O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 19:36, Zdeno(m), (O fotografování)

Pozorně sleduji místní diskuzi stran fotografování a fototaktiky na place...Moje zkušenosti, postupy a vůbec filozofie vztahu k přírodě a houbám se neřídí nijak typickými přístupy, je to vnitřní postoj, který se dere na povrch, nezávisle na mém chtění a racionálních pravidlech...

Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 19:36, Zdeno(m), (O fotografování)

Myslím si, že velkou roli hraje intuice, získaná a nabytá léty focení a časté přítomnosti v terénu. Prošel jsem i dlouhou cestu černobílé fotografie včetně zpracovávání fotek. Také pravidelnýmí návštěvami fotovýstav si našinec rovnal v hlavě vjemy a přání umět vystihnout atmosféru pomíjivých okamžiků i klasiku ročních období...Liberec byl a je nepochybně městem, kde se fotografům vždy dařilo. V Malé výstavní síni se prezentovaly tehdejší hvězdy, bylo na co koukat...A nebyla to vždy jen příroda v pravém slova smyslu. Třeba takový Taras Kuščynskij, předčasně zesnulý autor kouzelných černobílých aktů. Vidění optimálního a cit pro kompozici se ukládá v hlavě a ta velí co a jak...Pocitově řekne na závěr ano nebo ne...

Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 19:36, Zdeno(m), (O fotografování)

Motivy je třeba cvičně "nasucho" jako střelci vyhledávat, monitorovat, zkoušet si nápady, ukládat si do hlavy katalog lokalit, zajímavostí a možných záběrů.

Moje krédo? Objevit, vytipovat, vykoukat, vychodit, vyčekat, upravit "operační pole", vyfotit, být ve správnou dobu na správném místě...

Vkus máme každý jiný a vlastní, je v pořádku, že někoho osloví jiné pojetí, jde přece o autorův a autorský záměr a nabídka ostatním, která nemusí být akceptovaná...

Kolem mne se za více než čtyři desetiletí pohybovalo mnoho amatérských fotografů, z nichž se někteří vypracovali na uznávané machry. Začínali však zpravidla jako každý z nás, metodou pokusu a omylu, využívajíce rad kolegů. První generace ze sedmdesátých a osmdesátých let se učila na diákách. Když jsem začal s digitálem (2006), byla konkurence mnohem menší a zaujmout bylo snazší...
Dnešní sada hlízenek orsejových je takovým klasickým fotocvičením a naplněním mé obvyklé touhy po zachycení a ztvárnění jepičích okamžiků existence dílek Matky Přírody. Nic víc, ale také nic méně...

Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 20:00, Lawnmower, (O fotografování)

Sakra pěkná sérka, ty odrazy ale "píšou". Taky mám pevnou 50-ku, na houby ji ale neberu, asi časem přehodnotím. Ty hvězdy....۞, mňam.

Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 20:17, vevanek, (O fotografování)

Tak ta poslední fotka mě oslovila nejvíc

Re: Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 20:57, MACEK, (O fotografování)

Parádička

Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 21:33, basset(m), (O fotografování)

Pěkné. Ty odrazy se mi už také "jednou" podařily

Re: Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 03.04.2017 22:01, karelzbrd(m), (O fotografování)

hezké, prostě vymazlené motivy.

Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 04.04.2017 17:18, Pavla, (O fotografování)

A tato hvězdičková sérka si taky zasluhuje 1 s *. Žákovskou knížku, prosím .... ;)

Re: Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 04.04.2017 18:50, Zdeno(m), (O fotografování)

Dám index. Na indexu jsem jinde...

Re: Re: Re: Zdeno hračička a fotosnílek..., 04.04.2017 23:09, tomaj, (O fotografování)

Hlízenky a odrazy v nich nemají chybu.Listnáče nad orsejovým pokryvem jsou jasany?

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30