Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
...ještě trochu o češtině..., 01.03.2016 09:48, Honzík(m), (O přírodě)
V sobotu jsem si užil "slunečního" fotorajtování. To u mne zamená "na slunci bez stínění a jen tak pro radost". Napadlo mne tam akorát že "ty červený potvůrky jsou už skoro všude a strašně rychle se množí". Potom mne napadlo "hlavně abych neudělal v popisu nějakou hrubku", a ještě "co a proč se vlastně v tý češtině pořád mění". Že se tedy na to schválně mrknu...
Re: ...ještě trochu o češtině..., 01.03.2016 09:48, Honzík(m), (O přírodě)
...první informaci o tom, že změny v pravopise byly v letech 1957 a 1993 jsem neuvěřil. Stále ještě si nějaké jiné změny z mládí pamatuju. Vzpomínám si jak mamka nadávala("dělaj z nás schválně blbce") na "sirup". Ten se totiž dříve psal s tvrdým "y". Vypsal jsem si toto: "Od roku 1957 píšeme toto slovo s měkkým I. Důvodem pro změnu bylo to, že dosavadní teorie o původu tohoto slova byly mylné, nové poznatky z etymologie slova zapříčinily i změnu pravopisu..." Pro mne dost překvapující argument na "vědátorské úrovni"...
...zajímavá jsou slovesa "pikat - pykat". 1944 - 1948: pro dětskou hru sloveso pykat s tvrdým Y 1957: pouze tvar pykat s tvrdým Y bez rozlišení významů 1960 - 1971: rozlišení sloves pikat a pykat stejně jako u dnešních "Pravidel" Dnes je to ovšem pro dětskou hru měkké "i". No,nedivíte se někdy,když starší generace píše ty "i-y" nějak jinak než je momentálně správně?
Zvláštní kapitola "s-z"! "Do roku 1974 se s druhým pádem pojily předložky dvě - Z i S. Jejich použití záviselo na tom, co druhý pád vyjadřoval. Pokud vyjadřoval směr z povrchu pryč a směr dolů, musela se psát předložka S. Pokud naopak vyjadřoval pád směr zevnitř ven, musela se napsat předložka Z. Dnes je považováno za spisovné psát s druhým pádem vždy předložku Z. Používání předložky s podle starých pravidel není považováno za vyloženě špatné, spíše za zastaralé až knižní". Tak, selským rozumem vzato,...nepřipadá vám tato změna vlastně zbytečná? PS: a "knižní" znamená horší než "zastaralé"?
...odskočím k ohnivcům. Tyto a ty předtím rostly ale ouplně jinde,než maj podle vědátorů růst. Jak už psal Henry o víkendu, byly pod dubama a dokonce i mezi borovicema...
...rozloučím se "chystanou změnou v pravopisu". Před nedávnem proběhla dotazníková akce na vybraných místech kvůli psaní velkých písmen. Opsal jsem „Největší znalosti při vyplňování dotazníků prokázali učitelé češtiny v základních a středních školách (průměrně 81 % správných odpovědí), právě tato skupina se v 92,4 procenta vyjádřila pro zachování současných pravidel,“. Nejúspěšnější skupina učitelů češtiny dosáhla osmdesátiprocentní úspěšnosti...,to je síla. No, neni to vlastně s těma pravidlama nějaký divný? A to nemluvím o vyjmenovaných slovech(co se učily babičky,co rodiče a co se učí dnes). Když to shrnu, tak proč a co dodržovat, když to vlastně ani pořádně nevědí tvůrcové "pravidel". Takže já zůstanu u svého "lidovovyjadřování" a holt když se mi něco nebude "zdát", kliknu na internet a najdu si, co je zrovna teďka v módě za "správné"... PS: Patriku, tím tě nenavádím. Ty by jsi se to měl narozdíl od nás starších fakt naučit... ...češtinářské nformace zde použité byly opsané z webových stránek "moje čeština"...
Re: Re: ...ještě trochu o češtině..., 01.03.2016 10:32, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, tento honzíkův rozbor se mi líbí. Podobně jako život, i jazyk se vyvíjí. A to ne zcela přirozeně (evolucí), ale občas i tak, že si někdo něco vymyslí a ostatní se to musí učit ).
Re: Re: ...ještě trochu o češtině..., 01.03.2016 14:56, vevanek, (O přírodě)
Honzíku, hezké Když vidím to množství ohnivců které nacházíte, tak se musím v duchu smát svým čtyřem nalezeným kouskům. Ale pečlivě se o ně starám Chodím je občas zkontrolovat, když se pokochám, tak je zase pečlivě přikryji, aby je někdo nezničil. Třeba se mi za péči odvděčí a příští rok jich bude víc
Re: Re: Re: ...ještě trochu o češtině..., 01.03.2016 15:00, alesjirsa(m), (O přírodě)
Co mám říkat já ?
Re: Re: Re: ...ještě trochu o češtině..., 01.03.2016 15:11, Honzík(m), (O přírodě)
...mám dojem, že čím víc přes ně vede zvířecích cestiček, tím víc se to rozrůstá. Zkus ukecat nějaký srnky v okolí...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30