Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:15, karelzbrd(m), (O přírodě)
alespoň v těch bývalých vojenských. Jo, nějakej hříbek se dá najít, ale rostou daleko od sebe, podobně jako hnědé. Začíná mi dovolená, tak hodím woko i jinde a hlavně budu fotit podzim a v týdnu výlov známého Hořejšího padrťského rybníku. Dneska byla mlhová premiéra:

Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:15, karelzbrd(m), (O přírodě)
na vrchu Praha..., pak jsem se přemístil na dopadovku Jordán, kde na chvilku vykouklo sluníčko.

no, a také jsem zahlédl houbový pařízek... hádám, že opeňky...
Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:21, alesjirsa(m), (O přírodě)
Správně ...

Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:28, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, z Brd (těch bývalých vojenských) jsme se právě s Alešem a panem Součkem vrátili. Souhlasím, že na jedlé houby to tam není zázračné. Přesto jsem tam dnes - když jsem se oddělil od ostatních z Mykologického semináře - nasbíral asi 2 kg třepenitek makových, nějaké lesní žampiony a (sucho)hřiby sametové. Také jsem tam našel dva pařízky opeňek, očividně rostoucích na smrku (divnověc). Cestou domů - před Blatnou - jsem pak našel úžasný les, konzumními druhy oplývající. Například jsem konečně našel - po dvouměsíční pauze - větší než malé množství smrkových ryzců a slizáky mazlavé. Evergreen jsou nyní pod borovicemi rostoucí čirůvky zemní, kterých mám také tašku a nevím na co se hodí. Ale internet a recepty pana Dalibora Marounka snad brzy pomohou. Jdu na to.
.

Re: Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:38, karelzbrd(m), (O přírodě)
přesně, jak píšeš, dost mě zaráží i absence smrkových ryzců, které jsem v tomto čase sbíral doslova z auta do kýblů...

Re: Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:40, karelzbrd(m), (O přírodě)
myslíš tenhle recept vyhrávající soutěže?
NEJLEPŠÍ NAKLÁDANÉ HOUBY
Postup:
Houby vyčistíme - nejlépe v sítu pod tekoucí vodou, nakrájíme na přiměřeně velké kousky a předvaříme ještě v den sběru!
Ve velkém hrnci, naplněném houbami téměř do poloviny, houby předvaříme v co největším množství vody. Na 1 litr vody použijeme rovnou polévkovou lžíci soli, 16 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření,1 bobkový list. Můžeme přidat kořenovou, zvláště celer.
Houby předvaříme podle tvrdosti 10 - 20 minut. Václavka je za syrova jedovatá - vaříme vždy dvacet minut, hlíva ústřičná bývá v některých částech plodnice tužší, tyto části vaříme až jednu hodinu. Po celou dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slejeme a houby opláchneme na sítě studenou vodou. Pokud použijem kořenovou zeleninu, odstraníme ji a dál již nepoužíváme.
Nálev:
0,25 l octa 8%
0,75 l vody
20 g soli - rovná polévková lžíce
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla nebo 10 kávových lžiček cukru nebo 10 dávek Xylitolu
1 bobkový list
1 hřebíček
3 kuličky nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného seminka
0,5 lžičky koriandru (plod)
Vše necháme 5 minut povařit, přecedíme, koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Předvařené houby necháme dobře okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou - cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, sladkou paprikou, brokolicí, patizonem a koprem asi do tří čtvrtin sklenice. Musí nám zbýt dostatek místa pro nálev. Do každé sklenice přidáme pro vyvážení chuti malý kousek feferonky. Nejvýrazněji koření dlouhé, mírně palčivé "kozí rohy", do sklenice 0,37 l použijeme asi 6 cm této papričky.
Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100°C.

Re: Re: Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 19:45, chorcheee(m), (O přírodě)
Počkej, tam o čirůvce zemní se nepíše, ne?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 20:09, chorcheee(m), (O přírodě)
Hele, tak proč mi to sem dáváš? Já potřebuji něco na čirůvky zemní...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: na Brdech taky žádnej zázrak, 23.10.2016 20:12, karelzbrd(m), (O přírodě)
jen tak, ten nálev je snad na nakládání směsky, ne