O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Cena medu...., 02.07.2013 22:38, Forrest Run(m), (O přírodě)

Tak Samotářko a další, kdo jste několikrát urgovali slíbenou fotodokumentaci k záchranný Fčelí akci v Radotíně.....Musím začít poněkud zeširoka...koncem dubna jsme od Hořína u Mělníka, z jedný zátopový oblastia za ukrutnýho vedra, přestěhovali několik fčelstev do Stověžatý....Kájinku fčelky pobodaly tak, že skončila na 2 dny ve špitále, Chuderka...zde, mimo jiné, vidíte přímej zásah do očního víčka.

Re: Cena medu...., 03.07.2013 05:37, Mahony(m), (O přírodě)

Statečná holka, máš můj obdiv, vlastně oba dva, mějte se

Re: Cena medu...., 03.07.2013 10:43, Kraken(m), (O přírodě)

Mimo jiné ano!

Re: Re: Cena medu...., 03.07.2013 14:17, Zdeno(m), (O přírodě)

Rada staršího...Musíš koukat výš...Apropó, "mimo" je vylučovací, správně a dobře by bylo "kromě"...Sympatická a cool reportáž...

Re: Re: Re: Cena medu...., 04.07.2013 00:18, Kraken(m), (O přírodě)

Proč musím, velebný kmete? Já nemusím, já už ho(je)vidím! Omlouvám se Kájinko, ale za to může Peťan.
Nemohl jsem použít "kromě", když jsem reagoval na výše uvedeného, který tam napsal "mimo jiné"...

Re: Re: Re: Re: Cena medu...., 04.07.2013 06:11, Zdeno(m), (O přírodě)

Hast du recht, nemusíš nic...

Re: Cena medu...., 02.07.2013 22:38, Forrest Run(m), (O přírodě)

Část fčelek skončila na kamarádově zahradě v Radotíně...ano, tušíte správně, taktéž v záplavové zóně!:o)
Bylo 2.června 2013..
Pamatoval jsem si údaj o průtoku Vltavy ve chvíli, kdy se voda v roce 2002 vylila do zahrady, takže jsem se neznepokojoval, ale to jsem se šeredně přepočítal......toho průtoku sice Vltava nedosahovala, ale něco mě tam stejně "přivolalo"...jakoby si fčelky telepaticky zavolaly o pomoc....tentokrát nebyl hlavní problém Vltava, ale Berounka...když jsme s Kájinkou dorazili na místo, právě se v Radotíně stavěly protipobodňový bariéry a oblast se uzavírala.
Když jsme viděl tu spoušť na zahradě, skoro jsem se rozbrečel...na zahradě přes metr vody, nástavky(části úlů) proud zanesl na druhou stranu zahrady k plotu, u největšího úlu koukal z vody z 5 nástavků jen ten nejvrchnější.
Fčelky lítaly jak nepříčetný a bodaly....měl jsem s sebou kombinačky, tak jsme se s Kájinkou prostříhali zezadu skrz pletivo a Kájinka se se mnou srdnatě a solidárně ponořila do ledový vody....silnej proud a furt to stoupalo.....nejvyšší úl jsme společnejma silama dostrkali k plotu, ale dostat ho na svah protipovodňovýho hlinitýho valu už bylo nad naše síly. Já zůstal u úlu a držel jsem balanc...Kájinka šla pro pomoc...sehnala jednoho místního mládence, Honzíka, kterej nicméně po cca 20.žihadle prchnul...a ano, tušíte správně, i toto mělo dohru v nemocnici a na kapačkách-vzal to sportovně, prej tam byly móóóc sexy sestřičky!:-)
Nakonec jsme se rozhodli přivolat hasiče.
Radotínský dobrovolný hasiči, Zlatý Kucí, docela rychle přijeli, na to, že se na ně v tý chvíly valily hromady dalších požadavků, oblíkli neoprény, fčelařský kukly, přivázali se na lana a záchrana fčelek mohla konečně začít.
Moje maličkost jim aportovala jednotlivý nástafky k plotu a oni je tahali na val, kde jsem si je později poskládal do jednotlivejch úlů.
A i když taky pres veškerou opatrnost schytali pár žihadel, brali to sportovně a moje veliký díky skromně odmítli s tím, že jen dělají svoji práci....

....alespoň touto cestou bych jim velice rád poděkoval, nedokážu si představit, jak bysme to bez nich zvládli.....

....tady vidíte, jak tahám nástavky k hasičům.....

...a protože jsou to mistři improvizace, objevili kus polystyrénu, na kterým jsme nástavky převáželi jako na pramičce, hned to šlo rychlejch od ruky!:-)

Samozřejmě, nezachránily jsme fšechny fčely, části už nebylo pomoci.....

Tady vidíte, jak se semkly okolo matičky a chráněj jí....

POslední úl, po víc jak 90 minutách ve vodě jsem mlel z posledního......skoro jsem se z tý vody nebyl schopnej vyškrábat po svejch....

Ale konec dobrej, fšechno dobrý!:-)

Úly jsou v suchu, tedy relativním!:-) Bilance: Utopilo se v jednom případě tak 50 procent a ve druhým 60% a třetím cca 75 procent fčeliček, nicméně fčelstva jako taková to přežila, i když jsme jim musel pomoct s čištěním vnitřku úlu od utopených fčel i plodu. Minulej tejden jsem je byl překontrolovat:už mi zase pilně nosej med!:-)

Takhle dopadly Kájinčiny tlapky...mě fčelky uštědřily cca 25 žihadel....aspoň mi adrenalin vyplavenej apitoxinem pomohl nevnímat tu příšernou vodní ledárnu!;o)
Nakonec jsme tak tak projeli skoro půlmetrem vody při nájezdu na Strakonickou a tradá domů...

A kam až dostoupala Berounka?
Celej jsem vlezl do vany....odbahněníi když voda nevypadla příliš špinavě, smrděli jsme oba hůř jak kovářovo podpaží a o to víc mi bylo líto lidí, který to mazlavý a smrdutý svinstvo pak museli uklízet z baráků.
Kájinka má můj obdif, je to Holčina do Nepohody!

Re: Re: Cena medu...., 03.07.2013 08:21, Kájinka(m), (O přírodě)

A zapomněl si napsat, že při povodňový záchraně jsem dostala žihadla opět do hlavy asi 2 - 3 a zase jsem na den přestala vidět. Díky antialergikům jen na jeden den

Re: Re: Re: Cena medu...., 03.07.2013 10:37, Kraken(m), (O přírodě)

Kájinko, ty jsi geroj ! Posílám ti foto ze včerejška, doufám, že jsi na včeličky nezanevřela a nebereš to jako provokaci... :-)

Re: Re: Re: Cena medu...., 03.07.2013 14:50, vlk(m), (O přírodě)

...klobouk dolů včelozachránci...

Re: Re: Cena medu...., 03.07.2013 10:32, Kraken(m), (O přírodě)

Tak to je teda síla! Zažili jste si svoje. Hlavně, že to relativně dobře dopadlo. Máš kliku, že máš Kájinku, mě ta holčina byla hned sympatická, už jenom to jméno, že? Co ta chuděrka s tebou ještě nezažije... Ale zase tyhle situace stmelujou, alespoň budete mít jednou co vyprávět dětem a vnoučatům!

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30