Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Čapí hnízdo, 24.03.2016 00:00, Pavla, (O přírodě)
tj. v poslední době téma dne. Přihodím tedy i jedno moje sobotní. ;)
Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 00:00, Pavla, (O přírodě)
"Pana domácího" jsem sice neviděla, neslyšela, ale dle vyčtených informací z netu si myslím, že by se mohlo jednat o hnízdo čápa černého (lužní les, řeka, rybníky). Místo klapotu zobákem prý, na rozdíl od čápa bílého, vydává zvuk podobný dětské pískací kačence.
Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 09:49, Patrik(m), (O přírodě)
Ano, mělo by jít o něj, průběžně kontroluj, třeba tam někdy bude. Dle místního hajného žije u nás v lese také jeden, avšak i když znám přibližně lokalitu, ještě jsem tam žádné hnízdo nehledal...
Samotářce děkuji za poučný příspěvek ohledně „medvědího árona“. Manžel byl okamžitě podroben obrázkovému testování ... a prošel bez ztráty kytičky.
Závěrem prosba, zdali by mi někdo z Vás mohl vysvětlit a objasnit poslední větu z lesní info-tabule. Pořád si nějak nedokážu představit parazitující klanolístku na lidském těle. Díky předem. A v neposlední poslední řadě milá povinnost – vítej "doma", Krakene!
Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 08:50, b.gun(m), (O přírodě)
To je poměrně známý fakt, že klanolístka dokáže parazitovat na tkáních člověka (proto bych se raději vyhýbal pokusům se žvýkáním klanolístky, které prý bývá v některých částech světa praktikováno) - napadá třeba plíce, hrtan, oči, mozek, byla izolována z mozkomíšního moku, mycelium prorůstá tkání a je dokonce schopno vytvářet v těle až několikacentimetrové útvary. Tady jsem dohledal jeden článek, ve kterém je klanolístka také zmíněna - Časopis Vesmír. Ale jak se často říká - nic není černobílé. A tak na druhou stranu zase klanolístka obsahuje biologicky účinný β-glukan s názvem Schizophylan (to abychom ji neviděli jen ve špatném světle...).
Re: Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 09:53, Patrik(m), (O přírodě)
Nemám co dodat, vše již bylo zmíněno...jedině to, že z toho mozkomíšního moku byla několikrát izolována v Brazílii, u nás to ZATÍM nikoho nenapadlo (zatím, protože nikdy člověk neví, kterého blba to napadne )...
Re: Re: Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 15:27, Pavla, (O přírodě)
OK. Pokochat, nežvýkat! Kluci, ještě jednou díky za reakce a odkaz na zajímavý článek. Je to krásná "potvůrka" ... nevyzpytatelná. ;)
Re: Re: Re: Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 15:39, Tori(m), (O přírodě)
Ta spodní hvězdovitá je perfektní.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 17:12, Pavla, (O přírodě)
Díky, taky jsem se ještě dočetla, že je to jediná houba s podvinujícími se lištami. Na té fotce je to pěkně viditelné. Spodní hvězdička má zatím asi dost vlhkosti a stínu, takže si lišty užívají a vystrkují růžky. Pokud by ovšem sluníčko zasvítilo víc i na ni, zřejmě by se zavinula stejně jako její tři kámošky. Toliko můj laický názor, pokud se pletu, prosím, (p)opravujte.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 19:32, Zdeno(m), (O přírodě)
Pěkný obrázek...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30