O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

radost a zmar, 03.03.2012 21:01, kápo(m), (O přírodě)

Zdarec
Tak dneska jsem se po cestě z vysočiny stavil na lokalitě,kde jsem loni objevil ušíčko černé a ejhle-už jedóóu

Re: radost a zmar, 03.03.2012 21:02, kápo(m), (O přírodě)

..nebylo jich ještě mnoho,ale..

Re: radost a zmar, 03.03.2012 21:02, kápo(m), (O přírodě)

..radost by udělalo i jedno jediné..

Re: radost a zmar, 03.03.2012 21:04, kápo(m), (O přírodě)

a ježto jsem je nalezl i na vzdálenější mikrolokalitce,je jasné,že to nebyla náhoda--apropos,jistě víte,že se řadí do rodiny masečníků,tudíž je nejvyšší čas začít pátrání po tomto mykoreliktu!!

Re: radost a zmar, 03.03.2012 21:05, kápo(m), (O přírodě)

Přihodím černorosol terčovitý,no a to je poslední fotka,kterou jsem udělal v dobré náladě

Re: radost a zmar, 03.03.2012 21:09, kápo(m), (O přírodě)

..v souvislosti s ušíčkem černým jsem se rozhodl nakouknout na jedlovou lokalitu,zdali bych neobjevil vzácnější ušíčko jedlové,objevil jsem však zkázu,protože nejzajímavější úsek jedliny,kde rostly například krasočíšky,šťavnatky oranžové a další špeky je zničen Přeji všem šťastnější pohled na jejich oblíbené lesy,než čekal mne
p.s. Jistě se nezlobíte.že jsem neměl náladu ostřit.
A ještě mi tam nejde vložit ten černej antismajlík,nebo jak se jmenuje-nasrík??

Re: Re: radost a zmar, 03.03.2012 22:02, admin(m), (O přírodě)

nasrík opraven

Re: Re: radost a zmar, 04.03.2012 00:39, fáfa(m), (O přírodě)

..Pájo ušíčka parádosgrandos..a co dál..je mi smutno,tohle se teď děje snad úplně všude

Re: Re: radost a zmar, 04.03.2012 11:03, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ušíčka perfektní a upřímnou soustrast k jedlině-to je z tý, ve který jsme v listopadu sbírali ty fialky?
Doufám, že Ti to tam nevezmou holosečí, Pájo!

Re: Re: Re: radost a zmar, 04.03.2012 14:53, kápo(m), (O přírodě)

Jo,to je přímo ten flek,zarážející je,že z celýho prostoru vyfikávaj jen ty nejlepší,plodný jedle

Re: Re: Re: Re: radost a zmar, 04.03.2012 14:58, Forrest Run(m), (O přírodě)

Spoj se s někým kompetentním z ochrany přírody, jestli se nepletu, tak na jedle a pár dalších vzácnějších stromů je třeba mít ke kácení extra povolení-zeptej se Martina Chochela, ten Tě nasměruje...no a když už s těma ochranářema budeš mluvit, tak se zase od nich nech nasměrovat na další jedlový porosty....třeba liberecký krajský ochranáři mě v tomhle ochotně poradili!:-)

Re: Re: Re: Re: radost a zmar, 07.03.2012 07:19, planetahub.cz, (O přírodě)

"Vyfikávání nejlepších jedlí" je tzv. clonná seč a je důkazem kvalifikovanosti lesního hospodáře. Má za cíl přirozenou obnovu jedle ze semen pod zástinem mateřského porostu. Pozor, ne všechno co vypadá jako zmar jím skutečně je.

Asi jsem nepostřehl zda se jedná o běžný hospodářský les nebo les v nějakém režimu ochrany. V prvním případě nevím o žádném zvláštním povolení pro kácení jedlí ani jiných stromů. Ve druhém případě nejsem odborník.

Poznámka na okraj - jedle je mezi zpracovateli dřeva poměrně málo oblíbená dřevina. Nemá ani samostatnou skupinu, vždy se přiřazuje ke smrku, její cena je stejná jako cena smrku. Do klasického stavebního řeziva se moc nehodí, dělají se v ní trhliny podél letokruhů. Občas někdo chce jedlové řezivo na speciální účely jako rekonstrukce kostelů, starých chalup... Takže kácení pro nějaké extra zbohatnutí v tom nebude.

Prostě už nastal ten čas...

Re: Re: Re: Re: Re: radost a zmar, 07.03.2012 07:31, kápo(m), (O přírodě)

Děkuji za nastínění možnosti správnosti takového postupu,mne jenom překvapilo,že v porostu,kde je spousta mladších,ale výrazně narušených stromů,-proschlé,s naprosto odkorněnými,holými částmi kmenů,-jsou káceny zdravé pěkné,plodící stromy,Je ale pravda,že(zatím) jsou zde ponechány i některé výrazně starší stromy.O nezájmu o jedlové dřevo vím,pracoval jsem několik let na pile a jedle byla vždy podřadnou,nevítanou,právě pro její výše popsané vlastnosti a navíc její dřevo snadno podléhá hnilobě.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: radost a zmar, 07.03.2012 08:59, planetahub.cz, (O přírodě)

Á, kolega od dřeva Rozhodující bude výsledek. Kácení ještě patrně není u konce a tak je pravděpodobné, že ty poškozené a suché stromy budou taky vytěženy.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30