Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Začínaj se mi hrozivě hromadit nezveřejněný fotky, tak tedy směle do toho, ať nejsem moc pozadu. Začnu Quéletem....

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Tohle je jeho skořicově-zrzavá forma, která mému očku lahodí nejvíce!:-)

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Pak jsem měl několik kuloárních dotazů na to, jak najít vějířofce.
I když je to obvykle velká potvora, i tak se dá přehlídnout vinou zamaskování vegetací....

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Takže, kde je na něj největší šance?
Rozhodně na bukových pařezech....jako třeba v zámeckým parku v Javorníku...případně na dubových, jako v tomto případě u Chlumce n.C.

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Jinak, podobně jako kotrč, vějířovec drží místo a dá se najít na jednom místě i několik let po sobě.

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
A co s ním? Zcela vynikající je na gulášek, případně na polífku....ta jeho kyselkavá chuť je zcela specifická a poněkud tužší konzistejce zabrání, aby se i po delší tepelný úpravě rozkvajznul.

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Velmi vhodnej je i na zavařování a dá se i dobře sušit, čímž získá velmi pikantní aroma.

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)
Pochopitelně i zde, jako u sírovce, platí, že nejlépe je pustit se do mladýho a šťavnatýho a zpracovat ho bez prodlení, jinak je to poněkud žvejkačkoid.




Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Vějířofci a spol., 27.08.2013 06:26, Forrest Run(m), (O přírodě)