O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 16:50, Milda, (O fotografování)

V lese to byli krasavci, fotky zatím nic moc. Já focení moc nerozumím, ale asi si budu muset koupit stativ, abych mohl prodloužit čas expozice. Když je v lese šero, už se to v ruce těžko udrží.

Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 17:32, alesjirsa(m), (O fotografování)

Pokud chceš dělat hezké fotky, tak většinou to bez stativu nejde.

Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 17:35, chorcheee(m), (O fotografování)

A nebo to fotit s bleskem .

Což jsem v prvním okamžiku psal jako žert, anžto jsem tu ve svých fotografických počátcích za "blesknuté fotografie" dostával vykrákáno, ale na druhou stranu blesková výbojka je pro (makro) fotografii poměrně geniální zdroj světla. Jen, jak říká můj kamarád "to se prostě musí umět" .

Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 18:12, alesjirsa(m), (O fotografování)

S bleskem bych to nezkoušel ...!

Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 18:13, Zdeno(m), (O fotografování)

Objevná myšlenka...Navíc, pokud mačkáš spoušť bez samospouště, spolehlivě si rozostříš obrázek...Pozor u stabilizace obrazu: na stativu vypínat. Na všechno časem přijdeš, chce to pokoru, naslouchání rad kolegů, racionální hledání chyb a praxi...Prvních deset mega obrázků je přece jen na zkoušku, nicht wahr...

Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 18:18, chorcheee(m), (O fotografování)

1/ Aleši, nebuď úzkoprsý!

2/ Zdeno, 10 mega je deset milionů. Předpokládám, že jsi měl na mysli 10 tisíc.

Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 18:54, karelzbrd(m), (O fotografování)

on myslel v MB

Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 19:03, Zdeno(m), (O fotografování)

Díky, Karle, ale to neokecáme...Ne, nejsem velikáš, ale stále více mi vynechávají studené spoje. A to vlastním diplom o matematice z prestižní alma mater...Jasně, prvních deset tisíc je ta košer hranice...Sorry. Nejen, že starého psa nenaučíš novým kouskům, ale on navíc zjišťuje, že si nepamatuje ani ty staré...

Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 20:13, basset(m), (O fotografování)

.. natož ty své

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 21:15, Zdeno(m), (O fotografování)

Zaručíme umístění na bedně...

Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 18:55, Milda, (O fotografování)

Teď používám Nikon Coolpix P100. Co myslíte, nechala by se s ním udělat slušná fotka?

Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 19:04, Zdeno(m), (O fotografování)

Všechny mé kompakty jsou (a byly...) coolpixy...

Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 19:34, Milda, (O fotografování)

Děkuji za rady, budu dále zkoušet fotit. Třeba se to za čas zlepší.

Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 19:45, chorcheee(m), (O fotografování)

Právě jsem rychle přelétl recenzi na tento fotoaparát na Digimanii:

http://www.digimanie.cz/recenze-nikon-coolpix-p100-nejrychlejsi-ultrazoom/3219-2

Nikoní ultrazómy moc nemusím (jsou podle mě lepší od jiných výrobců), ale z jistého úhlu pohledu je dost dobrý. Například makrozvětšení překonává hravě poměr 1:1 podle kinofilmové definice. To znamená, že delší strana snímku v reálu pokryje méně než 36 mm. Při přepočtovém ohnisku 105 mm to obnáší vzdálenost od přední čočky asi 4 cm, při menším ohnisku lze jít až k čelní čočce, dosáhnout makra asi 1,4 x ale za cenu zkreslení a stínění si objektivem. Každopádně makroschopnosti jsou na takový "vše v jednom" hodně nadprůměrné.

Na co si autor Šurkala stěžuje, je agresivní zpracování obrazu.

Doporučuje vypnout el. doostřování. Odšumování bohužel vypnout nejde.

Obecně se dá u přístrojů s takto malým čipem vždy doporučit fotit jen na nejnižší citlivost (ISO). V případě použití stativu to není problém - jestli je expoziční čas 1/10 s nebo několik sekund je u hub prakticky jedno.

