Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Včerejší kvíz, 04.07.2016 20:04, Patrik(m), (Kvízy)
...nevyhrál nikdo...Velký problém jste měli s kopretinou, chorcheee byl jen malý krůček od výhry...
1. chrastavec kitaibelův - znám jej ze Slovenska, avšak když jsem ho před pár dny nalezl na louce jen 1 km za dědinou, hodně mě to překvalilo
2. kopretina irkutská - kdybych dal fotku květů, nic by se z toho určit nedalo, od kopretiny bílé (která roste jen v nižších polohách) se liší tvarem a velikostí listů, mimochodem - pravou kopretinu bílou jsem v mém okolí našel jen na jediné lokalitě, jinak jsem ji nikdy v životě neviděl, jen v okolí Ostravy .
3. kopytník evropský - zde není co diskutovat
4. rozchodník ostrý - šestiřadý se liší tvarem listů a stonkem s listy v šesti řadách
5. silenka dvoudomá

Re: Včerejší kvíz, 04.07.2016 20:20, chorcheee(m), (Kvízy)
No vida, zase jsem chytřejší. I když by se dalo argumentovat, že kopretina irkutská není vždy jednotně pojímána jako samostaný druh, díky polyploidizaci bude asi reprodukčně izolovaná. Toto píší na:
http://botany.cz/cs/leucanthemum-ircutianum/
"Poznámka: Kopretiny z okruhu Leucanthemum vulgare agg. jsou dosti obtížnou skupinou, tvoří polyploidní komplex. Diploidním typem je Leucanthemum vulgare, které je ve střední Evropě výrazně teplomilné a rozhodně není nejhojnější; nejčastěji se v naší přírodě setkáváme s právě s tetraploidním druhem L. ircutianum. Nejvzácnější středoevropskou kopretinou je hexaploidní L. margaritae. Kromě toho se v zahradách pěstují velkokvěté kopretiny, které zřejmě patří k vysoce polyploidním typům, vzniklým křížením dalších druhů původem z jihozápadní Evropy."
Jinak, diploid znamená, že má dvě sádky chromozomů. Takhle je to třeba u většiny tělesných buněk zvířat včetně člověka. Rostliny ovšem jsou mnohem "geneticky pružnější". Oni si klidně v jádru buněk nesou každý chromozóm 4x (tetraploid), 6x (hexaploid) nebo dokonce vícekrát. Často platí, že vícenásobní ploidi jsou vzrůstem mohutnější (víc DNA, která může, zjednodušeně řečeno, urychlit růst a dělení buněk).
Například kulturní pšenice je hexaploid a je obrovská. Pšenice dvouzrnka (taková starobylejší plodina) je tuším tetraploid a její růst a výnosy jsou o něco menší. No a planí předchůdci pšenice jsou diploidní. Úžasné, že?

Re: Re: Včerejší kvíz, 04.07.2016 21:23, Patrik(m), (Kvízy)
Pravý L. vulgare jsem viděl v hojném počtu v okolí Ostrava-Hrabová, ale jedná se o druh preferující nižší polohy, do podhorského stupně zasahuje jen vzácně. Mnoho lidí ji ztotožňuje za L. vulgare, ale řekl bych, že mezidruhový kříženci těchto dvou taxonů se ve volné přírodě nevyskytují. Ještě jednou pro porovnání:
Leucanthemum vulgare
Leucanthemum ircutianum
Pořád to však s nimi není tak strašné, jako např. z jestřábníky či chrpami sekce Jacea. Pokud se na jedné lokalitě vyskytují např. dva taxony jestřábníků ze stejného podrodu, velice často se mezi sebou mohou křížit a snadno vznikají mezidruhový kříženci, kteří se na lokalitě vyskytují dále společně s rodičovskou rostlinou. To potom, ať se v tom člověk vyzná a určuje, že.