O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, co se , 14.01.2014 16:45, Forrest Run(m), (O přírodě)

Dnes o dost překročím doporučenej limit 6 fotek na den, tak se na ně, prosím, nezlobte, je to pro dobrou věc.

Tak a teď veřejná výzva přímo pro Tebe, Patriku, aneb jen čistý nadšení nestačí, Tvoji energii je třeba směrovat, aby byly výsledky okulahodící.

Protože budu mít do konce měsíce o něco víc času, jsem ochotnej Ti 2 tejdny dělat Fotografickýho Instruktora, vezmeme to krůček po krůčku, ale bude to dost práce a budu Ti dávat i dost "domácích úkolů", a do další lekce s Tebou se pustím, až budu spokojenej s tím ,jak jsi zmáknul zadání lekce předchozí, žádný výmluvy Ti nepomůžou.
Takže moje otázka zní: Jsi opravdu připravenej udělat něco pro to, aby ses zlepšil ve fotografování hub?
Ať víš, do čeho jdeš: Budu Ti na plnou hubu říkat, co jsi udělal dobře nebo špatně, protože náznaky a jemný směrování ostatních se u Tebe želbohu míjej účinkem. Další věc, na který budu nekompromisně po dobu tohodle rychlokurzu trvat-dokud Ti neřeknu:"Je to dobrý na zveřejnění!", tak si NEPŘEJU, abys sem vkládal fotky. Ruku na srdce, Páťo, Tvoje fotky zatím nejsou dobrý a kazej nám tu celkem vysokou laťku, kterou jsme si tu na začátku nastavili a k tomu navíc odsouváš povedenější fotky zkušenějších přispěvatelů a to mi vadí a obávám se, že nejen mně.
Na druhou stranu, až se Ti podařej první fotky, tak Ti je sám upravím, a následně Tě(opět krok za krokem) naučím, jak na to.
Ber nebo nech bejt.
Abys viděl, co Tě vlastně čeká, rozeberu tu podrobněji jedno cca hodinový focení Ohnifců rakouských, na kterýžto jsme s Kájinkou vyrazili o minulém weekendu.

Přijdu pod průsek pod vysokým napětím, kde na pořezanejch akátovejch větvích, zanořenejch do opadu, rostou Rakušáci.
Vyberu si fešnou skupinku na klacíku a ten si přenesu na mech na pohodlnější místo, protože mezi ostružinama, kde klacík původně ležel, by se mi to špatně fotilo-nejen kvůli trnům, ale nebylo tam ani vhodný světlo a nebyl tam mech....

Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, co, 14.01.2014 17:25, Patrik(m), (O přírodě)

Dobrá, ....ale fotit ted budu moci jen jednou či dvakrát týdně, mám ted moc školní práce, a ke všemu se musím už začít učit na příjimačky, hub ted moc není, takže ted mám dost času si s jedním nálezem hrát klidně i 3 hodiny - a je dosti pravda, že když jsem našel tu jehnědku, byl jsem tak štastný, že jsem chtěl mít vyfocené co nejvíce plodnic ze všech stran a bylo to na blbém místě, možná mě taky mohlo napadnout si je vzít a dát na nějaké lepší ....fotky ohnivců jsou opravdu úžasné, doufám, že až taky najdu nějakou takovou vzácnost / letos plánuju přefotit plodnice destice drobné/ tak budou taky takové - k tomu však opravdu nebude stačit jen moje vlastní znalosti, které tvoří pro srovnání jen asi 1/50 těch vaších znalostí o focení - ještě bych chtěl říct, takovéto odůvodňování se snažím nechávat stranou, ale vždy se mi v komentovaném textu bohužel někde ocitne, takže to mám asi už bohužel v povaze

Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, 14.01.2014 17:51, karelzbrd(m), (O přírodě)

Patriku, nezklamal si, zase to okecáváš. Buď se to naučíš za rok, za dva, nebo za pár měsíců a nebo nikdy. O tom to není, proč ti Forrest radí. Ve škole taky nečekaj, jak dlouho se budeš učit látku...

Re: Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro dal, 14.01.2014 17:57, Patrik(m), (O přírodě)

to jo

Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, 14.01.2014 18:37, Forrest Run(m), (O přírodě)

Neboj, od školy/přijímaček Tě určitě odhánět nehodlám, určitě se nejdříve věnuj školním povinnostem a až pak tomu, co po Tobě chci.
Začneme tím, že mi napíšeš, jakejže máš foťák. To jen pro kontrolu, abys mi pak třeba netvrdil, že foťák nějakou funkci, kterou chci, aby sis tam nastavil, nemá a on ji přitom mít bude-na tohle jsem vysloveně alergickej a pamatuj si, že na toto budu uplatňovat princip nulový tolerance. Nekompromisně.
Máš od něj manuál? Jestli ne, tak si ho stáhni z netu. Kde? Zeptej se Strejdy Gůgla!:-)
Pak ho společnejma silama nastavíme. A neboj, to, že venku není moc hub, opravdu vadit nebude.
Tvojue bojový úkoly:
1.
Návod si POZORNĚ přečti, se zvláštním důrazem na autofokus(hlavně režim polohování AF bodu), ostření, expozice, foto režimy.

