O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pololetní písemka , 02.02.2017 18:48, Pavla, (Houby)

o opravu poprosím zdejší třídní sbor v čele s p. učitelem Jirsou. Ale pokud by to měla být úplná katastrofa, tak mě raději neklasifikujte, prosím. …………… Ať mi doma nezakážou počítač.

Nějak se mi tu nahromadily lednové neurčené nálezy, se kterými si nevím rady, a tak jsem se do toho pustila.

Zde by mě zajímalo, jestli se dá houba poznat jen z této fotky? A zda by to mohla být outkovka měkká? (jinak pohled pod sukni mám)

Re: Pololetní písemka , 02.02.2017 18:48, Pavla, (Houby)

Tady jsem váhala a váhala, ale nakonec jsem se taky přiklonila k vymrzlé outkovce měkké.

Šedopórkou osmahlou jsem si byla dost jista, … než jsem na netu objevila fotku skoro úplně stejné (opět) outkovky měkké.

V tomto vidím možná nějaký dřevomor sp.

a pokud se nabízí možnost, že má mnoho a různých tvarů, tak tenhle z jiné lokality by mohl být zrovna dřevomor mnohotvarý.

Určování hub, ani pololetní písemka, rozhodně není žádná pohoda, klídek a tabáček, ale tohle by snad kožovka tabáková být mohla, ne? ;)

Re: Re: Pololetní písemka , 02.02.2017 20:09, chorcheee(m), (Houby)

No Pavlo?! Kožovka tabáková přeci nedělá póry! Myslím ohňovec tečkovaný s požerky. Ale nejsem třídní učitel .

Outkovka Trogova. Ne, že bych za ni dala ruku do ohně, ale na čím víc jejich obrázků se dívám, tím víc si myslím, že by i ta první (mnou určená jako o. měkká) mohla být taky Trogova.

Já říkám „žilnatka". Hlas našeptávač „A proč ne kornatec"? "Nepřemluvíš mě, je to žilnatka."

Ale pokud ano, tak stejně nevím, jaká?

Já říkám „zase žilnatka“. Hlas našeptávač „A proč ne outkovka? Podívej se na ty chloupky a chmýříčko nahoře.“ No jo, přemluvils, tak v tom případě říkám „outkovka jelení.“ (pohled na starší plodnice mám)

Re: Re: Pololetní písemka , 02.02.2017 20:13, chorcheee(m), (Houby)

Dřevokaz rosolovitý, podle mne. Chce kouknout, zda mé "merulioidní hymenofor".

Tak co, Aleši a spol? Pomůžete? ;) Je mi nad slunce jasné, že oznámkovat takovou písemku nebude žádné peříčko, ale stejně předem díky!

Jo a ještě všem dlužím omluvu za brutální přetah, nezlobte se. ;)

Re: Re: Pololetní písemka , 02.02.2017 19:12, alesjirsa(m), (Houby)

Tož se teda pustím do opravování. ;)

1. Není to outkovka měkká, ale s největší pravděpodobností pórnovitka drobnopórá (Schizopora flavipora).
2. Tady už to bude horší. Outkovka měkká to zřejmě opět nebude. Trochu to navádí k outkovka různotvaré, ale tato pravděpodobně též není. Tipuji pórnovitku různopórou (Schizopora paradoxa), ale nejsem si vůbec jistý.
3. Tohle není ani šedopórka, ani outkovka měkká, ale outkovka pestrá (Trametes versicolor).
4. Podle toho odchlipování kůry to navádí k nějaké káčovce (Biscogniauxia), ale chtělo by to přesvědčivější fotku. Dřevomor bych také nevylučoval.
5. Toto už pravděpodobně bude nějaký dřevomor, ale nejsem si jistý, jestli to je některý z rodu Nemania, nebo je to opravdu ten Annulohypoxylon multiforme (dřevomor mnohotvarý), ale spíš bych vsadil na ten.
6. Kožovka tabáková neeee, ta má hladké rouško. Toto je ohňovec tečkovaný (Phellinus punctatus).
7. Tahle chorošovitá rozlitá houba už nebude snadná. Podle těch hodně pravidelných pórů mi to připomíná Junghuhnia nitida, ale může to být určitě i něco jiného.
8. Tohle má poněkud žilnatý hymenofor, takže žilnatku bych určitě nezavrhoval, ovšem do druhu to opravdu nedokážu určit.
9. Dřevokaz rosolovitý

Re: Re: Re: Pololetní písemka , 02.02.2017 19:31, Pavla, (Houby)

Hele Aleši, mám tajný návrh, dokud tady nikdo není. PŠT! Já ty Tvé názvy a opravy nenápadně přepíšu k těm svým fotkám, Ty nikomu nic neřekneš a oba se budeme tvářit, že tady žádná pololetní písemka neproběhla, jo? Souhlasíš? Kámoši?

Nene, neboj … Takže, jak jsem čekala. Koule, sardel, nedostatečná! Min. měsíc bez počítače. Přeji všem fajn večer, já si jdu hledat doučování.

Moc díky za opravu. Jsi frajer!

Re: Re: Re: Re: Pololetní písemka , 02.02.2017 20:14, chorcheee(m), (Houby)

Helejď, přišel jsem pozdě .

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30