O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 18:54, karelzbrd(m), (O přírodě)

a konečně mi zůstaly nějaké fotky v PC, ty z předchozích dní jsem vymazal, protože prostě to nebylo ono. Soustředil jsem se na toho velkýho jelena a ten mě přivedl ke svému rivalovi, stejně silnému, neboť se jen obcházeli, měřili sílu těla a vyčerpání a usoudili, že jsou asi stejně silní, tak se jen respektovali, ale nebojovali. Zážitek to byl pěkný a konečně se zadařily fotky, které přibydou ve složce jeleni.
tohle je ten včerejší silný jelen

Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 18:54, karelzbrd(m), (O přírodě)

a tohle je jeho stejně silný sok

Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 18:55, karelzbrd(m), (O přírodě)

a byl krásně vyválenej v blátě z kaliště, takže silně fotogenickej

Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 18:56, karelzbrd(m), (O přírodě)

tak, vlčáku, počítej výsady

Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 20:01, karelzbrd(m), (O přírodě)

to bylo ráno až do oběda a pak jsem vyrazil do lesů...

Re: Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 20:01, karelzbrd(m), (O přírodě)

tak znovu

Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 19:12, vlk(m), (O přírodě)

...tady jak je sám jsem napočítal na jednom 11 a na druhém 10...nepravidelný dvaadvacaterák...???...,,Jedenácté a starší paroží.Tento stupeň zahrnuje staré, jak říkáme zralé jeleny, kteří jsou na vrcholu svého tělesného i parožního vývoje. Další přibývání hmoty parohu nebo zvyšování členitosti už nelze předpokládat. Typickým znakem tohoto paroží je převaha hmoty ve spodní části parohu. Na tomto vrcholu se udržuje jelen zhruba dva až tři roky, tj. do doby, kdy nasazuje třinácté až čtrnácté paroží. Pak začíná paroží ztrácet dost rychle na jakosti a mluvíme o jelenu zpátečníku. Paroží ztrácí hlavně na členitosti a hmotě.,,

Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 19:24, Zdeno(m), (O přírodě)

Nó, tys to sakra nastudoval...

Re: Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 19:51, karelzbrd(m), (O přírodě)

to jo, i ty výsady asi spočetl dobře... ale pozor, počet výsad neodpovídá věku - jelen může odejít z tohoto světa jako starý kus a přitom bude osmerák. Je to o genech, populaci a hlavně úživnosti oblasti, kde zvěř žije. První paroží bude s největší pravděpodobností špičák - tedy jedna špice na levo, druhá napravo, ale není to v lepších podmínkách pravidlo. Druhé paroží už je složitější, ale vidlák, tedy jelen s jednoduchou vidlicí - tudíž se čtyřmi výsadami celkem je nežádoucí a svědčí o slabé populaci, nemoci, neúživnosti lokality, slabém genofondu.... na druhou stranu může být druhé paroží už rozlohu minimálně šesteráka, ale i osmeráka i desateráka. Takže podle výsad se věku jelena rozhodně nedopočteme - takže onen dvaadvacaterák může být starý devět, deset let, ale i patnáct...

Re: Re: Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 07.10.2013 21:15, karelzbrd(m), (O přírodě)

vlčáku, četl si můj příspěvek u tvého kuby? Já myslím, že by ses o hodně připravil, kdybys ten recept nevyzkoušel...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dneska jsem byl potřetí v oboře, 08.10.2013 10:43, vlk(m), (O přírodě)

...nejenom četl, ale už i ,,naprogramoval,, na šéfa kuchyně...dnes je houbová máčenka a na Tvého bramborového kubu také dojde...moc díky za další houborecept do sbírky...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30