Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Krasočíšky a ohnivce, 18.03.2025 10:59, MartinRůžek, (O přírodě)
Tohle je pro mě obrovské překvapení.Kdysi dávno jsem tady u nás tuhle nádheru našel.Bylo to 1.5.2013 a od té doby se na to místo každý rok tou dobou dojedu podívat a nic. Je to tak, že ten můj nález byl výjimečně opožděný a že tahle houba roste o měsíc a půl dříve? Máš s touhle houbou co se týče doby růstu nějaké pravidelné zkušenosti?Nebo někdo jiný?

Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 18.03.2025 21:53, Forrest Run(m), (O přírodě)
Ahoj Marťasi a Kodliku!:-)
Hele, stran času výskytu mám praktické zkušenosti se dvěma vlnami krasočíšek. První, říkejme jí "listnáčová"forma(osiky a břízy....mladoboleslavsko, cca 300 m.n.m.) je výrazně časnější, s drobnějšími, žlutějšími plodnicemi. Odpovídá začátku kvetení petrklíčů, jaterníků a křivatců. Rostou v rámci výskytu první vlny kačenek(fáze s prodlouženou hnátičkou, takže už ne ty přízemní kačkové betaverze), hlízenek orsejových, ohnivců zimních a prvních ucháčů obrovských.
Další vlna vyrazí o víc jak měsíc později pod vzrostlými jedlemi u Českého Šterberka(cca 400m.n.m.), má výrazně mohutnější(klidně i 2cm+), poněkud oranžovější plodnice a rostou jich najednou i stovky plodnic. Vychází to na vrchol kvetení jedlí a často byly krasočíšky doslova zasypané jedovým pylem.
Re: Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 18.03.2025 23:32, Kraken(m), (O přírodě)
Ahoj Peťuro, co píšeš ohledně těch dvou forem krasočíšek je mi známo. Mě tu roste jen ta žlutě zbarvená a na obou mých lokalitách jsem je nacházel až koncem března pod břízami. To odpovídá těm petrklíčům, jaterníkům, křivatcům i prvním sebratelným kačenkám a dalším jarním houbám. Ale tentokrát jsem je fotil už o 14 dní dřív, z kytiček v lese tu kvetou zatím jen sněženky a bledule. A kačenky, co jsem je našel, jsou velké asi jako nehet na mém malíčku. Takže je možnost, že se na mých místech ještě objeví. Ty hezčí a do červena zbarvené, co rostou později pod jedlemi jsem tu ještě nikdy nenašel a nikdo jiný odsud taky ne. Nebo se to ke mě nedoneslo. Ono tu ani neroste moc jedlí... Je to odpověď i na Martinův dotaz.

Re: Re: Re: Re: Krasočíšky a ohnivce, 19.03.2025 08:02, MartinRůžek, (O přírodě)
Díky oběma.O dvou vlnách jsem neměl tušení, takže tu moji lokaci (osikovou) příští týden zkontroluju.