Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 31.05.2012 21:15, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 01.06.2012 09:54, Polaban, (O přírodě)
Zdar Forreste, chci se zeptat, to fotíš zrcadlovkou, nebo jsi se vrátil ke kompaktu, já teď uvažuji o foťáku a jsem totálně ztracený :-). Dá se se zrcadlovkou běhat po lese a nebo si připadáš jako stěhovák?

Re: Re: Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 01.06.2012 12:57, Forrest Run(m), (O přírodě)
Zdar Lukáši!:-)
Jsa inspirován geniálníma fotkama Fafáka, přesedlal jsem na kompakta Sony Cyber-Shot DSC-HX200....podívej se na ty sqělý parametry, přečti si recenze a pak jukni i na moje fotky-a to se s tím teprve učím!:-)
Hrozně se mi líbí, jak je to úžasně fšestrannej blbuvzdornej ULTRAZOOM stroj-fotí skoro od nulový vzdálenosti, kde dokonce i sám pozná, že má fotit (super)makro a nebo si naopak přitáhnu nějakýho ptáčka až z vrcholu stromu-má až šedesátinásobnej(!) zoom...a díky stabilizátoru je to i z ruky relativně velmi ostrý...až se s ním za nějakej měsíc sžiju, bude to ještě vyvoněnější!:-)
Jinak před tím jsem fotil na Nikona P80...furt ho mám jako náhradní a "Dešťovej" přístroj a byl jsem s ním třetí (viz moje Muchomůrky červený) v celorepublikový fotosoutěži ČMS, což mluví samo za sebe.
Pokud bys měl zájem, toho soňáka Ti seženu úplně novýho s plnou zárukou pod 10 tisíc....případně se jukni na stránky MobilPohotovosti, maj tam výborný zánovní foťáky, zařídím Ti tam slevu.

Re: Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 31.05.2012 21:15, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 31.05.2012 21:15, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Re: Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 01.06.2012 16:09, samotářka, (O přírodě)
Tohle vypadá jako ploskočelka kovová /Lasioglossum nitidulum/. Místy hojný druh.
Ploskočelky často žijí jako samotářské včely, ale mnohé druhy mají podobný životní styl jako čmeláci, to znamená, že přezimují samičky, které vychovají první dělnice, a dělnice pak pomáhají matce vychovat generaci samiček a samečků.

Holopyga ventralis-česky (snad) Zlatěnka, jestli jsem tenhle mrňavoučkej (cca 3mm) létající šperk dobře určil.....
Z angličtiny by se její názvy daly přeložit asi takto:Metallic Fly-Kovová Moucha.....Cocoo Wasp-Kukaččí Vosa....to je proto, že je to kleptoparazit
...jen jsem nepochopil, jestli ukradne ostatním vosičkám kořist nebo jestli k jejich kořisti a miminku naklade svoje vajíčko/a...informace z netu jsou v tomto směru rozporuplný.....tuhle jsem vyfotil na zatopený pískovně v Podivíně na břeclafsku....běhala od jedný dírky ke druhý a pokud ji někde přistihky několikanásobně větší parazitický vosičky, hanly ji svinskym krokem do hajzlíčku....před objektivem se taky schovala, ale sériový snímájí je sqělá věc, než se stihla zasejvovat, tak jsem ji cvaknul!:-)

Re: Re: Jižní Moravěnka v první půlce května-pokračování z odpolka!:-), 01.06.2012 15:51, samotářka, (O přírodě)
Modře zbarvených zlatěnek je víc druhů, ale většinou hnízdí ve dřevě. Tady je vidět, že jí přitahují skulinky v písku. Protože je to vzácné, dovolím si opsat text z knížky Blanokřídlí:
Zlatěnka jednobarvá /Spinolia unicolor/, 4,5 až 6,5 mm velká. Čelo se dvěma velkými okrouhlými vtisky. Hostitelem je v zemi hnízdící jízlivka Pterocheilus phaleratus. V ČR uváděn jen z několika ojedinělých historických nálezů, druh byl v roce 2009 po mnoha letech opětně nalezen na jižní Moravě.

Ještě pár fotek Dubu šípáku....od tedy posléze na lícový straně listů vypelíchá, ale rubová zůstan obrvená...tady se dá dobře poznat podle střapatejch a poměrně širokejch kalíšků žaludů

A nyní slíbenej Zlatej Hřebík večera!:-)
Před Osaďákovejma katakombama!:-)

K nim přihozený lahodný játýrka...a jak jsem předesílal, přikusovali jsme k tomu místo chleba domácí klobásky!:-)
Bylo nám dobře a dobře nám tak!:-)
A co bylo nejdůležitější, byli mezi sqělejma lidma-Kájinka, Ráďulín Osada, Lojzin Vlk i Coddy se překonávali ve vyprávění ftipů a v nakažlivosti svý pozitivní nálady, dlouho jsem se necejtil tak intenzivně na společný vlně a mezi svejma!:o)
Ruce jsou příbory králů!:o))
Hoši a holko, děkujeme!:-)