O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Vyhodnocení březnového kvízu 2016, 01.03.2016 21:07, alesjirsa(m), (Kvízy)

Je tu opět konec dalšího kvízu. Chorcheee nakonec správně určil všechny položky. Druhá je Tori, která získala 70% a na třetí příčku se dostává Herčus, který má rovněž 70%, ale odpověděl o něco později než Tori.
Zde jsou správné odpovědi:
1. Bránovitec jedlový (Trichaptum abietinum) - Někdy se plete s bránovitcem hnědofialovým, který má ale potrhaný až skoro lištovitý hymenofor. Zítra asi založím položku do atlasu, tak tam vysvětlím všechny zásadní rozdíly.
2. Ohňovec ovocný (Phellinus pomaceus) - Tento druh charakterizuje růst na ovocných stromech. Na fotce se myslím dal rozpoznat jak makroskopicky, tak ekologicky.
3. Dřevokaz borový (Gloeoporus taxicola) - Houba, která se vyskytuje na dřevě borovic. Kdo má odkorněnou větev borovice "ve woku", taky to mohl poznat, byť tam není zase tak moc vidět, ale dá se docela dobře identifikovat i podle svého zbarvení a pórovitého až téměř meruloidního hymenoforu.
4. Pevníkovec ztlustlý (Amylostereum areolatum) - Druh pevníku rostoucí na dřevě smrku.
5. Vlaštovičník větší (Chelidonium majus)

Všem děkuji za účast a posílám obrázek.

Re: Vyhodnocení březnového kvízu 2016, 01.03.2016 21:13, chorcheee(m), (Kvízy)

Aleši, díky! Já jsem zase čekal, protože jsem se tu tentokráte cítil pevný v kramflecích. Však právě proto, by to měm být kvíz nejen pro mě .

Ale jsem zastáncem toho, aby se kvíz dorazil toho dne. Tedy musel jsem to tam nyní nasypat.

Jinak, ten obrázek je zase úžasně orámečkovaný v barvách senescentního listu břečťanu. Antok(c)yany?

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30