O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Sobotní procházka a pár záhad, 25.04.2016 23:08, Pavla, (Houby)

jeden zaschlý pařízek a upozornění pro znalé odborníky, aby se při dalších řádcích obrnili notnou dávkou trpělivosti a tolerance. Děkuji.

Re: Sobotní procházka a pár záhad, 25.04.2016 23:08, Pavla, (Houby)

S touhle si totiž vůbec nevím rady. Byly dvě, ale nedívala jsem se jim pod sukýnky, ani jestli rostly ze dřeva, a tak jsem potom doma skákala od štítovky přes vláknici, až jsem skončila u penízovky širokolupenné. Nevím.

Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 06:54, Tori(m), (Houby)

Klobouk mi připadá moc nerovný (hrbolkatý) na penízovku, dala bych spíš štítovku jelení. Anebo počkala až doroste, jestli jí zrůžoví lupeny.

Re: Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 07:58, Hanýžka(m), (Houby)

Určitě štítovka. Jelení roste v teplejších oblastech už asi měsíc, i když jen vzácněji.

Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 08:25, Kraken(m), (Houby)

Taky mi naskočila. Jsem rád, že jste mi to potvrdily.

V jejich těsné blízkosti jsem objevila tato mimča. Vím, že z tak malých plodniček je určování velmi těžké, ba přímo nemožné. Mně nejvíc připomínaly malé helmovky, ale potom jsem si řekla, co když to jsou tytéž malé plodničky těch neurčených velkých? Nevím.

V lesem táhnoucí se bažince jsem našla větvičku s nějakou snad voskovičkou

Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 00:20, Kraken(m), (Houby)

To by mohla být vodnička potoční. Bylo to dřevo ve vodě?

Re: Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 15:07, alesjirsa(m), (Houby)

To bude opravdu voskovička.

a další poslední záhadu.

Zde jsem ovšem na sebe pyšná, protože tuto záhadu se mi podařilo rozluštit svépomocí.

Re: Sobotní procházka a pár záhad, 25.04.2016 23:09, Pavla, (Houby)

Dřevnatka (Xylaria sp.). Nepřipomíná Vám čapulky? Ne, já vím. I když teď už vím, že gazele jo! Takže nejsem sama, co jsem si to na první pohled v lese taky myslela. Zdravím, gazel!

A závěrem bych se ráda zeptala (možná) na úplnou hloupost. Z těchto dřevnatek se po nějaké době stanou taky takové ty černé klacíky, jak je znám? Nebo jim zůstanou ty žluté čepice i ve stáří? Asi ne, že? No v každém případě díky za trpělivost.

Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 25.04.2016 23:33, Kraken(m), (Houby)

Jsou to mladé dřevnatky dlouhonohé. A sama jsi správně usoudila, že se z nich stanou takovéto černé klacky.

Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 06:58, Tori(m), (Houby)

To jsou dvě různá stadia - tohle je anamorfa, nepohlavní stadium, na té růžové části se tvoří konidie. Pak vyrostou a na větší části povrchu se jim vytvoří peritecia (na Krakenovo fotce ty hrbolky na povrchu) obsahující vřecka s výtrusy.

Re: Re: Re: Sobotní procházka a pár záhad, 26.04.2016 08:02, Hanýžka(m), (Houby)

Pavli, ty se tu omlouváš a já tě zrovna chtěla vyzvednout - člověk, který nestřílí od boku a se skromností píše, že neví a ještě se ptá - toť úkaz hodný obdivu.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30