Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
KVETE ŽLUTÁ KRÁSA , Foceno 13.5.2022, 13.05.2022 14:52, MACEK, (O přírodě)
Štědřenec odvislý (Laburnum anagyroides) je rostlina, tvořící keře nebo malé stromy s hroznovitými květenstvími s žlutými květy. V ČR se pěstuje jako okrasná rostlina, ale pochází z oblasti jižní Evropy. Plodem je až 8 cm dlouhý hedvábně chloupkatý lusk.
Štědřence obsahují (zejména v semenech) silně jedovatý chinolizidinový alkaloid cytisin (laburnin), dále laburnamin a derivát stilbenu hydroxyresveratol.. Otravy se projevují dlouhotrvajícím zvracením, zemdlelostí, později i průjmem. Při velké dávce může smrt nastat již do hodiny. Zvířata s výjimkou koní se štědřenci vyhýbají.
Dříve se používala semena a nať v lékařství jako psychofarmakum při nadměrné dráždivosti, psychoneurotických nemocech, migréně, chronické otravě arsenikem a k léčbě jaterních chorob. Za první světové války byly pokusy o užívání jako náhražky tabáku (hlavní účinná látka cytisin má podobné účinky jako nikotin).

Re: KVETE ŽLUTÁ KRÁSA , Foceno 13.5.2022, 13.05.2022 22:50, chorcheee(m), (O přírodě)
Macku, tohle je plagiátorství. Je potřeba uvést, od kud to máš. Snadno jsem dohledal. I Wikipedia je zdroj, který má autorská práva...
Re: Re: KVETE ŽLUTÁ KRÁSA , Foceno 13.5.2022, 14.05.2022 09:45, MACEK, (O přírodě)
Zdravím
Je dobře, že jsi se zase ukázal. Jsem rád, že jsem dospěl do stádia, že tuším, kde mám co hledat k obohacení mých znalostí a nabídnout to ostatním. K tomuto účelu hlavně Wikipedie slouží a jsem potěšen, že jsem i tebe donutil pracovat a myslet.

Re: Re: Re: KVETE ŽLUTÁ KRÁSA , Foceno 13.5.2022, 16.05.2022 20:32, chorcheee(m), (O přírodě)
Jasně, stačí to tu napsat
.