Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Dopoledne v lese, 27.05.2016 17:50, vevanek, (O přírodě)
... byla sem se podívat, jestli se zase něco ukázalo. Tyto čirůvky (?) jsem už jednou dávala, ale k ničemu jsme se nedopracovali. Rostou tam pořád na hromadě kamení a cihel porostlé mechem. Nevoní. Fotila jsem je hodně zblízka, aby byl dobře vidět šupinatý klobouk
Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 17:50, vevanek, (O přírodě)
... tady jsem hledala v atlase a myslím si, že je to křehutka sametová. Tyto byly největší, v rigolu je ještě několik malých
Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 17:59, Tori(m), (O přírodě)
Kuželovitý šupinatý klobouk, potrhaný prsten, špinavě nažloutlé lupeny... zkus se kouknout na vláknice.
Re: Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 18:07, vevanek, (O přírodě)
Díky za navedení do druhu, ale jaká je to vláknice asi podle atlasu nepoznám
Re: Re: Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 18:11, Tori(m), (O přírodě)
Já se v lupenatých bohužel nevyznám, většinou jsem ráda, když aspoň určím s nadpoloviční pravděpodobností rod.
Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 18:02, basset(m), (O přírodě)
Křehutka sametová ne, měla by v tomto stáří již lupeny šedohnědé se světlým ostřím, na ostří by mohly být drobné kapičky, na krajích klobouku by byly alespoň nějaké zbytky vela, na třeni by trochu znatelný prstýnek. Jak píše Tori, spíše vláknice.
Re: Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 18:40, Zdeno(m), (O přírodě)
Křehutka sametová ani náhodou, mně to nejvíc pasuje na nějakou čirůvku z těch podzimních, houfně rostoucích, ne ale zemní...
Re: Re: Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 19:22, vevanek, (O přírodě)
Za křehutku jsem považovala fotku č. 2 Nad tou fotkou č.1 pořád přemýšlím a hledám. Co byste řekli na čirůvku tygrovanou?
Re: Re: Re: Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 19:24, Zdeno(m), (O přírodě)
Ta má mnohem výraznější šupiny a je vzácná i na podzim...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 19:53, vevanek, (O přírodě)
Tak to nechám koňovi, ten má větší hlavu
Re: Re: Dopoledne v lese, 27.05.2016 19:26, Zdeno(m), (O přírodě)
Tady vidím vláknice...
... letošní první neokousaná holubinka. Zkoušela jsem určit podle klíče. Vychází mi dřeňová, ale může to být i jiná, nevím. Rostla tam kde ty křehutky, kraj smrkového lesa, osiky, nepálila
... pohled zespodu. Lupeny nažloutlé, křehké, třeň čistě bílý
... je vidět, že je napršeno, začínají se objevovat hlenky. Třeba nepřehlédnutelné vlčí mléko červené
... ač jsem vůbec hřiby nehledala, jeden se mi připletl doslova pod nohy uprostřed lesní cesty Před víc jak hodinou tudy prošla bouřka (s minimem krup) a už se blíží další.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30