Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:29, Hanýžka(m), (O přírodě)
Delší dobu nestíhám, dnes jsem se konečně dostala ke zpracování svých fotek z února. Ohnivcový plevel má nafocený asi každý, ale stejně mi to nedá, když už jsem to upravovala...

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:30, Hanýžka(m), (O přírodě)
Ale nebudu to moc přehánět, však je to jen sídlištní rakušák.

Re: Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:41, Roman Manak(m), (O přírodě)
Sídlištní? To mi neříkej že ti rostou na sídlišti. Mě tu na sídlišti roste tak stovka druhů, ale ohnivci ne. A letos je zatím nemůžu sehnat ani nikde jinde!

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:31, Hanýžka(m), (O přírodě)

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:32, Hanýžka(m), (O přírodě)

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:33, Hanýžka(m), (O přírodě)
Kornici svazčitou jsem díky damyku určila v terénu, když si šéf nemohl vzpomenout, tak jsem si trochu zamachrovala. 

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:40, Hanýžka(m), (O přírodě)
To nejlepší nakonec - původně jsem šla na něco do omáčka a nalezla jen mně neznámou asi kalichovku. Cvičně jsem 1 vzala a plácla 4 dokumentační fotky. Štěstí, že šéf není nemocný na srdce, terén byl na světě a valili jsme tam tak brzo, jak jen to šlo. Žel je to sice půvabná, ale křehká kráska a dnes opět mrzlo, takže dnes už je po ní.

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:45, Hanýžka(m), (O přírodě)
V pondělí bude pořádně a důkladně zmikroskopována, ale vypadá to na pěkný špek...Haasiella venustissima. Samozřejmě pokud se najde nějaký "advocatus diaboli" s jiným názorem, budu mu vděčná za názor.

Re: Re: Únor ve Štatlu, 04.03.2012 12:25, Forrest Run(m), (O přírodě)
Pěkná prácička, Hanýžko!:-)
S tou kalichofkou je to La Bomba!:-)
Hele, několik kontrolních otázek-jak se dá makroskopicky nebo biotopově rozlišit od běžnějších kalichovek.....Basseťákovejch...nebo jsou ty Bassetovy taky ty suprvzácný!?;-) 

Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 19:53, Hanýžka(m), (O přírodě)
Trochu přeháním, cca 200m od paneláků v šáší u silnice. Ale zato je tam i ta kalichovka vedená v Červené knize jako vyhynulá. Jestli roste na takových hnusných místech, nedivím se, že ji v únoru nikdo na Moravě nenašel 30 let či kolik a v Čechách je jen 1 lokalita (tuším Pantátova, určoval MK). Jinak ty moje jsou přešlé mrazem, takže barvy jsou trochu jiné než ty z české lokality.

Re: Re: Únor ve Štatlu, 03.03.2012 20:32, Roman Manak(m), (O přírodě)
K té kalichovce gratuluju. To je ta, kterou jsem viděl v úterý, ne? :-) V tu chvíli jsem z ní byl docela paf, protože jsem vůbec nevěděl o co jde :-)

Re: Únor ve Štatlu, 04.03.2012 20:06, Hanýžka(m), (O přírodě)
Ahoj Forreste, nejnápadnějším rozdílem je asi velikost, moje půvabné krasavice jsou mnohem větší.
Taky mají nápadně krásnou barvu a to ty moje jsou ještě proti českým málo řvavě oranžové. Pak samozřejmě další znaky včetně mikroskopických, zítra budu dodělávat popis, tak to pak kopnu i sem. Pokud člověk nemá rýmu, pak i ovocná vůně je pěkně cítit.

Re: Re: Únor ve Štatlu, 05.03.2012 12:57, Forrest Run(m), (O přírodě)
Děkuju moc za vysvětlení a mám ještě dotázek-na listnatým nebo jehličnatým dřevu? Nebo máš i přesnějc určenej druh dřeva?
Teď si vzpomínám na jednu přednášku předloni na Unhošti, kde se něco oranžovýho, trsnatě rostoucího s podobně extrémně sbíhavýma lupenama řešilo a zaujmulo mě, že to mělo bejt cejtit po mandarinkách-mohlo by to bejt vončo?

Re: Únor ve Štatlu, 05.03.2012 15:09, Hanýžka(m), (O přírodě)
Na lokalitě rostly černé bezy, javor klen, topol bílý a osika, z bylin byla v těchto časech patrná jen kopřiva. Rostly pod listím, vykukoval jen kousíček, kdybych tam cíleně nepátrala u toho kusu dřeva po sametonožkách (rostou totiž kousek od místa), tak bych to nikdynenašla.