O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

U gazely na zahradě..., 30.08.2016 22:55, Zdeno(m), (Houby)

...lze najít leccos...

Re: U gazely na zahradě..., 30.08.2016 22:55, Zdeno(m), (Houby)

Moje teorie o důležitosti blízkosti drátů elektrického vedení pro výskyt květnatce Archerova opět zafungovala, vysoké napětí na dohled...

Re: Re: U gazely na zahradě..., 30.08.2016 23:02, Véna, (Houby)

Tady je ten základ, z kterého to vyrostlo.

Re: Re: U gazely na zahradě..., 30.08.2016 23:03, filip1984, (Houby)

takze roste na podobnych lokalitach jako treba ohnivec rakousky?

Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 07:21, Zdeno(m), (Houby)

Záleží na tom, kudy dráty vedou. Pokud se pod nimi mýtí nálet, je šance vysoká, na louce či poli ohnivec neporoste...Shodnou lokalitu jsem zatím nezaregistroval...

Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 14:13, vevanek, (Houby)

Já jsem se s ním poprvé setkala na podmáčené louce, jestli tam bylo vedení si nepamatuji. A tady v okolí rostly v takovém náletovém binci mezi kopřivami kolem rybníka. A tam dráty určitě nejsou. Spíš bych řekla, že rostou tam, kde se drží vlhko.

Re: Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 14:49, mipera, (Houby)

Příště kouknu k rybníku, binec tam je, kopřivy také. Chodím tam na májovky.
Byla jsem tam naposledy minulý týden.

Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 01.09.2016 08:51, petras, (Houby)

Prvního jsem našel ve smrkovém lese asi před deseti roky,další v parku,kousek od památníku místního slavného rodáka

Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 02:27, MACEK, (Houby)

Doposud jsem tuto houbu na Hané nenašel, Vlk taky tento druh nedával, zkusím to el. /moje/ vedení...

Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 07:11, Tori(m), (Houby)

V pondělí někdo volal do poradny, že ji kdesi okolo Olmu našli (nepamatuju si přesně), tak na Drahanovské vrch. by mohla být taky. Pěkně sa tu roztahuje, chobotnice jedna.

Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 08:41, gazela(m), (Houby)

Dostala jsem pět hlášek o výskytu květnatce v Liberci a nakonec jsem ho našla i na vlastní zahradě. Přidávám také jednu fotku se svačící mouchou

Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 01.09.2016 06:50, Hanýžka(m), (Houby)

Kolem Brna ji nepotkávám, ale nijak mi to nevadí...

Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 13:20, mipera, (Houby)

Já ho doposud také nenašla.
V okolí elektrárny nemám o dráty el. vedení nouzi, byla jsem dopoledne zkontrolovat vymýcené nálety a nic.
Jako vše i květnatec najdu určitě náhodou.
Nedávno jsem se radovala z vajíčka hadovky, minulý týden jsem ho našla 2x.
Druhé vajíčko na sebe upozornilo pachem, dnes jsem nasávala a nic.
/Měla jsem asi nasávat něco jiného./
Začátkem roku jsem našla poprvé ohnivce a později další.
To samé bude s květnatcem.

Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 12:28, Včelda, (Houby)

osobně si myslím, že za pár let to bude úplně běžná houba...

Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 12:30, Včelda, (Houby)

jinak teorii s dráty potvrdit nemohu, marně vzpomínám kde nejblíž nějaké vedení je... Obě místa jsou prakticky mezi smrky, jen v druhém případě se jedná o takovou travnatou "oázu" kolem malého potůčku.

Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 15:29, Zdeno(m), (Houby)

Uvádí se, že spory květnatce šíří ptáci při tahu. Sedají na dráty a poblíž vodních ploch či toků...

Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 16:42, basset(m), (Houby)

U Machaona rostou na louce, kde žádné dráty nejsou, ale je tam vlhko. Na K8 rostou uprostřed lesa, kde není ani vlhko ani dráty. Viděl poprvé asi před 7 roky pod Kletí v Krasetíně na mokré mechaté louce bez drátů a byly jich tam desítky na obdélníku 10 x 30m. Naštěstí jsme přišli ze strany s větrem v zádech. Obhlédli jsme je jenom z jedné strany, protože obejít to prostě nešlo. V té době jsem ještě houby nefotil.

Re: Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 18:58, Zdeno(m), (Houby)

To není dogma, jen tip a osobní zkušenost...V Chrastavě, u "Oka", vedou dráty a je tam vodní plocha...U sousedky na zahradě na louce je transparentní VVN...V Bílém Kostele na louce pod dráty...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: U gazely na zahradě..., 31.08.2016 21:09, gazela(m), (Houby)

Konkrétně u mě je to víceméně pravidelně sekaný trávník plný mechu Vlhko jen rosa a déšť, dráty el. napětí kousek za plotem.

Re: U gazely na zahradě..., 30.08.2016 22:55, Zdeno(m), (Houby)

Ale jak známo, všeho jenom do času...Tohle už není ten pyšný a voňavý krasavec...C´est la vie...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30