Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 19:01, TondazKralup(m), (O přírodě)
Jelikož mám zrcadlovky v opravě,tak mi to nedalo a vytáhl jsem starší kompakt CanonS3IS.Většina pokročilejších fotografů je přesvědčena,že zrcadlovka je dokonalost sama,ale není to vždy pravda.Taky jsem měl tyto sklony,ale dá se udělat slušné fotky i horším kompaktem,než je ten můj.Třeba naše Barča-je to fotografované se zoomem jen tak z ruky a docela to jde.Se zrcadlovkou bych s této vdálenosti a adekvátním teleobjektiven udělal asi jen rozmazanej flek.

Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 20:02, léto, (O přírodě)
Jak říká Vlk.Praktičnost se kompaktům upřít nedá.Setsakra si rozmýšlím, jestli vezmu na tůru zrcadlovku, ze dva objektivy s příslušenstvím, stativ, nebo do náprsní kapsy kompakt.Navíc mnoho kompaktů se zrcadlovkám skoro vyrovná.Jinak fotky jako řemen.

Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 19:44, Patrik(m), (O přírodě)
Vy máte taky kokra?? To je bezva, to jsou opravdu ti nejroztomilejší a nejlepší psi, ...jo zrcadlovky jsou složité stroje bych řekl, zkoušel jsem starou zrcadlovku na kinofilm co máme a řekl bych, že kompakty jsou jednodušší, hlavně to manuální ostření na té zrcadlovce je zdržující, ... taky jsem zkoušel od mamčineho bratrance zrcadlovku s teleobjektivem, která byla fakt těžká, po chvíli mě z toho bolela ruka...hlavní nezvyklá věc, která mi na zrcadlovkách vadí je hledáček, - proč na těch novějších strojích nemůžou dát monitor jako u kompaktů???

Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 20:51, TondazKralup(m), (O přírodě)
jo jo,na kokry jsem ujetej,mám je hrozně rád.První fenku jsem dostal od kolegy,to byl neskutečnej pes.On ji někomu zabavil,byla trochu týraná a když jsme se seznámili tak jsme si hned padli do oka.Nehla se ode mne ani na krok.Takovou věrnost jsem nikdy už nezažil.Taky když umřela tak jsem brečel jak malej kluk.Dlouho mi trvalo,než jsem se srovnal.

Re: Re: Re: Nezatracujme kompakty, 12.03.2014 17:21, Patrik(m), (O přírodě)
Jo to mají asi v povaze, jak už jsem říkal, toho mojeho můžu volně pouštět v lese a nikdy se mi nezaběhl, vždycky na mě počká a když fotím a on už nemá co na práci sedne si na nějaký vyvýšený pařez a čeká až půjdeme. Nejlepší je, že když je na zahradě sám a nemá co dělat lehne si pod okno a jakoby na sebe upozorňoval, že je tam taky

Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 21:05, TondazKralup(m), (O přírodě)
No zrcadlovky mají zase jiné výhody.To by bylo na delší povídání.Hlavně se dají osadit dokonalejší optikou,která daleko lépe vykreslí detaily,neí tam barevné a tvarové zkreslení,mají větší čip,rozlišení a jiné možnosti.Zracadlovky mají význam hlavně pro ty,kdo se zabývají fotografií hlouběji a profesionálně.A jak píše PT,dnes většina digitálních zrcadlovek má už monitor i výklopný,živý náhled zrovna jako kompakt a hlavně ten živý náhled zobrazuje opravdu skutečnost vč.hloubky ostrosti atd,atd.Jo a fotit přes monitor není vždy ideální.Zkus vyfotit se zoomem ptáka v letu

Re: Re: Re: Nezatracujme kompakty, 12.03.2014 17:10, Patrik(m), (O přírodě)
Neříkám že nemají...mamčin bratranec má tež monitor na fo´táku, jenže fotit se tam musí přes hledáček a monitor je jen na to, aby ses podíval, jak ta fotka vypadá. Zkoušel jsem s ním vyfotit holuba a řeknu vám, že opravdu nevím jak to lze dokázet, zmizel mi z obrazovky dřív, než jsem zmáčkl spoušť...

Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 22:14, Zdeno(m), (O přírodě)
Ale můžou...Prostuduj parametry. Na canonu 400d ještě byl jen hledáček, na 450d je "live wiev", na mnohých dalších modelech i výklopné monitory...Kacířsky poznamenávám, že ono to ležení na zemi s koukáním do hledáčku je součástí tvůrčího rituálu a jakýmsi zklidněním při výběru optimálního pohledu. Vychutnávám si ty okamžiky před expozicí, kdy už mám vyladěno vše, co je třeba. A to musím mít korekci dioptrií na maximu a ještě silnější brýle. V té chvíli mne nezajímá, že ležím skoro v kaluži, tlačí mne nějaká větev a kámeny. V tom je kouzlo, které umocňuje vmímání a touhu po dobré fotce...A ještě mne v těch pozicích občas oblizují psi a zachraňují kolemjdoucí v domnění, že nejspíš umírám...

Re: Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 22:20, TondazKralup(m), (O přírodě)
jako bys mi to vzal z úst

Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 19:07, TondazKralup(m), (O přírodě)
i v supermakro-režimu se dá udělat dobrá prostorová fotka.Tohle je taky z ruky a při horších světelných podmínkách.Ještě k tomu jsem tam měl nastavenou nejnižší citlivost,kterou to umí.To bych tímto způsobem se zrcadlovkou nedal ani náhodou.

Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 22:33, Zdeno(m), (O přírodě)
Výběr foťáku je jedno z důležitých rozhodnutí, které jsou základem zachycení toho, co jsme si k vyfocení vybrali. Někdy volím verzi obou mašinek, jindy jen jedné s jasnou vizí, co od toho čekám...Kompakty mívám nikonovské coolpixy, zničil jsem jich už několik, případné opravy jsou násobkem reálné ceny, tak vždy hned kupuji další... Kompakt mám u sebe vždy, nikdy nevíte, co neopakovatelného potkáte...Batoh s canonem, stativem, mezikroužky a dalšími pomůckami beru cíleně na konkrétní objekty, ale raději ano než přemýšlení, že je to těžké. V kufru auta čeká ještě masivní Manfrotto na svou příležitost...Nemělo by mne nic překvapit, snad jen, že po Rumcajsovské výpravě se závěrečným focením účastníků zůstal u závory...Naštěstí mi to rychle docvaklo...

Re: Re: Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 23:40, TondazKralup(m), (O přírodě)
Tak já dám taky ještě jednu praktickou.Experiment,který se kompaktem udělá asi těžko.
Olympus E600+mezikroužek dlooouhej jak Lovosice+objektiv Helios

Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 19:12, TondazKralup(m), (O přírodě)
Jen je potřeba pohrát si z hloubkou ostrosti.Tenhle terčovník jsem fotil nejprve s plnou clonou skoro už v šeru.Foťák jsem měl podloženej jen klackama a cvakl jsem to přes samospoušť.V pozadí tam dost vadí ta větev.

Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 19:19, TondazKralup(m), (O přírodě)
Pro názornost:Tohle je to samé jen clona byla na plno otevřená.Fotka působí asi lépe i za cenu že není ostrá celá plocha terčovníku.
No chce to jen uvědomit si souvislosti např. z jaké vzdálenosti fotíme,jaký tam máme zoom,jak se chová foťák při zavřené nebo otevřené cloně atd.Je pravda,že u zrcadlovky to platí dvojnásob,ale je to daleko složitější.Chce to prostě zkoušet a zkoušet a brát si ponaučení

Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 19:40, karelzbrd(m), (O přírodě)
no, to teda koukám, je mi jasné, že výsledek je taky o tom, kdo je za čočkama, což u Tebe je splněno na sto procent, ale - ten objektiv maluje jak víno. Vo tom žádná.

Re: Re: Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 21:36, TondazKralup(m), (O přírodě)
Jo to jsem tam zapomněl podotknout.Ten objektiv mi připadá na kompakt opravdu výjmečně dobrej.

Re: Nezatracujme kompakty, 11.03.2014 20:53, TondazKralup(m), (O přírodě)
koukám,jakou blbost jsem napsal.Tím neskutečným psem jsem myslel tu kokřici,né toho kolegu