O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:01, petras, (Houby)

kde by teoreticky mělo být vlhko

Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:02, alesjirsa(m), (Houby)

Pěkné.

Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:01, petras, (Houby)

pouze staré číšenky

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:13, Zdeno(m), (Houby)

...rýhované...

sušené helmovky

něco hnědého

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:05, Zdeno(m), (Houby)

Nějaký dřevomor?...

asi dřevomor

zázrak v tom suchu,na třech choroších gutace

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:06, Zdeno(m), (Houby)

Hm, gutace je dost svébytná, obrázek má atmosféru, skoro "koule"...

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:10, petras, (Houby)

Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:11, petras, (Houby)

jak je libo

Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:20, Zdeno(m), (Houby)

Jsi dobrý...Skokan roku...V Tvém věku obdivuhodná cesta "per aspera ad astram"...

Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:38, karelzbrd(m), (Houby)

jo, souhlas se Zdenem, Petras jede a fakt fotí hodně dobře. Zdá se, že jeho nářky, jak neví co a jak na Olym používat a nastavit, byla zástěrka Obdivuji ty makrozáběry, já se fakt se svým olym PEN-6 takhle blízko nedostanu, proto sem dokupoval předsádku...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 21:15, petras, (Houby)

Díky,já jsem věděl co chci,zpočátku jsem na to neměl přístroj,a pak jsem skutečně nevěděl co s tím,Honzík mě nasměroval a já říkám,pokud člověk chce,tak se naučí všechno.Za všechno můžou OHOUBY a Vy všichni.Původně jsem nechtěl kupovat ani toho prvního Olyho,natož druhého,pak další hejblátka k němu,pak jsem pochopil,že bez pořádného počítače to taky nebude nikdy ono.Tak to stálo dalších dvanáct litrů.Ještě uvažuji o makro světle.Dost mi pomohly programy k úpravě fotek,jeden už byl v desítkách a další dva jsem si po delším boji stáhl.Nakonec,když vidím upravené fotky vedle sebe,tak se dá dobře posoudit,jestli některá neujela a případně ji opravit.Myslím,že už neutíkají do žluté a zelené tak moc jak před časem.Za všechno může moje povaha,když někdo řekne,že to nejde,tak já to musím udělat.Dopředu mě žene uznání a chvála.Neberte to jako vychloubání,ale začal jsem fotit s Pionýrem,pak nějaký kinofilm,potom 6x6 a začal jsem dělat barvu někdy v osmdesátkách,pak už to nemělo cenu,barevná fotografie se dělala ve Fotolabu a nebyla už tak drahá.Měli jsme doma pletací stroj,tak jsem začal dělat manželce a dětem halenky,sukně až jsem pletl kostým s norským vzorem,pak už nebylo nic složitější,tak jsem toho nechal.Když se narodila dcera,koupil jsem manželce el. šicí stroj.Nechtěla na něm šít,tak jsem začal já.Hlavně jsem ji šil z Burdy věci,které se nedaly nikde koupit,dělala mezi ženskýma,tak mi dělalo dobře,že ji to záviděly.Nebyl problém lyžařská kombinéza,šaty,bundy,kalhoty,nakonec jsem začal i kůži,kdyby někdo potřeboval,tak mám ještě pořádnou zásobu i jelenice.Pak začala doba tržnic,tak jsem toho nechal.V devadesátém čtvrtém jsem odešel od lesů a začal dělat v pneumatikách,nakonec jsem se naučil i práce v pneuservise.Mimo praní zvládnu vše v domácnosti,vaření,zavařování,po odchodu do důchodu jsem začal dělat s motorovou pilou v lese.Je toho daleko víc,momentálně chodíme stavět krby a kachláky.Škoda jen,že nic neroste,jak já bych fotil.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 21:52, karelzbrd(m), (Houby)

ty jsi teda univerzální voják. Ale jo, když si něco usmyslíš, tak do toho jdeš po hlavě a je to vidět. Já fotím prakticky celý život a až tak ve čtyřiceti jsem si mohl říct, že sem se někam posunul a našel svůj rukopis. Fotil jsem přes dvacet let jen jelení zvěř ve volné přírodě a byla to fuška, než sem se naučil ji najít sám, poznal biotop, kde by měla být a kudy a kam chodí. Pak to chtělo respekt před hajnými, abych nepřekážel, když lovili a měli hosty a tudíž jsem s nimi byl jedna ruka. Byly to krásné roky a troufám si tvrdit, že málokdo, i z hajných či nimrodů, zažil v jelení říji tolik zážitků.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 22:10, petras, (Houby)

