Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Re: Prší a prší, 13.10.2016 11:21, Yohaness(m), (Houby)
Co nějaká Hebeloma?

Re: Re: Re: Re: Re: Prší a prší, 13.10.2016 17:31, alesjirsa(m), (Houby)
Též bych dal rod Hebeloma.

Re: Re: Prší a prší, 13.10.2016 18:04, Mišák Mikšík, (Houby)
Jednoznacne nejaka slzivka tedy Hebeloma ale urcovat je bez mikroskopu neni prakticky mozne.

Re: Re: Re: Prší a prší, 13.10.2016 22:33, Dano, (Houby)
Navedli jste mě dobře, Hebeloma to je určitě. Koukal jsem se na ně, mohla by to být kruhová nebo zavalitá, ale ta je docela vzácná, jen ta vůně mě k ní dovedla.
Voněla něco jako po okurkách a chuutnala, trošku ostře jak po křenu nebo ostřejší kedlubně.

Re: Re: Re: Re: Prší a prší, 14.10.2016 18:16, Herčus, (Houby)
Když Michal Mikšík napíše, že Hebelomy určovat bez mikroskopu je prakticky nemožné, tak bych mu věřil a radši bych nespekuloval nad tím, co by to třeba mohlo bejt
)). Slzivky jsou skutečně problematické... řekl bych že určit slzivku do rodu z plodnice v lese se dokáže naučit i obyčejný houbař, co se začne o houby všeobecně více zajímat a když bude si o tom chtít něco zjistit ještě víc, tak dokáže relativně přesně určit makroskopicky třeba 10-20% slzivek u nás rostoucích do druhu. Odborník zajímající se konkrétně o tento rod, co bude mít hodně zkušeností s pozorováním Slzivek v terénu a jejím následným mikroskopováním, tak podle mě dokáže po čase určit v trénu takových 40-50% ´, aniž by je měl pod mikroskopem, protože bude znát detaily, který jiný nevidí a o kterých se nepíše
. Taky mam jednu Slzivku, co voněla jak nový boty od Baťi, měla netypickou barvu a rostla v zajímavym biotopu, ale ani přesto jsem s ní nehnul a na mikro nemam čas. Kolikrát bych uvítal,že když nevim co to je, že bych na tu houbu kliknul a vedle by vyjela cedulka, co je to za druh :D