Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Vyvážení bílé, 20.07.2016 14:54, vevanek, (O fotografování)
... včera mě zaujal dotaz "mipery", tak jsem to hned dnes vyzkoušela na křemenáči.
Fotky jsou jen stažené, zmenšené, bez úprav.
Všechny AV, clona 8, ISO 80
1. auto - fotka má nádech domodra, barva klobouku neodpovídá skutečnosti, je moc červená - tuto funkci nepoužívám

Re: Vyvážení bílé, 20.07.2016 14:54, vevanek, (O fotografování)
2. denní světlo - tuto funkci používám, když na houbu svítí slunce, což není dnešní případ, barva klobouku se blíží skutečnosti. Asi bych víc upravovala

3. zataženo - tuto funkci používám nejčastěji, mám ráda živější barvy. Tady barva klobouku odpovídá skutečnosti.

Re: Re: Vyvážení bílé, 20.07.2016 15:08, chorcheee(m), (O fotografování)
Ano, mám podobné zkušenosti a nesouhlasím zde s Bassetem. Přestože je jinak výborný fotograf a rozumí i dosti slušně teorii, domnívám se, že zde se mýlí.
Automatika WB se snaží udělat barevně neutrální snímek. Pokud nějaká barva na snímku přirozeně převládá, fotoaparát to neví a potlačí ji. Vše je pak posunuté.
Tady nepomůže ani nastavení "Kelvinů". Světlo procházející listovím totiž neleží na křivce vyzařování černého tělesa (má víc zelené složky) a nelze ho tak vyčerpávajícím způsobem charakterizovat teplotou chromatičnosti.
Jediný opravdu přesný způsob, který vyhoví fotografování pod porostem, je manuální nastavení bílé. Vyfotografovat neutrální (šedou) plochu a říci aparátu ("toto je bílá"). Každý lepší fotoaparát tuto funkci má, ale je to současně největší opruz, takto dělat...
No a teď jste si určitě pomysleli, že je komické, že o správném vyvážení bílé káže zrovna chorcheee
.

Re: Re: Re: Vyvážení bílé, 20.07.2016 16:04, basset(m), (O fotografování)
Ono to totiž ještě souvisí s tím, jak je nastaveno měření expozice - bodové, se zdůrazněným středem nebo celoplošné.
Mám nastaveno trvale automatické vyvážení bílé a měření expozice buď bodové nebo se zdůrazněným středem a doopravdy se mi nestává, že bych měl nějaký problém se žlutou nebo zelenou fotkou. Naopak, když přepnu na jakýkoli stav AWB dostanu fotky žluté nebo zelené. Měřím tedy expozici v místě kam mířím se zaostřením - to je většinou střed snímku nebo místo někde poblíž.
Proto jsem psal, aby si to každý na nějakém objektu vyzkoušel sám. Tvůj nápad s manuálním nastavením na bílý papír jsem nikdy nezkoušel a asi ani nebudu. Připadá mi to dobré tak na fotografování ve studiu.
Zkus najít nějakou moji fotku, která je vyloženě žlutá.

Re: Re: Re: Re: Vyvážení bílé, 20.07.2016 21:52, chorcheee(m), (O fotografování)
Každý fotoaparát se chová jinak. Neříkám, bassete, že u Tebe tento přístup nepřináší dobré výsledky. Tvrdím jen, že to není obecně použitelný návod. U kompaktů, které tu lidé často používají, je auto WB často horší než nastavení na denní světlo či podmračno a to i v lese.
No a tím jak u různých aparátů souvisí WB s měřením expozice jsi mi nasadi brouka do hlavy. Já to totiš nevím (ale přiznám to
).

Re: Re: Re: Re: Re: Vyvážení bílé, 20.07.2016 21:57, chorcheee(m), (O fotografování)
Ještě k vyvážení bílé v Rawu. Někdo tu psal, že to není u Rawu třeba na místě řešit a udělá se v počítači. Ano, díky 12 či 14 bitové hloubce je tam samozřejmě mnohem větší prostor k "vytažení úrovní" a posunu barev. Ale musí se vědět, kde bílá skutečně je. Pokud mám na fotografii plochu, která vím, že je barevně neutrální, je to v editoru většinou věcí okamžiku (samozřejmě za předpokladu, že žádný kanál RGB se v rawu neblíží přepalu - pak to při pořebě velkého barevného posunu udělat pořádně už nejde). Pokud ale na snímku nic "bezbarvého" není, je to jen prosté laborování a tahání za táhla v editoru.

Re: Re: Re: Re: Re: Vyvážení bílé, 20.07.2016 22:24, Zdeno(m), (O fotografování)
Myslel jsem totiš, v tom je ta potíš, že trocha poezie...