O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pár vzácností..., 12.08.2013 15:55, P.T.(m), (O přírodě)

Hezké odpoledne, dnes jsme s kolegou z Mykologického klubu v Litomyšli vyrazili na některé jeho lokality se vzácnými druhy hub. Nejprve přišla na řadu lipová alej nedaleko velké fabriky. Hřiby medotrpké tu rostou hojně, leč většinou se stanou obětí neznalých kolemjdoucích. Tento byl naštěstí ukryt v listí...

Re: Pár vzácností..., 12.08.2013 15:55, P.T.(m), (O přírodě)

Dalšího bylo ovšem nutno zasadit zpátky, tento je z jiné lokality, kde roste pod břízami...

Re: Re: Pár vzácností..., 12.08.2013 16:35, Forrest Run(m), (O přírodě)

Tenhle vypadá na vzácnej Hřib Kluzákův, některejma mykologama nicméně branej jen jako pouhá varieta Hřibu medotrpkého....zkus najít mladší plodnici za stejnýho místa(+-metr), tam bude ten(staro)růžovej tón pokožky klóbrcu....držím palce, Pítý!:-)

Re: Re: Re: Pár vzácností..., 12.08.2013 17:22, P.T.(m), (O přírodě)

Díky, byl už utržený a zpátky zasazený, to se myslím hlavně podepsalo na jeho vzhledu. Lokalita je každopádně pod neustálým dozorem.

Re: Re: Re: Pár vzácností..., 13.08.2013 11:27, Hanýžka(m), (O přírodě)

U nás mají medotrpké často nahnědlé odstíny, zrovna dnes mi do poradny jednoho pán donesl, jaké zklamání, že ten obr není jedlý...žel Kluzáka jsem ale ještě neviděla. Žel u mě pominula ta doba, kdy jsem doufala u každé houby, že by to mohla být ta vzácnější, ale ostatním to přeju, naděje je krásná sama o sobě a občas rodí i své ovoce. :-)

Zpátky do lipové aleje. Druhou vzácností dneška byla muchomůrka ježohlavá ve dvou exemplářích. Ty, ač zdálky viditelné, naštěstí ušly nenechavým rukoum...

Report z druhé navštívené lokality je připraven na zítřek, tak nashledanou...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30