Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

„Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 19:50, Pavla, (Houby)
„Co kdyby?“ řekla jsem si, a tak jsem k chryzantémám a svíčkám přidala do kapsy i foťák. ;)
Na hřbitově, kde spočívá můj taťka, který houby miloval, sbíral, sušil, zavařoval, mlel, jedl atd., jsem vyjma klanolístek za farářovic plotem, nenatrefila vůbec na nic. Zato druhý hřbitov, kde jezdíme svítit tchánovi, který houby bytostně nesnášel, tam jsme o ně zakopávali na každém rohu. A začalo to hned před vstupní branou. Prvonalezenec klouzek zrnitý,

Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 19:58, Tori(m), (Houby)
No jo, odříkaného chleba největší krajíc, místo aby řádně strašil, tak mu tam strašej houby. :-) Ale to ouško je pěkný. Je to něco z těch dvou, bufonia/mirabilis, viděla jsem zatím jen to první, takže netuším, jak/jestli se dají rozeznat makroskopicky. O. mirabilis roste jen pod jehličnany, O. bufonia pod obojím. Jestlis to sebrala, tak někdy časem pošli, kouknu na něj ráda, odlišení je naštěstí poměrně snadné.

Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 19:50, Pavla, (Houby)
a kromě čechratky podvinuté, bedly hřebenité, muchomůrky červené a dalších a dalších, které určit neumím, byly k vidění např. i tyto.
Nevím, snad čirůvka zemní (Tricholoma terreum). Pokud jsem se trefila, tak je to potvůrka zrádná. Časem se totiž zjistilo, že je jedovatá, ale v některých atlasech je stále uváděna jako jedlá (např. i v tom „našem“).

Re: Re: Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 03.11.2016 01:03, Včelda, (Houby)
no my takhle předloni fotili s Yohanessem taky na hřbitově a lidi dost pokukovali až se nějaký starší pár přišel zeptat, jestli nám není špatně a nepotřebujeme pomoct... Pak jsme si tak říkali, že teď kdyby tam někdo padnul, tak už mu nikdo pomoct nepřijde, protože si bude myslet, že dotyčný přece fotí...

Re: Re: Re: Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 03.11.2016 07:29, Yohaness(m), (Houby)
...Včelda zapomněl napsat, že jsme klečeli uprostřed rozptylové loučky....

Re: Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 20:06, Tori(m), (Houby)
Jinak hřbitovy asi bývají docela vděčná místa na zajímavé houby - minimum zásahů do biotopu, často exotické dřeviny, na které může být nějaká houba vázaná. Häffner má ve své monografii o chřapáčích strašně moc nálezů z nějakého lesního hřbitova, kde mu rostlo masově x druhů. Jinak jako hřbitov sám o sobě se mi zatím líbily buď ty u starých sudetských vesnic, kde už 50 let nikdo nekopnul, anebo Baťův lesní hřbitov ve Zlíně - ten na mě jediný působí tak nějak přirozeně.

Re: Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 20:12, Yohaness(m), (Houby)
Máš to pěkné, hřibovy jsou zajímavá místa na houby... Ouško mi přijde jako o. pestré - Otidea mirabilis, poměrně vzácná houba, letos jsem ji také poprvé našel.

Re: Re: Re: Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 20:22, Yohaness(m), (Houby)
To je schválně, víš...

Re: Re: Re: „Houbaření“ o Dušičkách, 02.11.2016 20:36, karelzbrd(m), (Houby)
hezká série. Já byl včera taky v lese, skoro jako každý den, neboť mám klasickou fotografickou dovolenou a navštívil jsem lokality, kde jsem chodíval na hnědáky a sameťáky - nakonec jsem nasbíral tolik hub, že jsem naplnil všech devět plat sušičky a ještě jeden celý plech... V sobotu jedu znovu.