O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Kvíz už skončil..., 29.04.2022 23:18, Kraken(m), (O přírodě)

Takže se mohu pochlubit dnešními nálezy. Zavolal mi Jirka V., že už rostou smrže obecné.

Re: Kvíz už skončil..., 29.04.2022 23:18, Kraken(m), (O přírodě)

Rozjel jsem se za ním od ucháčů obecných, které jsem právě fotil.

A když jsem se s ním rozloučil, zajel jsem ještě zkontrolovat, jak povyrostly čirůvky májovky.

Pak jsem šel poblíž ještě omrknout, jestli se ještě neobjeví ucháč obrovský. Ale to by už asi bylo příliš dobrého, vyfotil jsem alespoň budoucí drozdí dorost.

Včera jsem na mé lokalitě asi už ukončil sběr kačenek českých. Letos tu na ně byla dobrá sezóna, do tisícovky jich asi mnoho nescházelo. Stejně se tam asi ještě podívám, jestli se ještě neukážou kačenky náprstkové.

Re: Re: Kvíz už skončil..., 30.04.2022 06:04, MACEK, (O přírodě)

Re: Re: Kvíz už skončil..., 30.04.2022 20:21, mipera, (O přírodě)

Včera jsem asi také ukončila nálezy kačenek českých. Letos na ně byla dobrá sezóna.
Do tisícovky jich asi mnoho nechybělo, našla jsem dohromady 6 kačenek a 3 smrže.

Re: Re: Re: Kvíz už skončil..., 01.05.2022 01:42, Kraken(m), (O přírodě)

Musel jsem si to mipero přečíst 3x, než mi došlo, že mě cituješ. Hlavu vzůru, třeba tvůj čas ještě přijde! Já taky doufám, že ještě něco najdu...

Re: Re: Re: Re: Kvíz už skončil..., 01.05.2022 08:33, mipera, (O přírodě)

Já to psala ve srandě.
U nás nebyl sníh, pak bylo dlouho velké sucho a ani nyní to není žádná sláva.
Chodím skoro každý den do přírody a stačí mi občasný nález na fotku.
Jak už jsem několikrát zmiňovala houby skoro nejíme a kačenky vůbec nemohu.

Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz už skončil..., 01.05.2022 17:13, mipera, (O přírodě)

Včera a dnes jsem zkontrolovala 4 místa, kde rostou čirůvky májovky a ani ťuk.
Minulý rok jsem je našla 29.4. a v roce 2017 dokonce už 21.4.

Re: Re: Kvíz už skončil..., 30.04.2022 21:26, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)

Líbí Kájo,májovky jsem pak už nenašel,jen dva ucháče obrovské,hodně kačenek a ty sírovce u potůčku!

Re: Re: Re: Kvíz už skončil..., 01.05.2022 00:18, Kraken(m), (O přírodě)

A bral jsi ty sírovce, Jirko? Koukám, že už pěkně povyrostly!

Re: Re: Kvíz už skončil..., 01.05.2022 20:22, tomaj, (O přírodě)

Moc pěkná sestava.

Po té jsem se dostal na pár metrů od oprsklého strakapouda, popadané stromy a změť větví mi ale nedovolily správně zaostřit.

Re: Re: Kvíz už skončil..., 30.04.2022 18:54, chorcheee(m), (O přírodě)

Krásné, Karle! Já první jarní houby viděl až dnes. Destici chřapáčovou v PR Libochovka (tam jsem je nesbíral) a kačenky na své jihočeské lokalitě v asi 700 m/m. Překvapilo mě, že většina je mladých a teprve vykukují z podlistoví. Tak jsem jich tam většinu ještě nechal. Uvidíme zda na mne do příštího víkendu počkají (a jestli nezaschnou - snad má trochu v následujících dnech pršet).

Včera jsem byl u Krumlova, tam kde jsem nad potokem Polečnice loni našel velikou srostlici smržů (dříve obecných, dnes je to složitější). Souřadnice jsem dával tenkrát vevánkovi, a ta tam tuším už nenašla nic), No a letos na tom místě nebylo vůbec nic! Jen mladá paní z vedlejší zahrádky byla poněkud poděšena, jaký kanec to tam šramotí ve strmém svahu . Říkám ji:

"Nebojte, já tu jen hledám jarní houby". A ona:
"V těch kopřivách?" A já:
"Jo, tady bejvaj." A ona:
"Tady je jen bordel".

Tak jsem pochopil, že ji to nemá cenu dál vysvětlovat . Hlavně, kopřivy tam skoro nebyly, nýbrž pěkný jarní aspekt vápnomilných rostlin...

Tak se mějte a přiznávám, že vám úlovky celkem závidím. Přijde mi, že s houbama, nejen jarníma, je to v posledních několika letech čím dál horší. Alespoň tam, kam chodívám...

Re: Re: Re: Kvíz už skončil..., 01.05.2022 01:34, Kraken(m), (O přírodě)

Tak já bych neřekl, že by to bylo s houbami čím dál horší, Jirko. Naopak, v posledních letech jsem některých druhů našel tolik, jako ještě nikdy. Jen už asi nerostou tak pravidelně jako dřív a taky už na ně není takový spoleh... Asi jako na nic v téhle divné době...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30