O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

sucho, 04.09.2016 10:57, Yohaness(m), (Houby)

V okolí Prahy vládne už pořádné sucho. Většina hub prakticky zmizela a pokud se něco najde, tak pouze u potůčku a mokřadů, které ještě nestačily vyschnout. Včera jsem byl na svatbě kamaráda, na zámku Berchtold v Kunicích, poblíž Velkých Popovic. Mezi obřadem a večerní oslavou jsem měl čas projít se v okolním lese. Naštěstí jsem našel ještě vlhkou olšinu, kde pár houbiček bylo.
Třeba drobný ryzec olšový - Lactarius obscuratus.

Re: sucho, 04.09.2016 11:05, Tori(m), (Houby)

Něco podobného jsem viděla o víkendu (ale bohužel nesebrala) - kolik asi je podobných druhů? Klobouk byl trochu víc prosvítavě rýhovaný, barvy cca sedí.

Re: Re: sucho, 04.09.2016 11:47, Yohaness(m), (Houby)

Takto, ve vhkých olšinách, můžeme u nás najít čtyři podobné drobné druhy ryzečků - L.obscuratus, L.omphaliiformis, L.cyathuliformis a L.clethrophilus(ten někteří odborníci synonymizují s L.obscuratus).
Rozlišit je od sebe není jednoduché a jistotu přináší až mikroskop. Jendiný makroskopický znak, kterým se dá řídit, je šupinkatý povrch(havně na středu)klobouku u druhu L.omphaliiformis.

Re: Re: Re: sucho, 04.09.2016 11:49, Tori(m), (Houby)

Díky, poznačím si a snad příště seberu.

Re: Re: Re: Re: sucho, 04.09.2016 20:57, chorcheee(m), (Houby)

A co L. lacunarum? To asi druh pravých olšin se stagnující vodou a redukčním prostředím není, ale na okraji takových biotopů myslím, že se dá najít.

Re: Re: Re: Re: Re: sucho, 04.09.2016 21:48, Yohaness(m), (Houby)

Psal jsem " drobné druhy ryzečků"... L.lacunarum, ale třeba i L.tabidus, který také roste ve vlkhých místech, jsou přeci jenom už větší ryzci.

Re: sucho, 04.09.2016 10:57, Yohaness(m), (Houby)

Pak také pavučinec bažinný - Cortinarius uliginosus, Červený seznam (VU).

Na okraji mokřadu, pod bukem rostl plesňák, nejspíš čekankovitý - Thelephora penicillata.

A v navazujícím jehličnanu čerstvá bedla ostrošupinná - Echinoderma asperum, snad je to ona, ten závoj je jak od pavučince...

Re: Re: sucho, 04.09.2016 11:25, Mišák Mikšík, (Houby)

JJ je to ona

Re: Re: Re: sucho, 04.09.2016 11:30, Yohaness(m), (Houby)

Díky Michale, vím, že existuje ještě bedla pavučincová - Lepiota cortinarius, tak jsem si nebyl jstý...

Re: Re: Re: Re: sucho, 05.09.2016 08:30, Hanýžka(m), (Houby)

Nádhera. Ty drobné olšové ryzečky jsou zajímavé a asi se mi letos snad nevyhnou, i když nevím, jestli si to přát nebo ne.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30