Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Přiznám se , 29.03.2016 16:48, Pavla, (O přírodě)
že jsem dřevomilky nikdy moc v lásce neměla a míjela je většinou bez povšimnutí.
Re: Přiznám se , 29.03.2016 16:48, Pavla, (O přírodě)
Až nadšení (hlavně) Aleše i Jirky mi otevřelo oči a tyto houby se do mě začaly zakusovat jako zubatý upír a obracet mě tak pomalu na svou víru.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:33, chorcheee(m), (O přírodě)
A jak říkáš, Pavlo, tomuto? Napadla mne žilnata bledá (Phlebia centrifuga). Ale z fotek je to někdy zrádné (= chci zakrýt, že nejsem takovej borec ). Uvidíme co na to Aleš..
Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:45, alesjirsa(m), (O přírodě)
Žilnatka bledá mě také napadla, ale klobouk obecně pro žilnatky není úplně typický (aspoň neznám žádnou kromě dřevokaze rosolovitého, co by ho měla) a muselo by to být na dřevě jehličnanu (což mi ale přijde jako dost možné).
Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:50, Pavla, (O přírodě)
Tomuto říkám „upír zubatý“. Ale vážně – jsem ráda, že jsem si jistou žilnatost při určování rovněž sama uvědomila. Podobnost se žilnatkou oranžovou, kterou už poznám, tak jistě není čistě náhodná. Já vůbec díky těmto stránkám jsem už „takový odborník" na všechno! Před dvěma lety jsem neznala vůbec nic, dneska poznávám houby, kytky, brouky, ptáky – ondyno jsem svému muži na procházce držela přednášku dokonce o karasech. Díky Vám všem!
Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:11, chorcheee(m), (O přírodě)
Jak píše MLZ: "Pohledná kornatcovitá houba rostoucí vzácněji na dřevě jehličnanů (smrk, jedle), vzácněji listnáčů (buk), častější bývá v pralesovitých rezervacích ve vyšších polohách. V nižších nadmořských výškách preferuje inverzní stanoivště. Plodnice se tvoří většinou v druhé polovině září až v říjnu a vytrvávají až do jara. Čerstvé plodnice se vyznačují růžovým okrajem. Uvedená v Červeném seznamu makromycetů ČR v kategorii EN - ohrožený druh." Růžový okraj nevidím, ale alternativa mne nenapadá .
Re: Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:28, chorcheee(m), (O přírodě)
Ale Aleši, ten klobouk podle mne nedělá ta naše domnělá žilnatka! Ta jen porůstá klobouk nějakého choroše, souhlas?
Pokud čas dovolí, snažím si je i sama určovat a jdu na to od lesa. ;) Když to vypadá rozpraskaně, mohl by to být pevník rozpraskaný.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:20, chorcheee(m), (O přírodě)
Tohle bych taxoval spíše na kornatec rozvitý (Cylindrobasidium evolvens). Nejpravděpodobnější takováhle věc. Však jisté to jistě není .
Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:46, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jisté to určitě není. Takové kornatcovité houby se nedají makroskopicky určit.
Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:04, chorcheee(m), (O přírodě)
Aleši, ale bereš to i z té pozitivní stránky? Když to není zmikroskopované, nemůže to (většinou) nikdo vyvrátit. Já se s Tebou budu muset někdy někde setkat osobně. Zajímalo by mne, jaký máš smysl pro humor .
Re: Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:10, alesjirsa(m), (O přírodě)
Pokud se zúčastníš toho semináře, tak se ti to možná podaří.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:14, chorcheee(m), (O přírodě)
Já ho právě dnes zrušil! . Povedu ten čas praktika v Českých Budějovicích a takhle daleko přejíždět tam a zpět mi přišlo jako environmentálně nepřátelské (tak výmluva, jasně, mohl bych jet vlakem).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:15, alesjirsa(m), (O přírodě)
Škoda, tak snad příště ...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:18, chorcheee(m), (O přírodě)
Přesně - život je o očekáváních, příležitostech (které ovšem ještě neproběhly).
Když to vypadá osmahle, přikloním se k šedopórce osmahlé.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:21, chorcheee(m), (O přírodě)
Síííí .
Když to vypadá červeně, mělo by to být i v Červeném seznamu, ne? A pokud to navíc vypadá trošku jako pórnatka, mohla by to být zrovna pórnatka Herinkova. Ale protože vím, že bez mikroskopu je určení kolikrát nemožné, může to být i pórnatka purpurová nebo taky něco úplně jiného.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:29, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, asi bych šel do rodu Ceriporia.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:47, alesjirsa(m), (O přírodě)
Řekl bych, že to možná bude něco z okruhu pórnatky purpurové.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:53, Zdeno(m), (O přírodě)
S panem doktorem Herinkem jsem chodíval (když jsem byl mlád...) na houby. Míval velký koš, do kterého ukládal všechny položky včetně našich hřibů...Velký odborník...
Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 18:56, chorcheee(m), (O přírodě)
Ty woe, ten Zdeno také zná každého .
Re: Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 19:38, Zdeno(m), (O přírodě)
Chodívali s námi také pánové Svrček, Pouzar, Kuthan, Hlaváček, Baier i mnozí další...
Někdy si ale myslím, že fotím jen rozlitou barvu,
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:42, chorcheee(m), (O přírodě)
No tohle vůbec nevím, ale něco mi to připomíná. Na dubu?
někdy projdu Hagaru tam a zpátky a nápad absolutně žádný,
a tak věřím, že tady u těch „hrášků“, z kterých vyrůstají jakés takés ostny, Aleš či chorcheee mrknou a určí je levou zadní.
Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:27, chorcheee(m), (O přírodě)
Divnej kornatec okrouhlý? Na dřevomilkách je krásné i zrádné, že mají často tisíce tváří. A to myslím ten samý taxon . Hagara je má zpracované nebývale podrobně (na povlacích dělal disertačku), ale přesto fotografie nejsou vždy reprezentativní. Asi ani nemohou. Je potřeba projít řadu dalších. Dnes v dobách internetu to není (krom nejvzácnějších druhů) problém. Ale ani to - jak Pavla správně podotýká - nemusí stačit. Heslo: "mikroskop" mne zatím spíše irituje .
Re: Re: Re: Přiznám se , 29.03.2016 17:49, alesjirsa(m), (O přírodě)
Já bych se též obracel ke kornatci okrouhlému, už jsem jednou podobné plodnice viděl. Přikládám foto pro porovnání.
Už přetahuji, vím, nezlobte se, prosím. Ale ještě jsem Vám chtěla ukázat jednu takovou "levou zadní", která mě v sobotu pěkně vyděsila. Aniž by mi něco určila. ;)
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30