Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

manuální ostření, 20.01.2014 19:44, svědek, (O přírodě)
V sobotu jsem jednal jak malý kluk. Zakoupil jsem Canon Power Shot SX500 IS v domnění, že když má manuální nastavování clony a času, tak bude mít určitě i to manuální ostření. A protože jsem v životě nefotil na nic jiného než automat, tak mi docela trvalo, než jsem se prokousal manuálem a dospěl k tomuto zdrcujícímu zjištění. Holt objevovat Ameriku je poněkud neefektivní... Nyní jsem se upnul k malilinké naději - že by mi třeba foťák v obchodě vyměnili za nějaký dražší, co už to manuální ostření má (byl by to pro ně kšeft).
Máte-li někdo nějaký typ, poraďte prosím. Představuji si něco do 10 000,-Kč.
...a to mě bylo blbé se tu zeptat... Nyní patrně aspiruji na klauna...

Re: manuální ostření, 20.01.2014 20:41, karelzbrd(m), (O přírodě)
no, koukal jsem na web a je fakt, že někde píšou, že má manuální ostření. Pak jsem si pořádně prohlédl onen aparát a nějak nevím, za co vzít, kdyby to mělo mít manuál? Jukni třeba na nějaký ultrazoom Fujifilm finepix, tam vidíš, že lze uchopit objektiv a kroutit s ním kvůli ostření. Jeden jsem kdysi měl a byl jsem s ním spokojený...

Re: manuální ostření, 20.01.2014 20:48, léto, (O přírodě)
Ahoj Svědku.Neber to jako radu.Já svůj canon koupil kvůli ceně.Jestli to byla, nebo je dobrá volba nevím.Pořídil jsem si canon eos 11OOD s objektivama EF-S 18-55mm III a EF 75-300mm III za 9400 Kč jako zvýhodněnou sadu ve štatlu na moravským.Tělo s tím menším objektivem se dá sehnat tuším mezi 8-9000 Kč.Ale já chtěl zrcadlovku a tohle byla jedna z mála, ne kterou jsem cenově dosáhl.Takže záleží na tom, do čeho chceš jít Ty.

Re: Re: manuální ostření, 20.01.2014 21:11, karelzbrd(m), (O přírodě)
ale jo, koukám na fotky, a fakt dobrý. Vypadá to, že fotí mašina dobře a objektivy, byť asi setové, taky dobře malujou.

Re: Re: Re: manuální ostření, 20.01.2014 21:35, svědek, (O přírodě)
Hmm, tak se zeptám polopaticky, s kompaktem nelze ostřit? To se musí točit (šroubovat) celým průměrem volného objektivu? Myslel jsem si, že se prostě plynule namačkává nějaké tlačítko, nebo se točí nějakým bočním kolečkem. Naivní představa?
Každopádně díky za typy.

Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 20.01.2014 21:39, karelzbrd(m), (O přírodě)
když mačkáš tlačítko, ostříš nějakým automatickým režimem. Manuální ostření je manuální otáčení prstencem na objektivu, ručně. Proto manuální.

Re: Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 21.01.2014 10:14, karelzbrd(m), (O přírodě)
no jo, ale to není manuál, manuál je kroucení objektivem - třeba jak to umí fujifilm finepix

Re: Re: Re: manuální ostření, 22.01.2014 17:31, karelzbrd(m), (O přírodě)
Nikon nabízí i set s výborným Nikkorem 18-105mm F3,5-5,6 VR. Zdroj: http://www.digimanie.cz/
Mít potřebu momentálně něco podobného kupovat, jdu do toho. Kolegyně v práci má sice 5100 a tenhle objektiv a jeho kresba je úžasná.
Re: manuální ostření, 21.01.2014 07:59, Kájinka(m), (O přírodě)
Ne, že já bych byla nějaký odborník. Měla jsem Canon Powershot S5IS a manuální ostření tam nastavit šlo. Fungovalo to asi takto. Zvětšila jsem si místo na které jsem chtěla zaostřit a pak jsem mačkala ťuflíky dokud se mi to nezdálo ostré. Žádné kroucení koleček na objektivu. Zní to divně, ale bylo to nazvané manuální ostření. Taktéž se omlouvám za moje výrazy, přeci jen jsem ženská (myšleno tak, že většina žen technice nerozumí) a ještě k tomu amatér 

