Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Co se děje v trávě, 28.08.2021 13:51, alesjirsa(m), (O přírodě)
Co tam bylo za stromy? Zkoušela jsi to říznout?

Re: Re: Re: Co se děje v trávě, 28.08.2021 22:49, Pavla, (O přírodě)
Ne, nezkoušela. Asi jsem měla zmínit, že nálezy jsou hřbitovní, včera jsme šli zapálit svíčky a já zas přitom čuměla tu a tam. A stromy? Znáš mě - já a stromy, navíc na hřbitově, kde roste snad úplně všechno. Skoro jistá si ovšem jsem habrem a lískou, protože na ty jsem se zaměřila kvůli tomuhle ryzci. "Mokřadníky" rostly v trávě kousek od nich. Jinak k určení ryzců můžu ještě dodat, že mlíko pálilo jako čert a váhám tedy mezi Lactarius pyrogalus (ryzec palčivý) a Lactarius circellatus (ryzec kroužkatý). Ale asi se spíš kloním ke kroužkatému. ;)
No a poslední dotazy, Aleši - co by jako mohl odhalit řez té houby? V čem by to pomohlo určení? Jaké jsou další možné varianty? Ď. 
Re: Re: Re: Re: Co se děje v trávě, 29.08.2021 10:54, alesjirsa(m), (O přírodě)
Já bych řekl (vzhledem k té lípě), že to spíš bude hřib Engelův nebo parkový. Hřiba Engelova prozradí to, že má na řezu v bázi třeně mrkvově oranžové skvrnky. Hřib mokřadní bych spíš čekal někde na vlhčích místech pod topoly (případně i jinými dřevinami) a měl by aspoň trochu rozpraskaný klobouk, což tyhle plodnice nemají.
Re: Re: Re: Re: Re: Co se děje v trávě, 29.08.2021 12:15, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jo aha, teď koukám, že při svém rychločtení jsem omylem přečetl lípu místo lísky. Ale tak lípa tam snad byla taky, když to bylo na hřbitově, ne? 
Re: Re: Re: Re: Co se děje v trávě, 29.08.2021 11:49, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jinak také se přikláním k L. circellatus. ;-)