Já jsem byl u lesů od sedmdesátého,v Jeseníku od roku 1978,sice jsem dělal na zásobování,tenkrát nic nebylo a to bylo taky něco pro mně,dokázat,že to seženu.Celou dobu jsem dělal i myslivost,ale na nějaké velké focení nebylo vybavení.Pak jsme začali fotit jeleny,kamzíky,srnce ulovené v režijní honitbě.Dokoupil jsem k pentagonu třístovku objektiv a občas něco nafotil,tahal jsem to sebou i na Kavkaz a že to byla váha.Škoda,že po rozdělení na státní lesy a akciovku se všechny fotky ztratily.Ale nikdy jsem toho moc nenafotil,bylo plno jiných zájmů.Fotit jsem začal opravdu až po zakoupení prvního Olíka před dvěma roky.No a jak jsem už psal,většina těch fotek je základním objektivem a ten tam asi máš taky,tak by to mělo jít.Fotí to asi z dvaceti cm a to na většinu hub stačí,na ty nejmenší tam hodím jeden nebo dva kroužky a je to.Zkoušel jsem různé nastavení,byla tady na to i diskuze,mně ale opravdu vychází clona 22 jako nejlepší,co se týká hl.ostrosti a ten rozdíl mezi 11 a 22 doženu doostřením.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 22:18, karelzbrd(m), (Houby)

a neznáš Tondu Říhu, dělal u LČR revírníka. Byl jsem s ním kdysi na chatě Johanesce vedle Šeráku...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 22:25, petras, (Houby)

Až mi přeběhl mráz po zádech,když jsem si to přečetl,už mě napadlo,že se Tě zeptám na jeho bráchu,který je někde na Šumavě nebo poblíž,jmenuje se Franta,když jsi dal toho jelena.Byli jsme nejlepší kámoši,on dobře fotil vodu,sníh a vůbec přírodu,dělal taky na zásobování na báňskostavebním závodě.S Tondou jsem se tak často neviděl,nějaký čas ve fotoklubu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 22:31, karelzbrd(m), (Houby)

jeho bráchu ale neznám. Ale, sakra, jak je ten svět malinkatej...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 22:07, Zdeno(m), (Houby)

No a pak se divme, že Ti jde všechno...Američané tomu říkají, tuším, selfmademan, tedy člověk který se vypracoval vlastní pílí, takže moje replika "per aspera ad astram" se patřičně zhodnotila...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 23:32, Dano, (Houby)

Takový životopis by Ti mohl, leckdo jen závidět.
ps: Mimo jiné, strašně mi připomínáš manželku.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 23:58, petras, (Houby)

Kde máš houby?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 00:23, Dano, (Houby)

Houby jsem teďkom dal, já myslel, že se zeptáš na to pletení
Hub je dost.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 00:29, petras, (Houby)

Už nepletu,tak leda nohama,když máš s pilou šlapat do pořádného kopce a pak čtyři,pět hodin řezat....Čím to fotíš?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 00:36, Dano, (Houby)

Já má třesot s řezání v loktech, pak bych neudržel ani lžičku
Fotím ? Foťákem,nevím, co myslíš, nikonem, ale to s pletením to ne! To je možná telefon nebo obyč.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 18:16, Zdeno(m), (Houby)

Vyměnil je za pletení s manželkou...Doufám, že nemá jako petras i tu motorovku...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 00:11, fáfa(m), (Houby)

..dobře Petráš,máš můj obdiv..

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 08:57, TondazKralup(m), (Houby)

Rád čtu takové příběhy.Trochu mi to připomíná mou povahu,taky pořád hledám něco nového,jenže jsem hrozně nedůslednej a málo co dotáhnu do konce.Hodně Ti fandím,ale jednu chybu jsi udělal.A to je,že jsi odešel od lesů.Já toužil po lesnické škole už od 14 let a nakonec jsem se vyučil provozním chemikem..Měl jsem to dost kádrově polepený,takže smůla.Jinak s motorovkou mne to začalo bavit až v 50 letech,když mne to pořádně naučili lesáci.Je to paráda,když to najednou jde i bez dřiny.A to už jsem před tím s pilou dělal asi 10 let.Teda ne jako zaměstnání,jen jako chalupář.
Co se týče fotografování,to mi snad celkem jde,ale taky jsem se to naučil asi tak v roce 2007 a to fotím už od dětství.Za všechno může skvělý mykolog a pařič Dalibor Marounek a taky moje ješitnost.Myslel jsem kdoví jak skvěle nefotím,posílal jsem fotky na houbařské stránky a Dalibor mi jednou řekl."To jsou hrozný paskvily co tam posíláš.Nedá se ani poznat jestli je to hřib,nebo muchomůrka".To bylo pro mne asi to největší nakopnutí.Tam jsem začal přemýšlet.
Jinak dá se fotit i za menší peníze i bez makrosvětla. Tahle fotka je dělaná objektivem za 300 Kč a bez jakéhokoli nasvícení. https://www.megapixel.cz/foto/72511

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 10:18, petras, (Houby)

Mám stejnou motivaci.Od lesů jsem odešel po rozpadu na stát a akciovku,už to s lesařinou nemělo nic společného.No a všechny fotky jsem zatím dělal bez přisvícení,jen krabice od mléka a alobal.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 18:43, Yohaness(m), (Houby)

Krásné vyznání...

těch pár roste asi všude

farářovy čepičky

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:07, Zdeno(m), (Houby)

..alias brslen evropský...

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 00:32, petras, (Houby)

Jednu jsem vyrobil pro "sekačku"

Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 01.10.2016 20:17, petras, (Houby)

byla tam skoro tma

Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 09:35, TondazKralup(m), (Houby)

ten odkaz mi nějak nejde tak zde ta fotka:

Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 09:36, TondazKralup(m), (Houby)

sorry nějak nelogicky se to zařadilo

Re: Re: Vyrazil jsem za barák do rokle, 02.10.2016 10:14, petras, (Houby)

No doufám,že seženu taky tak ochotnou modelku,paráda

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30