Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Vcera chvilku sucho,tak se neco vyfotilo., 08.03.2017 19:04, alesjirsa(m), (O přírodě)
Podle mě to vůbec není houba, nýbrž "star jelly".

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vcera chvilku sucho,tak se neco vyfotilo., 09.03.2017 19:32, basset(m), (O přírodě)
To nalevo je takové zvláštní
Jestli nalevo nebo napravo závisí na tom, jestli stojíš čelem směrem na sever nebo na jih. Abych to zjednodušil, tak bych řekl, že to bude cca 800km směrem na západ od jižní Moravy 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vcera chvilku sucho,tak se neco vyfotilo., 10.03.2017 14:00, basset(m), (O přírodě)
No a to ještě, kdybys vyrazil kousek dál do Baarle tak se s hranicemi můžeš dostatečně vyřádit:
Baarle je město na nizozemsko-belgické hranici rozdělené mezi oba státy. Belgická část se oficiálně jmenuje Baarle-Hertog (3 000 obyvatel), nizozemská Baarle-Nassau (6 000 obyvatel). Státní hranice neprochází městem souvisle, ale rozděluje území na mnoho enkláv a exkláv. Jde o 22 exkláv belgických oddělených od mateřského státu několika kilometry nizozemského území v nichž se nachází 7 exkláv nizozemských oddělených jen desítkami až stovkami metrů od zbytku státu. Jedná se o nejsložitější průběh státní hranice v Evropě, která zde rozděluje i jednotlivé domy včetně městského úřadu. Mezi oběma státy byla uzavřena dohoda, že obyvatelé náležejí k tomu státu, ve kterém se nachází hlavní vstupní dveře do budovy. Pro jednodušší rozlišení je na popisném čísle budovy znázorněna vlajka příslušného státu. Problém vznikl již v průběhu středověku během dělení panství. Po vzniku samostatné Belgie v roce 1830 bylo ustanoveno několik komisí, které měly za úkol problematický průběh státní hranice v Baarle vyřešit. Současná podoba byla definitivně potvrzena v roce 1995. Ve městě fungují současně belgické i nizozemské veřejné služby (školy, pošty, telefonní operátoři a tp.), policejní stanice se nachází na území Nizozemí, ale slouží zde společně policisté obou států. Administrativně náleží obec Baarle-Hertog k belgické provincii Antverpy a Baarle-Nassau k nizozemskému Severnímu Brabantsku.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vcera chvilku sucho,tak se neco vyfotilo., 10.03.2017 14:08, basset(m), (O přírodě)
Zdeno to má blízké enklávy, i když pouze na úrovni obcí, jenom kousek. Obec Stráž nad Nisou je enklávou v Liberci. Stačí dát dotaz na Liberec v mapách Seznamu. Zobrazí se ohraničení Liberce a uvnitř obec Stráž nad Nisou 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vcera chvilku sucho,tak se neco vyfotilo., 10.03.2017 14:15, MirekK, (O přírodě)
Vidis Henry,to jsem vubec nevedel.Ani jsem tam jeste nikdy nebyl.
U nas je neco podobneho,ale ne tak sloziteho.
Kousek od domu nam tece reka Maas.A ta rozdeluje hranice na pulky mezi Holandskem a Belgii.

Re: Re: Re: Vcera chvilku sucho,tak se neco vyfotilo., 10.03.2017 08:38, Hanýžka(m), (O přírodě)
Hlásím, že v Brně ještě dymnivky nejsou, jsem ráda za 2 sněženky před domem.
Na "dymnivkové Hády" se ale už moc těším.