O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 17:31, Forrest Run(m), (O přírodě)

Znova zkouším měnit kompozici, přisvěcování, snažím se tam nemít přepaly, takže snižuju EV o 0,3...

Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 17:31, Forrest Run(m), (O přírodě)

...a pak i o 0,7.

Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 17:31, Forrest Run(m), (O přírodě)

Z tohodle by mohl bejt slušnej detail.....

Nepatrný přesunutí stativu doprava, abych měl víc v hloubce ostrosti i tu plodničku, co je vpravo.

Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 15.01.2014 18:24, vlk(m), (O přírodě)

...tahle se mi líbí nejvíc...jinak díky Forreste za dost slušnou lekci...

Blejskátka dám opatrně blíž....

A zkusím namířit AF(autofocus) dovnitř prostřední plodnice.
Je to poněkud kontraproduktivní, sice mám krásně ostrý vnitřky kalíšků, ale už mám mázlej kraj tý největší houby vlevo....

Tak zkusím detail prostřední, ale už se mi nelíbí, protože už tam vystupuje zrno.

Naklopím foťák na kloubu víc nad houby, téměř kolmo k zemi....a vznikne tak tmavá fotka, že už se s ní nic moc nedá udělat...když bych si ji zesvětlil v "Úrovních" Zoneru, vytáhnu tím i světelnej šum, to nemá cenu, musít to zkusit jinak....

Vyrovnávám EV na 0,0...

Opatrně zoomuju....

Další pokus o detail....

Ne, není to vončo, zkusím zase maličko zahejbat stativem i blejskátkama....

Mezitím se tak zatáhlo, že se expoziční doba protáhla z cca 1 sekundy na víc jak 5 a to není u kompaktu dobrý.

Ještě si krátce cvaknu jednu dvojičku s larvou!;-)

Ale je docela rychlá, Mrška!;-)

Tak, tohle je pro dnešek poslední, balím a zvedám se po cca hodině a po víc jak 80 snímcích ze země!:-)

Za normálních okolností bych uveřejnil tak 3-5 fotek.

Byl bych rád, abyste si fšichni, co se chcete zlepšit ve focení, uvědomili, jak komplexní a dynamickej proces fotografování je a s kolika proměnnýmmi se tahle hra hraje, nicméně, není třeba propadat panice, jen je potřeba postupovat krok za krokem a neklást si nerealistický cíle. Je dobrý si nastudovat nějakou tu teorii, abyste věděli, proč je třeba fotit na co nejnižší ISO, co je "Zlatý Řez" nebo proč je nepraktičtější používat poloautomatickej režim "Preference clony"-"A". Do toho si klidně dejte i nějakej ten tréning na domácím zátiší, abyste se za prvý seznámili a zkamarádili;-)s foťákem a zažili si a zautomatizovali základní věci, jako na trenažéru v autoškole. A abyste před tím, než začnete cvakat, chviličku přemejšleli o kompozici nebo světelnejch podmínkách okolo Vás. A pak už je to jen o vytrvalosti a zpětný vazbě.
Kdysi mě zaujalo, že Zdeno si čas od času v archivu prohlíží i svoje nepodařený snímky-umožní mu to totiž uvědomit si, kde udělal co špatně a příště si na to dá bacha, zkuste na sobě taky takhle poctivě zapracovat, výsledky se dostavěj a budete mít radost sami ze sebe a budete si pak i sami zvyšovat svoji fotolaťku!

Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 18:05, Patrik(m), (O přírodě)

úžasné, je to opravdu krok po kroku ve všech detailech, mnoho věcí s těchto nedělám při focenítakže příště zkusím - mám v plánu zkoušet na jehnědkách...jo, a ještě - nevím termíny AF a EV, propříště tedy zkusím použít tedy tvůj postup focení a aranžování a vynechám ten můj chaotický...

