O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Sobotní výlet, 19.03.2016 20:54, Yohaness(m), (Houby)

Dnes byl hezký mykofotovýlet, jarní houby se pomalu rozjíždějí.
Ohnivec zimní - Microstoma protractum již krásně kvete.

Re: Sobotní výlet, 19.03.2016 20:54, Yohaness(m), (Houby)

Ještě jedna srostlice, byla to krása.

Chrapáč kalíškovitý - Helvella leucomelaena.

Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 00:38, Tori(m), (Houby)

Pustě závidím, i ty ohnivečky...

A jarní klasika, kačenka česká - Verpa bohemica.

Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 08:29, MACEK, (Houby)

Paráda, na Vyškovsku zatím kačenky pouze rybniční.

Také začínají kališníky obecné - Helvella acetabulum.

Penízovka provázková - Strobilurus stephanocystis u borových šišek.

Re: Re: Sobotní výlet, 19.03.2016 21:36, chorcheee(m), (Houby)

To neznám... Bych to pojmenoval jako Strobilurus esculentus. Jsem rád, když mi lidé ukazují, že se mám stále hodně co učit...

Zakončím různě barevnými, ale spolu rostoucími ohnivci rakouskými - Sarcoscypha austriaca.

Re: Re: Sobotní výlet, 19.03.2016 21:23, Patrik(m), (Houby)

Krom dvou posledních jsem ještě nic z toho na živo neviděl, krása.

Re: Re: Re: Sobotní výlet, 19.03.2016 21:35, chorcheee(m), (Houby)

Yohaness, hledím, zatím na toto virtuální místo nezanevřel. To je samozřejmě dobře! .

Re: Re: Sobotní výlet, 19.03.2016 21:37, alesjirsa(m), (Houby)

Máš to všechno jako vždy nádherné. Penízovku provázkovou jsem dneska také viděl. Máš ji mikroskopicky potvrzenou ?

Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 00:17, Herčus, (Houby)

Předpokládaje, že je to foceno dnes, tak bych řekl, že mikroskopovanou jí nemá. Jelikož se od pohledu jednoznačně jedná o borovou šišku máme dvě možnosti, co by to mohlo být... Penízovka provázková, nebo penízovka nahořklá... obě houby, které jsou makroskopicky totožné a které jsou obě hojné. Myslíš, že je zapotřebí, aby se pokaždé musely plodnice mikroskopovat, aby se potvrdil jestli je to ten či onen druh? Tím se táži v podstatě všech ať už amatérských, nebo profi mykologů... Je opravdu zapotřebí u těchto dvou druhů pokaždé mikroskopie, abych měl právo napsat název druhu? Vždyť když to nazvu nahořklou, nebo provázkovou, tak to z fotografie není žádný renonc. Něco jiného by bylo, kdyby jedna byla hojná a druhá vzácná a já napsal, že se jedná o tu vzácnou, pak ano, pak je zapotřebí mikroskopie, abych si stál za správným určením, ale v tomto případě bych řekl, že je to vcelku jedno. Pak další věc, která by byla samozřejmě špatná, kdyby na fotce byla penízovka smrková (ze smrkové šišky) a já si stál za tím, že smrková to není :D... to je samozřejmě renonc, ale setkávám se s tím, že se občas objeví fotografie, která zobrazuje evidentně jinou houbu (jiný druh, nebo i jiný rod) než jak je pojmenovaná fotografie.

Sám jsem penízovku provázkovou a penízovku nahořklou našel několikrát na mnoha lokalitách a pokud jsem měl čas, tak jsem si plodnice sebral a doma mikroskopoval, abych podle cystid tyto dva druhy od sebe odlišil. K mému překvapení jsem se častokrát setkal s tím, že z jednoho sběrového místa jsem udělal sběry obou druhů, což pak vedlo k mému přesvědčaní, že mám jistotu, že jsem oba druhy našel a že to dál nebudu řešit, který je který a zároveň mě to vedlo k myšlence, zda-li to náhodou není jen jeden druh, protože si vzpomínám na pár plodnic, které obsahovaly cystidy obou druhů a tyto informace se mi i nezávisle potvrdily.

Re: Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 00:20, Herčus, (Houby)

Neříkám, že mikroskopie hub není důležitá... samozřejmě jsou houby, kde je to nevyhnutelné, například určovat makroskopicky kosmatky, terčenky a jiné je holý nesmysl, ale zrovna u rodu strobilurus bych bych shovívavější. Tak bych ještě řekl, že jsou houby, které normálně jsou vedeny jako makroskopicky neurčitelné, ale existují jedinci, kteří mají nějaký konkrétní druh natolik "nakoukaný", že jej s relativně vysokou přesností dokáží určit i makroskopicky... je to o zkušenostech

Re: Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 00:36, Tori(m), (Houby)

Pro mě záleží na tom, v jakém kontextu se fotka objeví.Pokud by to šlo do atlasu, tak bych se taky zeptala (kdybych si teda zrovna vzpomněla, že to má nějakého dvojníka). Ale pokud to jsou spíš fotky z výletu, tak čert to ber, která z těch dvou to zrovna je.

