Re: Re: Re: Re: Výzva pro všechny hrabavé, 02.02.2016 09:08, Hanýžka(m), (Houby)
Ona občas třeba rostla, ale myslím, že není jednoduché být ve správnou dobu na správném místě. Buď člověk hledá moc brzo nebo pozdě (s Petrem jsem byla druhý den na stejném místě a už tam nebylo skoro nic, takže jde o dny, snad i o hodiny), zasvitlo slunce, zafoukal větřík, staré brýle už nestačily na tu drobotinu...
Myslím, že vzácná bude, protože i s dobrým okem jsem ji včil když roste hledala na mnoha slibných místech marně. Na druhé straně když jsem našla hned na 1. letošním břečťanu, svádělo mě to ke stejnému úsudku jako Patrika - nahrábla jsem napoprvé, musí být teď všude. Teď 3 dny hrabu, kde se dá a nic a to vím, že je ta správná doba. Kdybych to nevěděla, už to vzdám... Jsem opravdu zvědavá, kdo co nahrabete. Vyzývám zvláště ty, kdo tvrdí, že je běžná, aby to dokázali svými exsikáty.
Když už budete hrabat, prosím, všímejte si: tloušťky zetlelého listí, jeho skladby (jen břečťan nebo převaha jiných listů), aktuální vlhkosti včetně mlhy, slunce, větru, blízkosti vodních toků, zastínění, podkladu pod listím (půda, skála, náhrobek atp.), četnosti špiček. Budu ráda i za negativní informace, kde jste hrabali a nenašli. Pomůže to zpřesnit ekologické nároky. Díky. Hanka