O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:33, Pavla, (Houby)

třeba něco najdu v křoví. ;)

Na první pohled jsem si říkala „hlívečník připjatý“, na druhý jsem začala váhat a doma při třetím pohledu do atlasů jsem se přiklonila spíš k nějakým trepkovitkám. (Hmm ???)

Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:41, alesjirsa(m), (Houby)

Možná i mechovka.

Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:49, Pavla, (Houby)

Počkej, počkej ... mechovka? Mechovku znám, ta má klobouk, třeň, mi voní po salátové okurce, někomu zase po ... nooo, to nebudu rozmazávat. Ses asi přepsal, ne? ;)

Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:55, Tori(m), (Houby)

Koukni na m. Hobsonovu (Clitopilus hobsonii). ;) A taky existuje podobně vypadající závojenka, teď si nepamatuju jméno. Je tam nějaký malý rozdíl v tvaru plodnic nebo třeně či co. Výtr. prach vypadá IMHO stejně - hnědorůžový pro mechovku a závojenku vs. rezavohnědý pro trepkovitku, to bych asi nerozeznala.

Re: Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 18:02, Pavla, (Houby)

Fakt! Děkuji moc za doplňující info. Takže holt není mechovka jako mechovka. Já se z těch hub picnu. Ještě jednou díky, lidi.

Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 18:04, alesjirsa(m), (Houby)

To víš, nic není jednoduché (u hub obzvlášť).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 21:00, chorcheee(m), (Houby)

Fotografii, na které myslím, že je mechovka Hobsonova, jsem dával před nedlouhým časem. Nikdo nereagoval...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 21:17, Tori(m), (Houby)

Já je například od sebe nerozeznám, bo jsem se to nikdy neučila, takže na tom budu s atlasem stejně jak ty a přišlo mi teda nesmyslné nějak reagovat. Na FB ti k ní něco napsali? Tams ju myslím taky dával.

Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:33, Pavla, (Houby)

Stejně jako u této, která rostla o něco dál a byla o něco větší – trepkovitka sp.

Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 18:06, alesjirsa(m), (Houby)

Možná trepkovitka měkká, ale je to jen tip.

Měla bych si zopakovat i choroše, už zase nevím, který je který. Že by ch. plástvový?

Chřapáč? Ne! Kališník? Ne! Takhle si moje bujná fantazie pohrávala se starým pestřecem bradavčitým.

Mezi námi děvčaty, biotop to byl hrozný. Klidně tam někde mohla viset cedulka „Tady je Homelessákovo“, o to víc mě v tom binci překvapila něžná štítovka (lupeny měla bílé, řekla bych možná mladá š. jelení).

Lesklokorka ploská s divnými výčnělky na klobouku. Pánové Kotlaba a Pouzar ve svém článku uvádějí, že (cituji): „Lesklokorka mívá někdy na spodní straně klobouků krátké soudečkovité výrůstky („cecíčky“), tzv. zoocecidie, jež vytvořily larvy drobných mušek, bejlomorek.“ No jo, ale tady jsou „cecíčky“ nahoře. Neporadil by někdo?

Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:42, alesjirsa(m), (Houby)

Lesklokorka ploská to je každopádně.

Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:52, Pavla, (Houby)

Jo, fajn, moc díky.

Nevím, proč jsem si myslela, že boltcovitka ucho Jidášovo roste jen v zimě.

Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 17:43, alesjirsa(m), (Houby)

Roste celoročně ...

Re: Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 20.09.2016 18:44, Zdeno(m), (Houby)

...a po deštích se zviditelňuje...

Re: Re: Ach jo, les daleko, kdo ví, 21.09.2016 00:31, Dano, (Houby)

Tady ti reagovali, ale nikdo nepisal, že je to nějak holčičí ucho, ta narůžovělost.
Ale jinak fajné.

A přetáhnu (sorry) dřevokaznou houbou, kterou sice neurčím (snad outkovka jednobarvá) a milým broučkem, kterého jsem si nejdřív spletla se slunéčkem 7tečným. Totok je ovšem pýchavkovník červcový, v ČS veden jako zranitelný.

No vidíte, kolik je toho v křoví k vidění, viďte?

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30