Co by sis myslel o tom, kdyby Yohaness (resp. kdokoli jiný) místo penízovek dal nějakou hlízenku a okolo ní by rostly jak sasanky, tak orseje? Napsat radši "hlízenka sp.", nebo podle oka tipnout jednu z nich? Nebo jehnědky na jívových jehnědách. Taky to jsou běžné druhy.

Re: Re: Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 16:48, Herčus, (Houby)

hlízenky pokud by rostly pouze mezi orsejemi, tak bych si celkem stál za tím, že je to nejpravděpodobněji orsejová a mikroskopie to případně už jen potvrdí. V případě jenom sasanky totéž. Kdyby tam byly orseje i sasanky, asi bych si to netroufal bez mikroskopie určovat, prostě buď ta, nebo ta. S jehnědkama zastávám názor, že podle substrátu poznáš druh i když vím, že to nemusí být vždy pravda. Pokud by se jednalo o něco obyč (olšová, lísková), tak tvrdím, že není potřeba mikroskopie, ale u těch méně běžných druhů jako osiková, březová, příp. jívová by to pro přesné určení mikroskopii chtělo. Jde mi především o to, že jsem například fotil jehnědky pod lískama a když jsem je doma mikroskopoval, tak mi vyšla olšová. Z toho plyne, že fotka, atlasová fotka se kterou jsem si dal práci, tak je ve finále nepoužitelná, když je druh olšová a jsou kolem vidět lískové listy. Proto bych řekl, že i pro atlasovou podobu je důležitější, aby byly na fotce přítomny prvky ideálního biotopu (v tomto případě když druh je olšová, tak olšové jehnědy, listy apod.), než abych dával atlasovou fotku, která vlastně ani moc nevypovídá. Takže mikroskopie pro přesné určení ano, především, pokud bych chtěl plodnice ukládat do herbáře, tak by zmikroskopované měly být, ale aby to bylo opravdu košér, tak by se měly všechny plodnice uložené do herbáře zmikroskopovat, jestli mezi nimi není náhodou nějaký jiný druh, což se může stát a když si vemu, kolik je to práce a ztraceného času, který by se mohl věnovat brouzdání po lese, tak bych se s tím prostě tolik nes.al :D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 17:11, Tori(m), (Houby)

Zajímavý názor s tou jehnědkou. Já bych do atlasu právě dala i tu jehnědku olšovou na lískových jehnědách, aby bylo vidět, že se to nedá určit makroskopicky. Uvádí se to i v literatuře, vyskytuje se na nich dost často a "olšová" se ostatně jmenuje jen česky. Škoda toho času s dobrou fotkou, aby se nepoužila jen kvůli českému názvu. Však kolik tu máme v atlase fotek třeba hřibu smrkového mezi dubovým listím. ;-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 21:53, Herčus, (Houby)

Jako jasně, použitelná je, dokonce už i v jednom tištěném atlasu skutečně použitá jako olšová je, , ale je to pech, když máš mikroskopicky určené atlasově nafocené olšové a cíleně jdeš pod lísky udělal totéž i s lískovou a nakonec zjistíš, že to je olšová :D, (foceno přímo pod lískou a olše opodál) takže pak jsem musel v jiném dni jít pod jiné lísky, kde olše nebyly a ta už i mikroskopicky dopadla lískově :D. Našel jsem jehnědku pod solitérní jívou, tak tu si vedu jako jívovou i když to mikroskopované nemám a pak jsem se letos zaradoval, když jsem našel jehnědku v osikovém remízku, že by to mohla být osiková, ale po důkladnějším prohledání okolního listí jsem objevil i olšovou jehnědu a když jsem koukl kolem na stromy, tak tam opodál olše nějaké byly, takže jsem je nakonec ani nebral a v terénu prohlásil za olšovou a basta :D

Re: Re: Sobotní výlet, 19.03.2016 22:11, Zdeno(m), (Houby)

Vše krásné...

Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 08:17, Kájinka(m), (Houby)

Super sestava, máš to krásný

Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 14:02, Yohaness(m), (Houby)

Děkuji všem. Pro Aleše - Herčus to prakticky napsal za mne... pod mikroskopem penízovka nebyla.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30