Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Pomrazka, 14.11.2024 19:15, MartinRůžek, (O přírodě)
Dnes jsem byl omrknout "pomrazkoviště" a bylo jich tam požehnaně.Tohle počasí jim svědčí.
Vložím jen dvě fotky pro porovnání. První je šrokým 24mm makroobjektivem, druhá 100mm makroobjektivem.Oba na fullframu.Počasí stejný, nastavení stejný,editace v PC stejná ale je tam markantní rozdíl v podání teploty barev. Ten širokáč prostě dává teplejší barvy. A nebo, jak jsem byl zabranej do toho focení tak na maličkou chvilku v tom dnešním pošmournu problesklo mraky trochu sluníčka a já si toho nevšiml a měl jsem zrovna v tu chvíli nasazenej ten širokáč.
Ahoj
Martin

Re: Pomrazka, 15.11.2024 08:57, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Líbí!

Re: Re: Pomrazka, 15.11.2024 18:20, MartinRůžek, (O přírodě)
Mám to úplně stejně, s první jsem spokojenější.
Martin

Re: Pomrazka, 14.11.2024 19:15, MartinRůžek, (O přírodě)

Re: Re: Pomrazka, 15.11.2024 07:36, Lawnmower, (O přírodě)
MartineRůžku, zajímavé to je s tím vyvážením bílé. Já vlastně ani nevím jak se moje skla (a že jich mám požehnaně) v podání barev liší. Fotím 100% do RAWu, 5500k a pak vše, tedy i WB a barevné tónování řeším ze židle u PC. Je fakt, že nekterá starosklíčka se hodně liší. Příkladem je můj velice oblíbený Super Takumar 55mm F1.8, ten je radioaktivní a přítomnost oxidu thoričitého ve sklech optické členy za desetiletí zbarvil dožluta. Tam je posun k teplým tónům extrémní. Ten mi podává barvy ještě teplejší než na Tvé zelánce níže. To pak hodně v RAWu tahám v editoru za posuvníky.
BTW, fotky moc pěkný.

Re: Re: Re: Pomrazka, 15.11.2024 18:17, MartinRůžek, (O přírodě)
Lawnmover(e) jsem rád za tvoji reakci, protože se o fotografování rád bavím. Zelánka nebyla focená včera ale za krásného slunečného říjnového dne a na pozadí byl zasychající žlutozelený rákos, tak jsem chtěl tu jeho barvu sladit s barvou zelánky a patřičně ho rozostřit aby nebylo znát, že je to rákos. Je to určitě nemykologická fotka a nemykologické myšlení, prostě taková "blbost", ale mně to tak baví, než nastavit clonu 22 a napálit to tak aby bylo všechno kolem čitelné a zaostřené.
K tomu WB napíšu, že až teprve když jsem si přečetl tvoji zmínku o RAW formátu mně to došlo proč jsou ty fotky tak rozdílný v teplotě barev. Já totiž často fotím houby a rostliny tzv. focus bracketingem, tedy tzv. "na skládačku" . V tomto případě nepoužívám RAW ale JPG protože to složení v PC trvá při RAWu strašně dlouho. No a tak si ten převod udělal sám foťák podle dané situace a ne já v PC proto zřejmě vyšly ty fotky tak rozdílné, což jsem si nějak neuvědomil, protože standardně , stejně jako ty mám ve foťáku nastavenej RAW a pouze na složeniny to přepínám do programu kde mám přednastavenej JPG. Za délku příspěvku se omlouvám, ale třeba to někoho i zajímá, to focení.
Martin

Re: Re: Re: Re: Re: Pomrazka, 16.11.2024 22:41, MartinRůžek, (O přírodě)
Ne e, bazarovej Canon R6. Kupuju všechno použitý kvůli financím. Podle toho jak je to starý a v jakým stavu se to dá pořídit výrazně lacinější než nový.Nechci to zakřiknout, ale zatím jsem se vyloženě nespálil.