O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Moje 13. komnata, 12.01.2017 16:31, Pavla, (Houby)

myslela jsem, že to na sebe nikdy neprásknu, ale využiji dnů, kdy les i tyto stránky tak trochu spí a ... přiznám se. ;)

Do r. 2014 jsem byla normální houbař, který sem tam navštívil les, do košíku přihodil praváka, podbučka, zajinčoka, kuře či černocha. Pojmy jako hřib smrkový, liška obecná, rourky, třeň, biotop šly mimo mě. O rok později jsem byla již houbař zkušenější a hltala vše, co se kolem hub motalo. Do lesa jsem začala chodit častěji, dokonce i v zimě, pořizovala si mykoliteraturu a učila se.

V létě 2015 se ovšem stalo něco, co jsem zatím nikomu neprozradila. Po zjištění, co jsem to možná provedla, se o mě pokoušely mdloby. Pro živou představu mrkněte na fotku, a aniž byste z ní spustili oči, začněte rychle kroužit hlavou ve směru hodinových ručiček.

Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 16:31, Pavla, (Houby)

Tento hříbek, z kterého koukal jenom klobouk, se zprvu tvářil jako obyčejný mladý kovář nebo hnědák. Krve by se ve mně nedořezal, když jsem ho vyloupla. Myslíte, že je to on? Že jsme sežrali hřib královský? (Horská smrčina, sem tam jedle.) Pokud ano, vážně mě to moc mrzí.

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 16:46, filip1984, (Houby)

toto je hřib horský (boletus subappendiculatus), též vzácný

Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:09, Pavla, (Houby)

Díky, myslela jsem horský, napsala hloupě královský. K sežrání královského bych se nepřiznala ani za milión. ;)

Další nález z r. 2015 mi, pravda, přišel trošku zvláštní, ale byla to první návštěva neznámého lesa, a tak jsem si myslela, že to jsou prostě nějací praváčci, a tak i tihle skončili v košíku, potažmo v hrnci. Hory, smíšený les.

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 16:47, filip1984, (Houby)

tito mi přijdou jako normální praváci

Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:11, Pavla, (Houby)

Ufff ... i tady děkuji.

Myslíte, že jsme sežrali i hřiby plavé? Pokud ano, … dál už to znáte. Moc mě to mrzí. Rozhodně nejsem trhač a žrout hub, které by se měly spíš chránit.

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:33, Mišák Mikšík, (Houby)

Hriby smrkove !!

Tohoto krasavce jsem zažívacím traktem neprohnala. Jen mi pořád vrtá hlavou, jestli to je hřib žlučník nebo není. Barva rourek moc nesedí, zvažovala jsem i hřib medotrpký, ale ten prý roste spíš v listí a taky ta síťka na třeni…. Tak Vám nevím, třeba někdo z Vás poradí. Jo a neptejte se, jestli modral. To už fakt nevím.

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:33, Mišák Mikšík, (Houby)

Toto jest hrib krist !!

Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:39, Pavla, (Houby)

2x díky, Michale.

Rozloučím se archivním mešem pro Aleche. ;)

Mějte se fajn a ... prosím Vás, nejezte ty chráněné houby.

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 19:29, alesjirsa(m), (Houby)

Jinak vranec jedlový je dokonce poměrně vzácný a chráněný druh kapraďorostu z oddělení plavuní. Nebýt chorcheeeho, tak bych ho ani z fotky nepoznal, protože tam jsou málo vidět výtrusnicové klasy mezi lístky (pokud to teda vůbec výtrusnicové klasy jsou).

Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 16:47, petras, (Houby)

Meš plavuň?

Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 16:50, petras, (Houby)

No ,myslím,že si děláš zbytečné starosti,řekl bych,že jsou to normální smrkáči,ten první nevím,ale na králováka se mi to nezdá.

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:01, chorcheee(m), (Houby)

Vranec jedlový (Huperzia selago). Kapraďorost, tedy cévnatá rostlina.

Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:28, Pavla, (Houby)

Šlo by, p. profese, zjednodušeně, krátce a výstižně vysvětlit neznalým laikům rozdíl mezi mechorosty a kapraďorosty? Třeba jako byste malým dětem vysvětloval rozdíl mezi slunéčkem a beruškou? ;)

Předem díky za jakoukoliv reakci.

Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:44, chorcheee(m), (Houby)

Já teda zrovna vařím červený zelí s václavkama...takže stručně, než se připálí:

Kapraďorosty (plavuně, vranečky, přesličky a kapradiny) jsou modernější, většinou větší, dokáží dobře transportovat vodu v těle (maj tzv. pravá vodivá pletiva - takový prostě trubky) a to velké co nacházíme je sporofyt. Daly vznik semenným rostlinnám.

Mechorosty (hlevíky, játrovky, mechy) jsou starší (i když to je dost zjednodušené a troufalé tvrzení), neumí dělat lignin (a tedy ani pořádná vodivá pletiva), když je málo vody vyschnou, což většinou (na rozdíl od složitější a větších kapraďorostů) přežijí. A jsou to tak zvaně výklenkáři (rostou jen na příhodných podmínkách, kde není moc konkurence jiných světlochtivých tvorů). Postavení mechorostů v systému je poněkud izolované (= moc se neví, jak z nich vznikly ty složitější - právě kapraďortosty a kvetoucí rostliny. Jo a převládá u nich v životním cyklu haploidní gametofyt.

Za domácí úkol zadávám nastudovat pojmy haploidní a diploidní a jaký je rozdíl mezi sporofytem a gametofytem .

Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:52, Pavla, (Houby)

Já zas hlídám zapékané těstoviny s uzeným a brokoškou, až je vytáhnu z trouby, vrhnu se na domácí úkol. Díky. Jo a nech si chutnat!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 18:00, chorcheee(m), (Houby)

Díky, nápodobně!

Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 18:02, alesjirsa(m), (Houby)

Sporofyt - nepohlavní generace, v případě mechorostů s tobolkou a štětem.
Gametofyt - pohlavní generace nesoucí antheridia (pelatky) a archegonia (zárodečníky), čili pohlavní orgány.

Haploidní je výtrus, z něhož pak vyklíčí prvoklíček (protonema) a z něj vyroste mechová rostlinka. Pak přichází gametofyt, tedy pohlavní období mechorostu, který nese pohlavní orgány a dojde k splynutí dvou gametangií. Cyklus pokračuje diploidním sporofytem, který se zakládá na štětu nesoucí tobolku. Musí nejdříve však dojít k redukčnímu dělení, aby v tobolce mohly vzniknout opět haploidní výtrusy. Tím se uzavírá cyklus.

Říkám to všechno z hlavy, jakž takž si ještě něco pamatuji z toho, co jsme z mechorostů minulý rok probírali v biologii, takže může se stát, že tam budu mít nějakou chybu. Kdyžtak mě prosím opravte.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 18:14, gazela(m), (Houby)

Bez přípravy! Tak to klobouk dolů

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 18:18, vevanek, (Houby)

Paráda, aspoň nemusím nic hledat Přece už jsem ze školy nějaký ten pátek venku a z hlavy se to vykouřilo

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 18:54, chorcheee(m), (Houby)

Jo Aleši, plus minus dobře . Jen z toho udělám jeden závěr, který vám to možná ucelí do příběhu. Haploidní buňky mají poloviční obsah DNA většinou v podobě polovičního počtu chromozómů než buňky diploidní. Haploidní jsou u nás jen spermie a vajíčka. Jejich splynutím se obnoví diploidní stav, který mají (zase zjednodušeně) všechny buňky našeho těla. No a u mechů je to dost opačně. - Haploidní (s polovičním počtem chromozómů) je celá zelená rostlinka. Na té proběhne pohlavní proces a vznikne diploidní část (štět s tobolkou). V tobolce se to zase tzv redukčně dělí, čímž vzniknou haploidní výtrusy a z nich - přes prvoklíček - vyrůstá nová haploidní rostlinka. Tím se cyklus uzavírá.

Protože mají mechové rostlinky jen jednu alelu (formu genu) pro každý znak, mutace se snadno projeví (není maskována přítomností druhé alely). Proto se mechy, konkrétně Physcomitrella patens, staly oblíbeným modelem genetiků.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 19:27, alesjirsa(m), (Houby)

Díky za doplnění.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 20:53, alesjirsa(m), (Houby)

Mně teď došlo, že jsem omylem napsal, že v gametofytu splývají gametangia. Chtěl jsem napsat, že splývají gamety. Nebo jsem to původně napsal dobře ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 21:20, chorcheee(m), (Houby)

Já myslím, že splývají opravdu gamety (pohlavní buňky). Gametangia jsou orgány, kde (většinou redukčním dělením - meiozou) vznikají.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 21:40, alesjirsa(m), (Houby)

No právě ...

Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:13, Pavla, (Houby)

Díky za uklidnění, Petrásku. Už si na ty "barevňáky" dávám pozor.

Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:27, petras, (Houby)

U nás barevňáci nerostou,tak je moc neznám,ale je to asi 20 roků,co jsem našel nějakého divného hřiba mezi stovkami smrkových,byl jeden,malý,a podle všeho to byl královský,jižní svah,bučina.Od té doby jsem ho po letech našel ještě jednou.Myslím si,asi někdo bude proti,že pokud se neničí podhoubí,tak sběr plodnic to nemůže ovlivnit,podhoubí určitě přežívá dlouhá léta.A vždy zbude nějaká plodnice,která se postará o další rozšíření.Vlivem kyselosti půdy u nás na dlouhá léta nerostly lišky.Pak se po roce 1989 situace změnila a najednou jich byl plný les.Další příklady mám u hřibů,mýtný les,pak těžba,mlazina,houby žádné a po dvaceti letech na stejných místech znovu rostou.Podhoubí vydrží víc než ženská..

Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:29, Pavla, (Houby)

OK

Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 17:31, petras, (Houby)

Jo,je fajn,že jste se rozhýbaly ,je to otrava,jít sem stokrát za den a nic tu není.

Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 20:48, chorcheee(m), (Houby)

Když tu nic není, dá se kouknout na nahouby.cz, kde skoro vždycky něco nového je. A to buď kvanta fotek od vlka a nebo sračky o/od Burle, které tam byly už stokrát .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 21:32, basset(m), (Houby)

Tak tam začni přispívat taky, ať je to tam komplet, když Ti to tak leží na srdci

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 21:38, gazela(m), (Houby)

To je přece důvod, proč admin nekoná

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 21:43, chorcheee(m), (Houby)

Bassete: No to ne, vždyť jsem včera psal "pozoruhodnější je, že tam někdo považuje za smysluplnné seriozně přispívat". No a neseriozně tam třeba také pod vymyšlenou identitou píšu hrůzné věci, co může kdo vědět .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Moje 13. komnata, 12.01.2017 22:05, basset(m), (Houby)

Pak se ovšem nedivím, že se těch stránek nemůžeš nabažit a jsi na nich už psycho závislý

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30