Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:14, karelzbrd(m), (O fotografování)

Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:14, karelzbrd(m), (O fotografování)
Poněvadž sem zavítal do bučiny a ne do smrčin, viděl sem i nějaké houbeles: bukový pahýl, značně rozložený...

Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:58, Zdeno(m), (O fotografování)
Hm, přiznám se, že nadšení se nedostavuje...Buď blbě vidím nebo...No, nevím jaké nebo...

Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:11, karelzbrd(m), (O fotografování)
já taky nejsem nadšen, je to první zkouška. Navíc, jak sem peru fotky naostro a web si je zkomprimuje sám, vidím, že nejsou tak brilantní jako v originále. Až zaprší, dám tomu další prubu na detailech vody, kamenů a mechu... Musím se znovu učit, co je nejideálnější vzdálenost a tak...

Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:14, Zdeno(m), (O fotografování)
Vůbec nepochybuji, že tomu tak bude...

Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:14, karelzbrd(m), (O fotografování)

Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:28, petras, (O fotografování)
Nevím sice jak to funguje,ale takové fotky dělám bez kroužků normálně

Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:45, karelzbrd(m), (O fotografování)
kroužek je dutina, předsádka je čočka - zvětšující a umožňující fotit z menší vzdálenosti, než dovolí zaostřit daný objektiv. Já tedy neudělám s Olym s klasickými objektivy takový detail. Co máš za objektiv, nebo co používáš za režim? Makro nechci nastavit, nemohu ovlivnit nastavení...

Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:45, Zdeno(m), (O fotografování)
Dal bych spíše svazčitou, ty nožky jsou sakra sírově žluté...

Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 20:55, chorcheee(m), (O fotografování)
Oly řada PEN a OM-D jsou vyfikundace největší a - přestože záleží samozřejmě stále nejvíce na optice - já tvrdím, že na houby není skoro nic lepšího a já ten stroj ještě neumím pořádně využít. S tím (přinejmenším s druhou částí věty
) bude jistě basset souhlasit.

Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:02, karelzbrd(m), (O fotografování)
souhlas, mám po krátké pauze druhého olympuse za sebou a musím uznat, že z toho, co sem kdy zkusil z amatérské vyspělejší řady foťáků jsou olympusy dobrou volbou. Ale jak píšeš, neumím je zcela využít taky, je tam moc sarapatiček a stále objevuji nové funkce. Ale Petras mě zarazil už dříve těma makrosnímky, měl jsem obavy, že je dělá základem co má, což dnes asi potvrdil a já ze zoufalství, že to nejde, koupil předsádku.... Možná má jiný objektiv, teď nevím.

Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:10, chorcheee(m), (O fotografování)
Myslím, že OM-D řada je konkurence i většině poloprofi APS-C zrcadlovkám. Právě Představili EM 1 Mark II, který bude stát hrozné peníze, ale prý bude dobrý i na sport. Na to ovšem mykofotografům sere pes. Mám ale jen základní Zuiko 12 - 50 / 3,5 - 6,3 protože 1/ jsem lakomec koupit dražší skla a 2/ s mou domorobo makropředsádkou to dělá obrázky moc pěkné.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:12, chorcheee(m), (O fotografování)
"Moc pěkné" je tedy jen můj názor. Já vím, že by to tu nebylo problém na základě mých produktů zpochybnit
.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:14, karelzbrd(m), (O fotografování)
jo, zaregistroval sem ten průkopnickej foťák, ale ten je pro jinou sortu fotografů (když se podívají do peneženky). Ale asi bude super.

Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 21:23, petras, (O fotografování)
Většina fotek až do doby,kdy jsem koupil kroužky a dělal první pokusy,a byl jsem za ně pochválen,jsem dělal,jak máš obavu,základním objektivem.Jiný ani nemám,prodali mi to v bazaru jen s tím jedním,před rokem se to prodávalo v setu s dalším.Je to Zuiko DIGITAL 14-42 mm,1:3,5-5,6.Fotí to asi z 20 cm a na většinu hub to úplně stačí,pomalu se tím prokousávám,snažím se třeba hned nastavit vše tak,abych nemusel dělat velký nebo žádný ořez.Úpravu expozice provádím nastavením středu na místo,kde to bere nějaký průměr,ostření je bodové,rámečkem,takže nejbližší místo může být úplně mimo střed snímku,což je strašná výhoda.Kroužky použiju až na opravdu drobotinu,tak do pěti,osmi milimetrů,nebo na kapky.Těšil jsem se na to letos,ale zatím nic neroste,tak snad se ještě dočkám.To nastavení mi poradil pan učitel Honzík a hodně mi tím pomohl,nemusel jsem se tím prokousávat od začátku.Zatím jsem ještě pořád nenašel odvahu přečíst návod.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 23:26, TondazKralup(m), (O fotografování)
Pánové,za tento můj názor dostanu asi od spousty z Vás po čuni,ale budiž.Co tak pročítám ty diskuse o různých značkách foťáků o výhodách a chybách atd,tak mi došlo že je to docela k smíchu.Pro výrobce a prodejce je důležitá pouze jedna věc a to je samozřejmě několika násobný zisk,než jsou náklady na výrobu.Proto jsou tam ty různé sarapatičky,programy,x-bodové měření a podobné nesmysly.Na čem opravdu záleží je kvalita snímače a objektiv,tedy myslím tím aby ten objektiv nezkresloval,měl rozumnou světelnost a prostě,aby se dal různě clonit.Jo taky samozřejmě ohnisko je důležité/podle tématu a nároku fotografa/.Ostatní je naprosto zbytečné.Na všechno stačí třeba jen priorita clony a plný manuál.Ani vlastně závěrka by tam nemusela být.Stačí krytka na objektiv.Vím vracím se do pravěku,ale věřte,že nevidím žádný rozdíl mezi Canonem,Nikonem,Olympusem a dalšími značkami.Je to jen o byznysu.Zkuste si opakovat pořád dokola snímač,objektiv,hlava,ruce a naučíte se fotit
/to byl hec/ já to samozřejmě neumím,ale od té doby,co si pořád dokola opakuju tyto čtyři slova tak jsem se dost zlepšil.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 25.09.2016 23:32, basset(m), (O fotografování)
.. zapomněl jsi objekt focení, i když ten za to může jenom z části 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 26.09.2016 00:03, petras, (O fotografování)
Já taky celou dobu nadávám na složitost celého programu,ještě mi vadí,že nevidím po nastavení všech parametrů skutečný náhled,hlavně hloubku ostrosti.No,možná to jde,ale já nevím,jak to zjistit,já nic nedokážu dělat podle návodu
,musím si na to přijít sám,což někdy trvá trochu dýl.Ale jinak ta mašinka fotí dobře.Další věc je úprava v počítači,ale to už je jiná kapitola.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 26.09.2016 00:23, TondazKralup(m), (O fotografování)
Jdeš na to správnou cestou.Nejlepší je přijít na to sám,to je to jedno slovo ze čtyř-hlava
.
Jasně základy jak zapnout foťák a tak je dobré vyčíst z manuálu,ale ostatní je hlavně o zkušenostech.Tamto jsem psal s nadsázkou,ale jsem přesvědčen,že je v tom hodně pravdy.Je to hlavně o praxi a zkušenostech.Můžu si to dovolit,protože pamatuju na Kladně ještě rašelinu,než se z ní stalo uhlí.
.Měl jsem možnost vyzkoušet si profi zrcadlovku řádově cca 150 000 Kč. a připadá mi to naprosto stejný,jako třeba Olympus E600,který má dnes cenu tak 2000 Kč. a už se ani nevyrábí.Jediný co je podstatně lepší je ten snímač a čočky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: pořídil jsem si makropředsádku, 26.09.2016 12:50, Zdeno(m), (O fotografování)
Ten být nemusí...Mnozí se tady vyřádí i bez nich...Napadá mne další špílec: co píše Tonda (

), bych označil jako biofotografování, s důrazem na opravdu důležité hodnoty...