O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 16:34, Pavla, (O přírodě)

křestním jménem Konopice, pro kamarády jednoduše „Kony". ;)

Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 21:24, Tori(m), (O přírodě)

No ta je ale pěkná, tvar květu takhle připomíná nějaký tořič.

Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 16:34, Pavla, (O přírodě)

Tohle mě rozesmálo.

Představa houbaře, který najde óbrsmrkáče, fikne ho nožem nad zemí, přeměří si průměr jeho nožky a je z toho zjištění tak na větvi, že svinovací metr, který zřejmě pro tyto účely nosí neustále s sebou, zapomíná roztržitě na místě.

Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 19:55, Patrik(m), (O přírodě)

No tohle? Vždyť tím úplně devastuje mycelium!!! Či takhle se to odřezává a nechává?

Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 20:28, P.T.(m), (O přírodě)

Já bych řekl, že myceliu je to celkem šumafuk.

Re: Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 29.07.2016 09:47, Zdeno(m), (O přírodě)

A způsob oddělení plodnice od mycelia (snad s výjimkou rozhrabání okolí...) má vliv jako zalepení jednoho otvoru v cedníku...

Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 20:35, petras, (O přírodě)

Líbí se mi spory,jestli vytrhnout celé,nebo takto uřezat,kdy to zahnívá.A co když tam ta plodnice zůstane celá?

Re: Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 20:36, petras, (O přírodě)

Byl jsem pomalejší

Pro mě ovšem jasná nápověda. Pokud tady loupal jeden houbař, mohl by si loupnout i druhý houbař(ka), ne? A opravdu stačilo popojít kousek a ... nádherný smrkáček se stříbrně metalízovou hlavičkou byl tam. Chtěla jsem si s fotkou trochu pohrát, protože ctím bassetova slova, že krásný nález si zaslouží krásnou fotku, jenže zrovínka u focení tohoto krasavečka jsem si nevědomky sedla do obydlí červených mravenců a jejich poctivou práci s kusadélky pociťuji na pravé hýždi ještě dnes.

Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 19:43, MACEK, (O přírodě)

Nic není bez určitého úsilí,poslední měsíc se vracím z lesů s desítkami štípanců od komárů. Dlouho a soustředěně zaostřuji a komáři si na mně smlsnou.

Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 29.07.2016 09:48, Zdeno(m), (O přírodě)

Murphy to má obráceně...Já ti dám krásnou fotku, nestačí ti hříbek?...

Myslím, že Zdeno vždy rád praví, když je něčeho v lese hodně, k snědku to není a v případě těchto pavučinců (docela by mě zajímalo, kteří to vlastně jsou) má určitě pravdu.

No ale co v tomto případě? Lišky nálevkovité přece jedlé jsou. ;)

Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 17:02, alesjirsa(m), (O přírodě)

Možná je to blbost, ale neměly náhodou hladký hymenofor ?

Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 17:19, Pavla, (O přírodě)

Vzhledem k tomu, že tyto lišky nesbírám a v minulosti jsem si je z těchto míst samourčila jako nálevkovité, předpokládala jsem i letos, že se jedná o tentýž druh a víc jsem je nezkoumala. Ty jsi zřejmě měl na mysli možnost l. žlutavé, viď? Pokud se dostanu do lesa a ještě na ně natrefím, mrknu jim na hymenoforový zoubek a dám vědět.

Re: Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 17:58, vevanek, (O přírodě)

Nemyslel spíš Aleš patyčku rosolovitou? Ta má ale jiný klobouk, takový zprohýbaný jako mozek.

Re: Re: Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 19:11, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ne, myslel jsem tu lišku žlutavou, poněvadž tady se mi to zdá docela možné.

Dále se pochlubím kořenovcem načervenalým. Přestože hojný, můj prvonález. O to cennější, že jsem hned v lese poznala, co vidím a fotím.

Následuje lišácká hádanka bez pohledu pod sukýnku.

Liška nebo lišák? ;)

Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 17:14, alesjirsa(m), (O přírodě)

Já zkusím lišáka.

Re: Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 17:30, Pavla, (O přírodě)

Jeden smrkáček na oběžné dráze ;)

a s pokornou omluvou přetáhnu kyticí určenou pro Vev (jen tak). Třeba ty krásnoporky jednou vezme na milost. ;)

Re: Re: Dnes s průvodkyní slečnou Sličnou, 28.07.2016 18:02, vevanek, (O přírodě)

Nevezmu Možná u vás tolik neroste, ale tady se ve vysokém lese, kde vyřezali podrost šíří jako mor. A když se k ní přidá čechratka podvinutá, tak už tam jinou houbu nenajdeš.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30