Re: Re: Re: Sobotní výlet, 20.03.2016 00:17, Herčus, (Houby)
Předpokládaje, že je to foceno dnes, tak bych řekl, že mikroskopovanou jí nemá. Jelikož se od pohledu jednoznačně jedná o borovou šišku máme dvě možnosti, co by to mohlo být... Penízovka provázková, nebo penízovka nahořklá... obě houby, které jsou makroskopicky totožné a které jsou obě hojné. Myslíš, že je zapotřebí, aby se pokaždé musely plodnice mikroskopovat, aby se potvrdil jestli je to ten či onen druh? Tím se táži v podstatě všech ať už amatérských, nebo profi mykologů... Je opravdu zapotřebí u těchto dvou druhů pokaždé mikroskopie, abych měl právo napsat název druhu? Vždyť když to nazvu nahořklou, nebo provázkovou, tak to z fotografie není žádný renonc. Něco jiného by bylo, kdyby jedna byla hojná a druhá vzácná a já napsal, že se jedná o tu vzácnou, pak ano, pak je zapotřebí mikroskopie, abych si stál za správným určením, ale v tomto případě bych řekl, že je to vcelku jedno. Pak další věc, která by byla samozřejmě špatná, kdyby na fotce byla penízovka smrková (ze smrkové šišky) a já si stál za tím, že smrková to není :D... to je samozřejmě renonc, ale setkávám se s tím, že se občas objeví fotografie, která zobrazuje evidentně jinou houbu (jiný druh, nebo i jiný rod) než jak je pojmenovaná fotografie.
Sám jsem penízovku provázkovou a penízovku nahořklou našel několikrát na mnoha lokalitách a pokud jsem měl čas, tak jsem si plodnice sebral a doma mikroskopoval, abych podle cystid tyto dva druhy od sebe odlišil. K mému překvapení jsem se častokrát setkal s tím, že z jednoho sběrového místa jsem udělal sběry obou druhů, což pak vedlo k mému přesvědčaní, že mám jistotu, že jsem oba druhy našel a že to dál nebudu řešit, který je který a zároveň mě to vedlo k myšlence, zda-li to náhodou není jen jeden druh, protože si vzpomínám na pár plodnic, které obsahovaly cystidy obou druhů a tyto informace se mi i nezávisle potvrdily.