O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Prázdniny, 08.08.2016 07:23, Yohaness(m), (Houby)

Budu teď pár týdnů s dětmi na prázdninách a tak zde ode mne moc aktivity nečekejte... Ale tady to poslední dobou tak žije, že starosti mít nemusím. Takže přidávám pár posledních zajímavostí, lanýž vmáčklý - Tuber mesentericum.

Re: Prázdniny, 08.08.2016 07:23, Yohaness(m), (Houby)

Hlíva zemní - Hohenbuehelia geogenia.

Kořenovec žlutavý - Rhizopogon luteolus.

Chřapáč jamkatý - Helvella lacunosa.

Nejspíše řasnatka Micheliho - Peziza michelii.

Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 18:01, Tori(m), (Houby)

"Michelova", a jo, vypadá to tak.

Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 19:10, Yohaness(m), (Houby)

Toť otázka...
Damyko, Zíbarová - Michelova
Nahuby - Micheliho
Biolib, Hagara, Holec - Micheliova...
pokud se dotyčný jmenoval Micheli, správně by asi mělo být řasnatka Micheliova. Pokud se jmenoval Michel, pak řasnatka Michelova...

Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 19:24, Yohaness(m), (Houby)

Našel jsem druh Pucinia non-ramosa Micheli, 1729... Pak by mělo být správně česky Micheliova, ne? Ovšem ani Micheliho bych nevylučoval, nevím, jak je to v těchto případech správně...třeba existuje zebra Grévyho - Equus grevyi Oustalet, 1882...

Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 19:36, Tori(m), (Houby)

Dotyčný se jmenoval M. Michel, je to v originálním popisu od Boudiera. Je to poznat i z latiny, "Micheliova" by IMHO musela být "micheliana" (podobně jako donadiniana, saccardoana, mužské jméno končící samohláskou). V češtině se nevím odkdy traduje ta nesprávná verze.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 20:39, Yohaness(m), (Houby)

Těžko říci, nevím jaká nomenklaturická pravidla jsou při popisování nových druhů hub, ale zato bezpečně vím, jak je to v zoologii, jakožto entomolog mám už pár popisů nových druhů za sebou.
Takže dle Mezinárodních pravidel zoologické nomenklatury to má správně fungovat takto (čl. 31.1.2.):
1.Pokud jde o osobní jméno muže - přidává se koncovka i (Novák - novaki, Smith - smithi, Donadini - donadinii, Dlouhý - dlouhyi).
2.Pokud jde o osobní jméno ženy - přidává se koncovka ae (Judita - juditae, Molly - mollyae).
3.Pokud jde o více mužů nebo muže a ženu - přidává se koncovka orum (bratři Novákové - novakorum, manželé Smithovi - smithorum).
4.Pokud jde o více žen - přidává se koncovka arum (sestry Smithovi -smitharum).
Takže zde je donadiniana či saccardoana nesmysl...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 20:41, Yohaness(m), (Houby)

Pokud je dotyčný Michel, pak proč jsou v latině dvě i? Měla by to být Peziza micheli a ne michelii...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 20:57, Tori(m), (Houby)

A vidíš, přeci obě dvě existují (řasnatka Saccardova i Donadiniho), dtto Boletus kluzakii, marekii.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 22:30, Yohaness(m), (Houby)

Jo, je v tom hokej... Píšeš řasnatka Saccardova - Peziza saccardoana, ale já jsem našel český název řasnatka drobnovýtrusá a navíc k tomu latinský Peziza saccardiana. Takže jak?
Dále, sama píšeš řasnatka Donadiniho...tak proč by nemohlo být Micheliho?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 22:36, Tori(m), (Houby)

Protože Donadini vs. Michel.
Saccardoana vs. saccardiana je pro mě taky zatím nejasné, která verze je správně.

edit: a ty české názvy byly myšlené jako překlad latiny, ne že by se to tak zrovna jmenovalo i česky.

Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 19:38, Tori(m), (Houby)

Aha, tak to je zajímavé s tou zebrou. Možná nám Zdeno jako latiník poradí, co v tom je za logiku.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 22:08, Zdeno(m), (Houby)

Moje "znalost latiny" spočívá v několika profláknutých citátech, trochy medicinské, psychiatrické, speciálně pedagogické terminologie, něco z botaniky a mykologie a šlus...Ovšem takový cheilognathopalatostaphyloschizis je jistě efektní slovíčko...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 22:36, Tori(m), (Houby)

To mi připomíná knížku Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše, tam jsou podobná zaklínadla. :D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 09.08.2016 09:39, Yohaness(m), (Houby)

Ok, já už toho nechám...
Přesto by mne zajímala jedna věc, kterou mi zatím nikdo nevysvětlil. Proč se v latině píše kluzakii, marekii, michelii, když je to Kluzák, Marek, Michel? Proč ta dvě i?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 21.12.2017 15:29, Tori(m), (Houby)

Tak jsem se konečně zeptala latinářky, jaká jsou pravidla pro tvorbu přípon u 2.pádu vlastních jmen m. rodu. Pochopila jsem to následovně:
1. mezi -i a -ana není zásadní významový rozdíl.
2. -i vs. -ii záleží jednak na koncovce jména, ale hlavně na tom, z jaké podoby je epiteto odvozené, jestli je polatinštěné příponou -ius, nebo má nějakou zažitou latinskou verzi. Ku poctě pana Marka se to může může jmenovat buď "mareki" (od Marek), "marci" (od latinského ekvivalentu Marcus) nebo "marekii" (od latinizované verze Marekius). Tak např. původní (Velenovského) název kosmatky Pilátovy, Scutellinia "pilati", je buď od "Pilát" nebo latinského "Pilatus", zatímco IFem preferované epiteto "pilatii" je asi od divného polatinštěného "Pilatius".

A ouško pestré - Otidea mirabilis.

Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 16:57, b.gun(m), (Houby)

Pěkná sbírka.

A když vidím toho lanýže, v jakém stupni zralosti se tak lanýže sbírají, pokud by je člověk potřeboval prohnat mikroskopem?

Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 18:49, Yohaness(m), (Houby)

Fundovaně neodpovím, ale řekl bych logicky co nejzralejší...

Re: Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 22:36, b.gun(m), (Houby)

To si sice taky říkám, ale na druhou stranu bych nechtěl riskovat a nechávat ho tam zbytečně dlouho. Našel jsem předminulý víkend ve Středohoří dva kousky nějakého drobného druhu (asi to bude jen Tuber rufum), zkusil jsem jednoho kuchnout a byl na řezu bíle mramorovaný. Teď o víkendu jsem byl zkontrolovat ten druhý, znatelně povyrostl, že roste u silnice, nějakého půl metru od asfaltu. Tak aby ho někdo nerozhamtal...

Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 18:01, Tori(m), (Houby)

Super, to bych ráda někdy našla. Český kras?

Re: Re: Re: Prázdniny, 08.08.2016 18:36, Yohaness(m), (Houby)

Ouško? Brdy...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30