O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

A teď babo raď..., 15.06.2013 20:51, Zdeno(m), (O přírodě)

Kolegyně chtěla určit bedly nalezené před panelákem pod smrky...

Re: A teď babo raď..., 15.06.2013 20:51, Zdeno(m), (O přírodě)

Na první pohled klasické bedly červenající...

Re: A teď babo raď..., 15.06.2013 20:51, Zdeno(m), (O přírodě)

Ovšem červík pochybnosti začal rychle hlodat a tak vzhledem k biotypu a červnu na seweru jsem rychle korigoval určení na bedlu červenající var. zahradní (lepiota rhacodes var. hortensis), která bývá považována za rizikovou a připisují se jí případné otravy..Na, was sagen Sie den dazu, tedy co vy na to?...

Re: Re: A teď babo raď..., 15.06.2013 21:18, basset(m), (O přírodě)

Do baby mám daleko, ale já sbírám bedly červenající zásadně v lese. Bedly, které jsem viděl i u nás na sídlišti také pod smrky, zůstaly tam, kde jsem je viděl.

Re: Re: Re: A teď babo raď..., 15.06.2013 22:32, MACEK, (O přírodě)

Moc pěkně to basset/m/ napsal. Pro mne, další zásadní ponaučení. Sídliště, zahrady pro bedly zásadně jiné podloží než v lese.

Re: A teď babo raď..., 16.06.2013 20:57, osada(m), (O přírodě)

Klidně je sněz...já jako pokusnej králík na bedle, tvrdím, že jsou žrací a v pohodě....zaklepat brkama můžeš i na alergickou reakci třeba na buráky....v případě úmrtí Ti pošlu věnec(srandička)......

Re: A teď babo raď..., 16.06.2013 21:07, osada(m), (O přírodě)

Taky dobrý....a to bylo varování, ať to nejím..

Re: A teď babo raď..., 16.06.2013 21:17, osada(m), (O přírodě)

Typická zahradní....velké ostré šupiny, tlustý spodek třeně...hájek za rybníkem....jím je roky, zatím bez problémů..

Re: Re: A teď babo raď..., 16.06.2013 21:19, basset(m), (O přírodě)

Jseš holt silný moravský jedinec !

Re: Re: Re: A teď babo raď..., 17.06.2013 14:36, Hanýžka(m), (O přírodě)

Zahradní jím taky, dokonce jsem ochutnala i ty z Osadova, za silného jedince se nepovažuji. Jako soukromá osoba můžu říct, že se bedly zahradní nebojím, já na ni nesnášenlivost nemám, jí ji celá rodina, naopak václavkám se raději vyhnu. Ale v práci bych ji raději moc nedoporučila, někdo to sní, zblije se a co pak. Pokud ji dávno sbíráte, sbírejte dál, ale kdo jste dřív nesbírali, raději pro jistotu počítejte s možnou reakcí rychlejšího typu. :-)

Re: Re: Re: Re: A teď babo raď..., 17.06.2013 18:57, Zdeno(m), (O přírodě)

Dík, Hanýžko za zasvěcenou radu...Sám bych je bez skrupulí zkonzumoval...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30