Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Opičák II., 24.02.2014 22:11, gazela(m), (O přírodě)
Prohlédla jsem si dnešní příspěvky a musím konstatovat, že jsou všechny super. Chválím všechny hromadně. Hezké nálezy, hezké fotky, vtipné komentáře. Jen ta Patrikova čeština...
Pokusím se nepokazit dnešní vysoký standard.
Celý příspěvek bude o jednom jediném stromě - prastarém dubu v lesíku Opičák na kraji Liberce.

Re: Opičák II., 25.02.2014 21:34, Forrest Run(m), (O přírodě)
Dneska jsme s Kájinkou vyrazili do lužních lesů Poohří:"Rychle na hodinku do lesa, než zapadne slunce!";o)....mimochodem, ptáčkové řvou jak protržený, do toho koberce bledulek, parádička, pokochali jsme se...a u Labe fčera zase koberce sněženek-tak mě napadá, tyhle dva druhy se nemaj navzájem v lásce, že nerostou pospolu nebo je to jen rozdílnějma nárokama na půdu?.... a tam jsme "objevili" tenhle zvláštní "náhrobek"-nebo pomník?...holistický vnímání světa v souvislostech...nic novýho pod sluncem...jedno sto a čtvrt století dozadu už tu bylo!:-)

Re: Re: Re: Re: Re: Opičák II., 26.02.2014 08:47, Forrest Run(m), (O přírodě)
My zase to ozdobný P četli zpočátku jako R
...takže nám vyšlo slovo grosse RAPPEL, čili veliké "šílenství". Další možnost týhle vazba byla "slanění", ale to jsme v luhu zavrhli hned;o)Gůglování nás zavedlo na chvilku na špatnou stopu, protože mi mezi prvníma výsledkama s odkazem na únor 1889 vypadnul patent na strojní pušku...takže jsme to chvilku měli zaprotiválečnej pomník...mašinkvér totiž zabil za 1.světový víc vojáků než ostatní zbraně dohromady a pokud jste viděli fotky z fronty u Verdunu, tak torza stromů v krajině rozrytý kráterama granátů byly asi nejtypičtější obrázky tý pohnutý doby.
No a protože relativně nedaleko je Terezín, dokonalá pevnost tý doby proti vpádu Prušáků, tak jsme začali hledat souvislosti, jestli tam třeba neřachnul muničák a a neodnesl to někdo z vesničky Písty, poblíž který se tenhle monument nachází.
"Fielam" totiž znamená padnout i v přeneseným významu toto slova, třeba v rámci plnění vojenskejch povinností. No ale pak jsme to prubli s P a byli jsme doma!:-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opičák II., 26.02.2014 11:41, Kraken(m), (O přírodě)
Che ché
To mě pobavilo, kam až vás to pátrání zavedlo. Fiel am jsou dvě slova, to je ale prkotina. Takže překlad zní: Tento velký topol padl 1. února 1889. Ale stejně se k tomu stromu musel vázat nějaký příběh, normálně se přece padlým stromům pomníky nestaví. ..

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opičák II., 26.02.2014 12:02, Forrest Run(m), (O přírodě)
Díky za doplnění, to víš, Kájo, já umím německy jen "Jóžin z bážin"-"Helmut won Sajrajt"
a "Ich bin kleine mysliveček..."
až po "kose, kose, schwarzer Vogel, co tak smutně singen!";o)
Zkusím se poptat u starosty Pístů nebo hajnejch, třeba budou chytřejší!:-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opičák II., 26.02.2014 22:54, Kraken(m), (O přírodě)
No, nevím jestli ještě někdo bude něco vědět. Přece jen tam asi z původního obyvatelstva málokdo zůstal. Ale třeba se tam nějací potomci po sametce přijeli podívat a hodili s někým řeč. Nemůžu zatím zjistit, jak se Písty jmenovaly německy, možná bych něco vypátral přes Vertiebenenverband.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opičák II., 27.02.2014 09:36, Forrest Run(m), (O přírodě)
Je to tak, jsou to Písty u Budyně n. O.-móóóc pěkně zachovalej tvrdej i měkkej luh. Je jasný, že když to byla součást Sudet, moc přímejch potomků pamětníků tam nebude, spíš sázím na vesnickou kroniku, ty byly obvykle vedený s německou důkladností a pečlivostí!;-) Třeba v Holanech na českolipsku(nyní cca 400 stálých obyvatel) byla vedená kronika už někdy od konce 17.století. Nejstarší kusy jsou v depozitáři okresního muzea, ale kroniky zhruba od půlky 19.století bejvaly k nahlídnutí na tehdejším MNV...tam už převažovala čeština, i když samozřejmě archaická...a to krasopisný písmo,hmmm! Někdy tam byly zaznamenaný úžasný historky!:o)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opičák II., 27.02.2014 12:08, Kraken(m), (O přírodě)
Díky, zjistil jsem to mezitím taky v německy psané Wikipedii. Písty (Pist) jsou tam uvedené jako část Budyně nad Ohří (Budin an der Eger), bohužel je to taky jediná zmínka o nich. To Písty v okrese Nymburk, to je jiný kafe! V německé Wiki je tam historie od r. 1338 až po současnost! Ale v "Liste deutscher Bezeichnungen tschechischer Orte" Písty vůbec nejsou. Jedině snad ta kronika, jak píše Forrest. Pokud se ovšem dochovala...

Re: Re: Opičák II., 25.02.2014 10:37, Fanda, (O přírodě)
Starý stromy je něco nádhernýho,můžou vyprávět. Mám rád starý stromy v lese, ale taky starý zapomenutý ovocný sady. Jabloně, hrušky mezi polema. Tam kde jsem vyrostl jsou kaštany,obrovský že tři chlapi je neobejmou a když rozkvetly,nádhera! Taky mohu říct přiběh který se stal za Prusko - rakouské války, někde u Libuně chtěl sedlák pokácet hrušku, staro letitou, byla vidět z daleka. Za pár dní přijeli, kdo si, a pěkně mu zaplatili jen když tu hrušku nechá stát. Voni totiž prušáci ji měli jako orientační bod ve svejch vojenskejch mapách. Toť vše o starých stromech.

Re: Opičák II., 25.02.2014 21:35, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Re: Opičák II., 26.02.2014 08:03, gazela(m), (O přírodě)
Jak dávno už to je.... Krátký pohled do Gůglu:
- v Adamovské strojírně vyroben první český automobil se čtyřtaktním motorem
- KČT vytyčil první značenou turistickou cestu
- založena Česká obec sokolská
- 10. světová výstava v Paříži
- slavnostně otevřena Eiffelova věž
- založen kabaret Moulin Rouge
- narodil se Charlie Chaplin, Eduard Kohout, Anna Steimarová, Emil Vachek, Jean Cocteau, také Adolf H.....
Hlavou Českého království byl v té době František Josef I.