Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
sobotní vycházka 1., 07.02.2016 08:32, Yohaness(m), (Houby)
Jak už avizoval Včelda, včera jsme strávili ještě s Herčusem velmi plodné odpoledne návštěvou jednoho smíšeného lesa v okolí Prahy. Musím říct, že tolik hub jsem častokrát nepotkal ani v létě... Začnu štětináčkem bělavým - Pterula multifida.
Re: sobotní vycházka 1., 07.02.2016 17:02, Tori(m), (Houby)
No páni! Btw, červenoseznamka [EN]. To jste měli teda parádní výlet.
Re: sobotní vycházka 1., 07.02.2016 08:32, Yohaness(m), (Houby)
Na smrkových šiškách rostly vesele penízovky smrkové, ale občas šlo nalézt i helmovku šiškomilnou - Mycena strobilicola, kterou lze od první jmenované odlišit třeba chemickým zápachem chlorového typu.
Na dřevě rostou řasnatky - Peziza sp., jako by se nechumelilo - a ono se nechumelí...
A spousta zajímavé drobotě... zde snad nějaký druh z rodu Mollisia - terčenka.
Tady asi také terčenka, ale evidentně jiný druh. Škoda, že mi tohle foťák už nebere, jsou to krásné houbičky...
Pak jsme také zavítali do oblasti Červeného seznamu, třeba nálezem oranžovky vřetenovýtrusé - Byssonectria terrestris. Roste na rostlinných zbytcích, tady na zaječích bobcích. V Červeném seznamu je v kategorii VU - zranitelný druh.
Spousta zajímavostí rostla na větvičkách, třeba mušlovka plstnatá - Schizophyllum amplum, moc se s ní nepotkávám...
Re: Re: sobotní vycházka 1., 07.02.2016 13:00, alesjirsa(m), (Houby)
Všechno úžasné nálezy.
Re: Re: Re: sobotní vycházka 1., 07.02.2016 14:35, Patrik(m), (Houby)
Mušlovku už jsem párkrát našel, ale vždy to byli nefotogeničtí jedinci
Re: Re: sobotní vycházka 1., 08.02.2016 08:49, Kraken(m), (Houby)
Pěkně to roste! Mušlovka je u nás docela běžná. I oranžovku jsem nacházel pravidelně, dokud to tam nevykáceli.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30