Re: Re: manuální ostření, 21.01.2014 14:47, Patrik(m), (O přírodě)
Já mám taky canon powershot sx500 is a můžu říct, že tam lze nastavit manuální ostření a funguje uplně stejně jako u kájinky
...stačí si přepnout na nějaký jiný režim než auto - P, AV či M a zmáčknout ten knoflík kde se přepíná makro a tam je hned první od prava

Re: Re: Re: manuální ostření, 21.01.2014 17:02, svědek, (O přírodě)
Ahoj Mlčochu, asi myslíš takovou tu funkci na stejné úrovni s makrem a focením na univerzální vzdálenost. Není to spíše na doostřování na větší vzdálenosti? Alespoň mě to tak přišlo, jelikož jsem podle toho zkoušel ostřit makro a šlo to hrozně špatně. Tak mi přišlo, že se pokouším o něco absurdního. No třeba máš pravdu a je to autorem zamyšleno na ostření maker.

Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 21.01.2014 20:41, Patrik(m), (O přírodě)
No to je ale pravda, ostřit s tím jde, ale špatně a je to strašné hraní, musí se najít dostatečně dobrá vzdálenost aby bylo ostré to potřebné a pak namáčknout spošť, to se doostří a pak (jak mi radili jiní samospoušť) - nechcu však příliš moc radit jak se s tím foťákem fotí, sám ho mám teprve od vánoc a moc s ním fotit neumím, ale zdá se mi, že když se chce, tak sním mohou být opravdu unikátní fotky /samozřejmě né hned/

Re: Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 21.01.2014 20:49, Patrik(m), (O přírodě)
Mrkni zde - jak říkám fota můžou být lepší, ještě s ním fotit neumím, fotky od korovitky terčovité jsou focené tímhle canonem - potom se můžeš mrknout zde - fotky od ch. poloplástvového krom fotek 7,6 jsou tímto fo´tákem a tady. Ber to jen jako ukázku od začátečníka, který měl před tím zkušenosti jen z obyčejným fotákem a nemůžese srovnávat třeba s takovým b.gunem.

Re: Re: manuální ostření, 21.01.2014 21:20, svědek, (O přírodě)
Ahoj Kájinko,
a máš pocit, že tím domačkáváním a dokoukáváním přes lupu skutečně dalo něco zaostřit?
Jinak díky všem za rady. Na Canon EOS i na Nikon 3100 jsem mrknul. U toho Nikonu bych nevěděl, jaký k tomu vzít objektiv ale zkusím vše ještě promyslet.
Re: Re: Re: manuální ostření, 22.01.2014 08:36, Kájinka(m), (O přírodě)
Troufám si tvrdit, že ano. Koukni na výsledky fotosoutěže z roku 2012(kategorie detail - hlíva) na myko.cz
Vlastně zkusím vložit odkaz , je to focený zmíněným canonem na manuální ostření.

Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 22.01.2014 10:52, Hanýžka(m), (O přírodě)
Ahoj Svědku, foťák bez manuálního ostření je pro zlost, to ze sebe raději udělej i klauna než být pak 10 let nespokojený. Nové digitály i některé foťáky mají manuální ostření na displeji, kde si prostě ťukneš na místo, které má být ostré a ono se to na něj zaostří. Manuální ve smyslu točím objektivem mají už jen velké, drahé a hlavně těžké digitály, sice doma jeden mm, ale když pak jdu na terén, většinou je mi líto mých zad to táhnout...

Re: Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 22.01.2014 17:23, karelzbrd(m), (O přírodě)
stále trvám na svém - manuální ostření je točením prstence na objektivu bez nějakého čudlíku a s pomocí elektriky a motoru. Manuál výše popisovaný je jen klam.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: manuální ostření, 22.01.2014 18:20, Hanýžka(m), (O přírodě)
Taky si myslím, že staré dobré manuální ostření je lepší, ale kdo se s tím má tahat. :-) Když je nejhůř a najdu na terénu nějakou supervzácnost, půjčím si od šéfa pracovní zrcadlovku, ale většinou jsem na to moc zvědavá - zatímco ostatní fotí, já pobíhám kolem padlých kmenů a lovím štítovky. :-)