Re: Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 18:39, Forrest Run(m), (O přírodě)

AF a EV-zeptej se Strejdy Gůgla!:-)

Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 19:24, Zdeno(m), (O přírodě)

Je tomu tak...Zpravidla nemažu z karty, ale až v počítači a tak se na záložní disk z karty (vy ho snad nemáte?...) zapíšou i ty "nepodarky". Vskutku slouží pro vlastní poučení a uvědomování si předchozích chyb. Ovšem mnohem zajímavější je aktuální zpracovávání starších dobrých snímků se zkušeností a jistým posunem sebe sama. To je, panečku, radost, upravit pět let starou fotku, kterou jsem dříve docenit ani doladit neuměl...A vo tom to je, nejen u fotografování...Mám radost, že se tady spontánně rozjela neformální škola fotografie, která by měla pomoci těm méně zkušeným. Nesdílím pesimismus některých komentátorů, protože leckteré věci se změní do plusu náhlým skokem, vlastně už nečekaně. Mohl bych posloužit osobní zkušeností, ne zrovna v oblasti fotografie...Takže trpělivě a opakovaně nabízet a doufat...

Re: Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 20:09, léto, (O přírodě)

Taky to musím komentovat "no konečně" do Peťana jsem hučel furt,ať zveřejní postup.Taky jsem několikrát navrhoval vytvořit vlastní sekci,kde by každej kdo chce,napsal svůj postup při focení,nebo úpravách.Takovýho fotorádce těchto stránek.Ještě zareaguju na Forrestem zmiňovanej přepal.Dá se docela,ale ne úplně eliminovat vytvořením HDR fotografie.Postup je jednoduchej.Vyfotím tři fotky,podexponovanou -1EV správně exponovanou 0,0EV a přeexponovanou +1EV.Ve správci zoneru si označím správně exponovanou,kliknu na VYTVOŘIT,dál HDR a pak už jenom klikám na DALŠÍ a čtu,co to po mě chce.Někdy to právě barvy nasytí moc,tak srovnám bílou,nebo upravím teplotu barev.Tohle platí pokud tam nejsou pohybující se předměty.Pokud ano,tak použiju jenom správně exponovanou fotku,udělám dvě kopie,jednu na úrovních zesvětlím,druhou přitemním a pak je složím dohromady.

Re: Re: Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 20:33, Forrest Run(m), (O přírodě)

Vidíš a HDR jsem ještě nikdy nezkoušel, měl jsem z toho zbytečnej respekt-letos vyzkouším. Takže o sobě můžes Standulíne standulíne směle říct, že jsi s fotoúpravama dál než Forrest!

Re: Re: Re: Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 20:59, léto, (O přírodě)

Dík, že tak povzbuzuješ. To potěší. Jenom nevím, jestli jsem s úpravama dál než TY, když si v půlce procesu musím odskočit k plotně, pak se vrátím, použiju fotku s clonovým číslem 32 namísto mnohem pohlednější clony 22, pak je Kateřina ve sprše a já nabudu dojmu, že u toho bych taky neměl chybět, znova se vrátím, doostřím už jednou doostřený, pak to hodím do diskuse. Až to rozkliknu a zjistím jak je to tady náramně rozprsklý, tak bych řekl, že jsem se sundanejma kalhotama uprostřed pouště a přemýšlím kterým směrem ten brod je

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 22:49, Zdeno(m), (O přírodě)

Hm, máš ten program skoro záviděníhodný. Ty kalhoty jsou myšleny obrazně?

Re: Re: Re: Re: Re: Pokračování z focení ohnifců...., 14.01.2014 22:46, Zdeno(m), (O přírodě)

Zdeno má z HDR taky osypky a tak se mu (asi zbytečně...) zatím vyhýbá...Byť jsem PC debil, vždy když nouze donutila Dalibora housti, jsem se z donucení trochu posunul výše. Tak to snad i prubnu, zvláště když ten návod je dle mého gusta pregnantní a exaktní...Léto budiž pochváleno...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30