2.Dál si nastuduješ teorii o ISO, Zlatém Řezu, časech, clonách-až Ti třeba řeknu "Hloubka ostrosti" nebo "Rovina ostrosti", abys věděl, o čem mluvím, O.K.?
Až to budeš mít zvládnutý, dostaneš praktickej úkol:
3.
Opatříš si 6 oříšků ve slupce:3 druhy si můžeš koupit, 3 druhy si opatříš venku(parky/les)+pomůcky na výrobu domácího zátiší:mech, šišky, listy, klacíky.
Mamču poprosíš, ať Ti dá na stranu 2 krabice od mlíka/džusu-vyrobíš si z nich tetrapackový blejskátka. Stačí je rozříznout a přehnout do tvaru A, aby stříbrná plocha byla navrch.
Dobrovolnej, nepovinnej úkol:
Chtěl bys najít ohnivce? A přečetl sis, co se o hledání ohnivců rakouských píše ve zdejším atlase?
Víš, jak vypadá akát? Poznáš ho i teď, v zimě, jen podle větví a kůry?
Požádej o pomoc pana učitele bilogie, určitě Ti poradí, kde je v Ostravě větší koncentrace akátů, který jsou pravidelně prořezávaný-ideálně pod vysokým napětím, ale může to bejt i v okolí komunikací.

Re: Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro dal, 14.01.2014 18:59, Patrik(m), (O přírodě)

1. Canon Powershot SX 500 IS, zhruba 200 str. manuál mám, už jsem ho četl, ale jen tak narychlo - přece jen - 200 str.
neboj, já nikdy netvrdím, když jěco přesně nevím - když tak bych použil slovo nenašel, myslím...
2. čtení O.K
3. blejskátka, foto zátiší udělám
4. neboj, jediný strom/keř/, který v zimě nepoznám je olše, jinak jsem se časem naučil i většinu stromů poznávat i dle spadaného suchého listí....a ještě něco, musím uznat, že na rozdíl od jiných literárních atlasů a webů máte zde dost dobrý popis lokality ohnivců a řekl bych, že až bezva prakticky přesný

Re: Re: Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro, 14.01.2014 19:09, Kájinka(m), (O přírodě)

Já ze začátku fotila Canonem Powershot S5IS a byl to skvělý stroj. Kdyby se mi tenkrát nerozbilo ostření a oprava nestála jako novej foťák, měla bych ho doposud

Re: Re: Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro, 14.01.2014 20:54, Forrest Run(m), (O přírodě)

O.K. Tak ještě zjisti, kde je akátama průsek pod vysokým napětím a máš víc jak 50% šanci, že najdeš ohnifce!:-)

Jukni na tenhle odkaz:

Canon PowerShot SX500 IS: fotící stroj času

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i, 16.01.2014 16:55, Patrik(m), (O přírodě)

Mluvil jsem z myslivcem, říkal že u nás je jen pár vzrostlých akátů na kraji lesa, nikde jinde nejsou...tak uvidím

Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, co se , 14.01.2014 16:45, Forrest Run(m), (O přírodě)

Proč mech?
No protože zelená se k takto sytě červený velice hodí.
Možná, že si říkáš, jestli si nevymejšlím. Nicméně možná sis fšimnul, že v lepších řeznictvích vystavují dražší maso do různých "zátiší" ze salátu nebo ze zelené kadeřavé petrželky-vypadá to lépe!:-)

Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, co se , 14.01.2014 16:45, Forrest Run(m), (O přírodě)

Kouknu, vyfotím...a prostě to není vončo...přidám trošku jinýho druhu mech nahoru....

Přidám tam víc mechu....

...udělám si detail....hmmm..překáží a ruší mi to tam kořínek mechu...tohle už rukou neupravím(velikost největší plodničky vpravo je necelejch 5mm), musím si okolo sebe najít vhodnou pidivětvičku(v tomto případě jsem použil borovou jehlici) a tou si pomoct-někdo si rovnou tahá do lesa sadu pinzet...

O.K., tak tohle už je lepší. Ještě si trošku upravím mech nad plodničkama a zkusím detail...

V Zoneru jsem pak ještě oříznul tu neesteticky působící větvičku....

...a přidal jsem trochu mechu i pod rakušáky.

Detail...skoro dobrý, ále zas tam kousek mechu překrejvá hubku. Kdepak je ta borová jehlice?!

Hmmm, lepší, ale furt nejsem úplně spokojenej.
Zkusím pohled víc do kalíšů...velmi opatrně nakloním foťák na kloubovém stativu, abych si nenarušil pracně vybudovaný zátiší!;-)
V tomto případě to bylo o cca 20 obloukových stupňů....

Ale co to? Fotka je o dost tmavší, proč, Kurva Negře? No protože jsem si objektivem zakryl přístup světla zhora.

No tak jo, vytáhnu blejskátka....v mém případě kousky tetrapacku...vnitřky kartónovýho mlíka nebo džusu-hliníková fólie Ti poskytne krásně rozptýlený světlo, ale dá se použít i alobal(v obalech od CD, aby Ti to pěkně drželo pod úhlem, pod kterým potřebuješ, někdo používá kousky plechu nebo plechový podnosy, zrcátka.

No a ještě i maličko zněním úhel objektivu....jo, je to lepší.

Tak prubneme detail...

A znovu prubnu opatrně pohnout jak s přisvěcovacíma blejskátkama, tak s úhlem pohledu do kalíšků....na okrajích kalíšků mám na chloupcích trošku přepaly...

...zastíním si to shora dalším tetrapackem-kterej už musím držet v zubech, protože oběma rukama si na bocích přisvěcuju scénu.
S výsledkem jsem docela spokojenej, ale stejně se bude lámat chleba, až si to doma hodím na velkej monitor!

Re: Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, 14.01.2014 17:27, Patrik(m), (O přírodě)

...jinak všechny fota fakt skvělé -radost pohledět

Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, co, 14.01.2014 17:43, osada(m), (O přírodě)

Draku, to je marně ztracenej čas, věnuj ho radši Kájince....

Re: Jak se fotěj houbelec-příspěvek určenej nejen pro Páťu Mlčocherpa, ale i pro další, co, 14.01.2014 18:14, osada(m), (O přírodě)

Patrik to stejně nevezme........

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30