Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Shrnutí léta..., 31.01.2016 22:33, Včelda, (Houby)
No a jak jsem minule u své fotosérie "Shrnutí jara..." sliboval, přejdu z loňského jara do léta. Všichni ještě moc dobře víme, že to z hlediska růstu hub nebylo zrovna to pravé ořechové. Jaro jsem završil ještě poměrně slibně
Re: Shrnutí léta..., 31.01.2016 22:33, Včelda, (Houby)
z těch menších hub potěšila třeba Kulosporka spáleništní
Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 08:45, chorcheee(m), (Houby)
No jo, od pohledu ten mech vypadá jako zkrutek vláhojevný (Funaria hygrometrica) a ten růstává na spáleništi. Takže bych tomu věřil .
Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 13:37, Včelda, (Houby)
ostatně mikroskopoval to Standa Tutka
Re: Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 16:47, chorcheee(m), (Houby)
O tom píše tuším často Patrik, že mu něco mikroskopoval. Ale osobně ho neznám.
Re: Re: Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 19:17, Joska(m), (Houby)
Tady je... A co to má na rameni?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 19:50, machaon, (Houby)
Rosalia alpina, kdysi jsem je pozoroval na Vihorlatu.Na skládce bukového dřeva jich bylo desítky.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 20:26, Patrik(m), (Houby)
Mikroskopoval jen raz, teď mně všechno mikroskopuje (ale obvykle s určováním jej neotravuju) pan Dr. Ing. D. Matýsek z VŠB. Alespoň nemusím utrácet za poštovné. Ale osobně jej taky neznám, přece jen, je až z Mladé Boleslavi (pokud si dobře pamatuju) a to je od Oderských vrchů trochu z ruky.
Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 19:13, Tori(m), (Houby)
Pěkná, té bych se taky potěšila. Cca z května?
Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 23:24, Včelda, (Houby)
ještě mnohem dřív, v květnu už byla pryč... Poprvé jsem Kulosporku zaregistroval 15. února a pak jsem jí ještě fotil 10. března
ale pak to už bylo komplikovanější... Občas potěšilo něco jako třeba vláknice mezi masožravými rosnatkami (ovšem bez položky žel neurčitelná)
nebo akce u potoka s průvodcem Kryšotem, kde jsme si s Yohanessem a Fáfou pěkně poklečeli ve vodě a bahně a nafotili několik zajímavých druhů hub, jako byly Míhavky, Vodničky a Čapulky
ale jinak to byla celkem slabota
vlastně až s příchodem prázdnin se občas povedlo zase něco pěkného, alespoň tedy pro mě. Například Hřib meruňkový
ale až na jejich konci se opravdu začalo pomalu blýskat na lepší časy. Vizuálně potěšila kupříkladu Různopórka pleťová
zatím záměrně nezmiňuji Štítovky, které mi celkem obstojně pomohly přežívat horší období, nicméně momentálně na položkách pracuje Hanýžka, takže s nima ještě počkám a v tomto shrnutí je poněkud nespravedlivě vynechám. S příchodem podzimu se už houbařská sezóna trošku rozjela, což si nechám na další pokračování, takže tuto sérii zakončím jednou z posledních srpnových fotek. Hlíva plicní není zrovna špek, ale tím pavoučím modelem pro mě ta fotka dostala ten správný náboj.
Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 08:28, Zdeno(m), (Houby)
Krásná sada, jako vždy...
Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 17:50, Pavla, (Houby)
Moc hezké, Včeldo! Je zajímavé, že já doma, když náhodou uvidím pavouka, ječím jak na lesy, ale pokud mi takto zapózuje v přírodě a navíc na houbě, jsem ochotná mu snad ještě klidně „přepudrovat nos“. ;) Fajn nálezy a super fotky.
Re: Re: Re: Shrnutí léta..., 01.02.2016 23:55, Včelda, (Houby)
děkuji pěkně!
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30