Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 16:14, léto, (O přírodě)
Zdravíčko všem.
Momentálně sázím topol u starýho koryta Svratky. Z plochy je dobře vidět na vodní hladinu a nedalo se nezaznamenat pohyb. Tůně jsou protkaný bobří populací, proto jsem si myslel, že po ránu ruším právě tohohle živočicha. Napadlo mě, pokud je tady po ránu, v podvečer by se na mě mohlo taky usmát štěstí. Po práci rychle domů pro ansábl a zase zpátky. Jaký to bylo překvapení, když se po chvilce čekání začaly kolem mě prohánět nutrie říční.
Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 18:55, osada(m), (O přírodě)
Ahoj....Stando, proč se tam vysazuje v tak velké míře topol? Často tam chodím a ty řádky topolů mě celkem deprimují....fotky hezký, nutrie jsou vidět i na Svratce v Uherčicích, mám je radši než bobry.............
Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 19:37, osada(m), (O přírodě)
Tady je vyfocená z mostu ...řeka vtéká po sto metrech do moře....jih Itálie ....
Re: Re: nutrie od bobří řeky, 16.03.2014 13:50, léto, (O přírodě)
Ahoj Radku.Nikdy jsem se po tom nepídil, ale myslím, že důvod bude jednoduchej.Závod je schopnej si vypěstovat sazenice s minimálním nákladem.Z prutů nastříháš štupry 20 cm, po 20ti cm od sebe je ve školce nasázíš a na podzim máš 50-70 000 ks stromků.Tak 10-20 000 spotřebujeme na vlastní plochy a zbytek se prodá za 3.50 kus čímž se vrátí náklad, kterej podnik vrazil do výplat a ještě vydělá.Po topolech máme vysázet 8 ha holin převážně dubu, olše, javoru a habru za 5-7 Kč kus, který zaplatí závod, přičemž dubu se dává na hektar 10 000 kusů, ostatních dřevin tisíc šest na hektar.Člověk nemusí být velkej matematik, aby si rozdíl spočítal.Ale je to jenom můj názor.Důvodů může být několik.
Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 16.03.2014 14:39, osada(m), (O přírodě)
Dík...asi to bude jen o penězích, než naroste dub, tak se tam několikrát dá odtěžit topol.....
Re: Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 16.03.2014 19:46, vlk(m), (O přírodě)
...a pro peníze se dostává japonský topol k oblibě nyní u nás...,,Věděli jste, že japonský topol dorůstá až do výšky 50 metrů a je jednou z nejrychleji rostoucích dřevin? Že dřevo topolu je téměř bez suků, má velmi jemnou strukturu a je dobře opracovatelné? Že své využití nachází v nábytkářském průmyslu, ve stavebnictví či výrobě hraček? A že i přesto, že je japonský topol ve světě dlouhodobě uznávanou průmyslovou dřevinou, u nás se však začal těšit oblibě teprve v posledních letech,,.
Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 16:14, léto, (O přírodě)
Nejspíš někomu utekly, nebo je někdo vypustil záměrně, že už se mu o ně nechtělo starat.
Nicméně se jí přezdívá bobr bahenní, takže tak vedle to zase nebylo.
Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 17:41, vlk(m), (O přírodě)
...to je moc hezký příspěvek...taková nutrie na česneku je daleko lepší než králík...
Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 18:08, Kraken(m), (O přírodě)
Můžu potvrdit, je to lahůdka!
Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 19:00, MirekK, (O přírodě)
Krasna serie zviratek.
Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 20:25, Patrik(m), (O přírodě)
Krásné, ty jsem ještě na živo neviděl
Re: Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 20:43, vlk(m), (O přírodě)
...mají suprově oranžové zuby...třeba někdo má v archívu fotku...
Re: Re: Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 23:04, Zdeno(m), (O přírodě)
Hm, já kupodivu nemám, ale oranžovým zubům věřím, protože kamoš, který je před třiceti lety choval, je krmil mrkví, kterou měl na valníku u baráku...
Re: Re: Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 16.03.2014 00:14, TondazKralup(m), (O přírodě)
no tady je alespoň trošku vidět ta oranžová barva.Mám někde na CD určitě lepší fotku,ale ten Němec, už nevím jak se jmenoval mi ji někam schoval.
Obydlí vodních krys v celé své parádě, včetně pana/paní domácí vlevo dole.Co víc dodat nevím.Snad jenom, že tady dobře tři hodiny vydatně pršelo, tak snad se to pohne kupředu levá.
Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 16:29, Zdeno(m), (O přírodě)
Hezká reportáž...
Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 20:03, gazela(m), (O přírodě)
Všechno pěkný
Ale jestli bych jedla nutrii, silně pochybuju.
Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 20:44, vlk(m), (O přírodě)
...nóóó kdyby Ti ji někdo dal na talířku už pěkně upečenou - třeba zadní kytku a neřekl Ti, že je to nutrie, tak se budeš jen olizovat...je to jemné šťavnaté masíčko lahodné chuti...
Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 23:07, Zdeno(m), (O přírodě)
Warum den nicht? Nepochybně konzumuješ mnohem rizikovější bílkoviny a proteiny...
Re: Re: Re: Re: nutrie od bobří řeky, 15.03.2014 23:25, gazela(m), (O přírodě)
Je to hlodavec a tam patří i myši.
Králíka jsem jíst musela, měli jsme je doma v králíkárně, ale teď už nemusím
Ani třeba klokana nebo hlemýždě či tak nějak. Brr...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30