No a jak píše Zdeno, nastavit na samospoušť, jako obranu před rozhýbáním přístroje při stisknutí spouště.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 19:49, Zdeno(m), (O fotografování)

Ano, houby jsou většinou dobře fotitelné, protože se zpravidla nehýbají, podobně jako nádraží...Zdroj: Osudy dobrého vojáka Švejka...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 20:09, chorcheee(m), (O fotografování)

Přesně, také jsem nedávno pro pobavení společnosti někde říkal, že houby se fotí podobně dobře jako nádraží . Máme, Zdeno, některé podobné myšlenkové pochody .

A ještě jsem zapomenul: Šurkala radí u kontrastních scén (např houby s bílým klóbrcem) stáhnout EV (korekci expozice) o asi 0,7 stupně. Když se ale podexponuje moc a musí se dodatečně v editoru zesvětlovat, vyleze šum, jasně. Je to o zkoušení...

Každopádně - a to nevím jestli si tu všichni uvědomují - fotky, které se tu nahrávají mají často rozlišení mnohem méně než 1 MPx. Takže pokud se těch nativních 10 MPx jen trošičku využije, pro účely webu by nemělo být problém udělat ostrou fotku. Pro tisk bude horší, ale je to zase malý kompaktní a na dnešní poměry docela laciný přístroj. Z tohoto pohledu je úžasné co umí a ještě před 10 lety by tomu asi nikdo nevěřil...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 20:24, basset(m), (O fotografování)

Ještě by bylo možná dobré otevřít debatu na téma velikost fotky v pixelech a v kB vers. schopnosti zobrazení na monitoru různého rozlišení, typu zobrazení, možností kalibrace vers reálné barvy fotky, sRGB vers AdobeRGB ... To by byla debata A pak se zjistí, že dobrý kompakt, dobrá bezzrcadlovka, dobrý APS-C, dobrý FullFrame v dobrých rukou se potkají. Takže to není asi o foťáku, ale o těch rukou, které to drží

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 20:39, chorcheee(m), (O fotografování)

Jasně, to jsou složité věci (třeba o rozdílu sRGB a Adobe RGB jsem se trošku více dověděl až díky Tvému odkazu před několika dny).

Jen jednu poznámku k velikosti čipu a hloubce ostrosti (DOF). Pro stejnou perspektivu a clonu je hloubka ostrosti nepřímo úměrná ohniskové vzdálenosti. Takže když full frame (FF) má 10x větší úhlopříčku než nejmenší čipy ultrazoomů (UZ), potřebná ohniska jsou také pro últrazoom 10x menší. Pro stejnou hloubku ostrosti je potřeba taktéž 10x menší clona. Z toho plyne, že dosažitelná hloubka ostrosti UZ a FF nemá pro danou perspektivu téměř průnik. Když na UZ nastavím f3,5 jako minimální, na řadě makroobjektivů je f35 naopak maximální. k f8 na UZ tak odpovídá f80 na FF, což je prakticky nesmyls.

Z tohoto pro mnohé krkolomného a moc vědeckého líčení plyne, proč UZ snadno dosáhnu (pro danou situaci/scénu) větší hloubky ostrosti než s FF, ale málokdy naopak.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 21:31, basset(m), (O fotografování)

No, je to ještě horší než píšeš. Včera jsem zkoušel 24mm objektiv na APS-C zrcadlovce. Při vzdálenosti cca 50cm od objektu jsem při ISO 100, cloně 14, času 0,6 dostal toto, pak jsem to ořízl . Takže momentálně pro mne boj - rozostřené pozadí, jak a kdy - ostré pozadí, jak a kdy. A jak píše Zdeno - Naštěstí

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 23.09.2016 15:52, Bery, (O fotografování)

Já s tou 24kou taky bojuju a to už ji mám rok a furt to není podle mého. Jakou jsi koupil?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 22.09.2016 21:18, Zdeno(m), (O fotografování)

A vo tom to pořád ještě je...Naštěstí...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 23.09.2016 16:18, Bery, (O fotografování)

No bať, Zede.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hřib nahovýtrusý, 23.09.2016 16:17, Bery, (O fotografování)

Bassete, nebude to o tý hlavě které ty ruce patří? Ne vážně...dobré sklo je velká výhoda, a to na kompakt nenašroubuješ, jinak máš samozřejmě pravdu, dobrej kompakt je na web až až.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30