O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 19:43, alesjirsa(m), (O fotografování)

Ježíšek mi nečekaně k Vánocům nadělil nový fotoaparát Nikon COOLPIX L840 a dneska jsem ho poprvé vyzkoušel v terénu.
Hodně nastaveních je stejných jako u toho mého starého, takže to snad půjde, jenom si musím zvyknout nezapomínat sundavat kryt z objektivu, u toho starého jsem žádný sundavací kryt neměl.
Celkem to jde ...

Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 19:43, alesjirsa(m), (O fotografování)

... ale nacházím v takřka všech fotkách, které jsem nafotil, jednu chybu ...

Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 19:43, alesjirsa(m), (O fotografování)

... Všechny se mi zdají takové "rozsypané", obzvláště v pozadí, ale i trochu v objektu.

Zatím se s ním jen seznamuji, tak snad to bude stále lepší.

(Neví někdo prosím, co by to mohlo být ? Plodnice velké 1-3 mm, rostly na nějakém "fuj", výtrusy elipsoidní, 13-15 x 7.5, parafýzy zakončené malou hlavičkou, excipulum se skládalo z elipsoidních buněk. Něco z rodu Cheilymenia ?)

Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 20:19, Včelda, (O fotografování)

přesně jak píšeš, v detailech to není moc hezký... A fotils v maximálním rozlišení? Čekal bych, že když to bude na max a pak se hodně zmenší, že by to snad mohlo vypadat rozumně. Jestli to už je tak dělaný, tak to vážně není zrovna terno.

Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 20:33, alesjirsa(m), (O fotografování)

Myslíš to, jak tam je 16M, 8M, 4M ... ? Tak já jsem fotil na 16M* (i když ta hvězdička nevím, co tam znamená).

Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 20:37, basset(m), (O fotografování)

Možná to bude nevypnutou stabilizací při focené ze stativu, tedy pokud jsi to fotil ze stativu

Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 20:50, alesjirsa(m), (O fotografování)

Ano, fotil jsem to ze stativu, co je to ta stabilizace ?

Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:01, basset(m), (O fotografování)

Máš návod? Pokud ne, stáhni si ho na pro svůj foťák, je to na straně 101.
Stabilizace u Tvého foťáku je optická a provádí korekci vibrací fotoaparátu při focení. Všechny stabilizace tak nějak "zblbnou", pokud se fotí ze stativu. Neumí si poradit s klidovým stavem. Honzík by Ti o tom mohl vyprávět dlouhé a ještě delší story

Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:10, alesjirsa(m), (O fotografování)

Tak jsem to tedy vypnul, snad to pomůže, díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:15, basset(m), (O fotografování)

Pokud budeš fotit z ruky, tak to zase zapni. Pomáhá to při focení s delšími časy, říká se, že se v ruce nechá spolehlivě fotit 1/100, někdo udrží i lépe třeba 1/50, ale běžně se makro fotí s prioritou clony často i na několik sekund.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:18, Honzík(m), (O fotografování)

...nojo,jenže já měl "plovoucí objektiv" a ten se občas i trefil

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 22:04, léto, (O fotografování)

Na digimánie.cz je o tomhle fotoaparátu rozsáhlá recenze.Stálo by za to ji najít a přečíst si ji.Když jsem si pořídil zrcadlovku, tak mně právě takováhle recenze pomohla.Popisují ho jako makroborce.Taky jsem se díval do galarií na ukázkové snímky a dělá to parádní fotky.A taky jak říká Zdeno, chce to hodně zkoušet a trénovat.Po prvních pěti tisících fotek Ti to půjde samo Snad to s tou adresou není spam.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:48, karelzbrd(m), (O fotografování)

no, to by mohl být ten problém. Sice nevím, jak na to Basset kápnul... na exifu u Tvých fotek jsem viděl 0 informací, takže jsem se snažil, ale nebylo z čeho vycházet. Stabilizace prostě "tluče" do pevného podkladu, v tomhle případě do stativu a udělá opak - místo vyrovnání, dejme tomu třesu rukou, se rozbije o pevnost danou stativem a výsledkem je odezva v podobě zvýšení třesu o pevný podklad. Stabilizaci poprvé vymysleli pro tanky, aby udržely zaměřený cíl v průjezdu nerovným terénem, až pak to zakomponoval asi jako první výrobce Canon do svých foťáků. Funguje to tak, že otřesy vyrovnává foťák (někdy objektivy, tedy čočky) protiotřesy, aby prostě snímač zůstal ve stejné pozici proti motivu...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 22:00, basset(m), (O fotografování)

Měl jsem stejné potíže s objektivem se zapnutou stabilizací. Na displayi foťáku perfektní a cestou domu, jak říká Honzík, se to rozmazalo Taková fotka je jemně rozostřená a na počítači se nedá žádným způsobem doostřit.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 27.12.2015 13:53, vlk(m), (O fotografování)

...bassete, může tento problém se stabilizací nastat u šestistovky u klasickyho ,,seťáku,, 18-55...???...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 27.12.2015 15:10, Joska(m), (O fotografování)

Sorry, že do toho kecám dřív než basset, který trochu výš napsal: Všechny stabilizace tak nějak "zblbnou", pokud se fotí ze stativu. Neumí si poradit s klidovým stavem.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 27.12.2015 15:22, basset(m), (O fotografování)

600D nemá stabilizaci na těle. Pokud máš stabilizaci na objektivu, pak by jsi ji měl při focení ze stativu vypnout. Pokud máš stabilizaci na objektivu, měl by jsi tam mít dva přepínače, jeden na automatické / manuální ostření a druhý na stabilizaci On / Off.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 27.12.2015 19:42, vlk(m), (O fotografování)

...dikec za info...jsou tam dva...příště to prubnu s vypnutym...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 27.12.2015 21:44, basset(m), (O fotografování)

To není potřeba zkoušet, to je holá skutečnost bez jakýchkoli pochybností

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 27.12.2015 16:12, Zdeno(m), (O fotografování)

Jo, vzpomínám, zkouška z konstrukce tanků a popis fungování gyroskopu - to byl docela technický příběh a to se psal rok asi tak 1967...

Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 22:36, Tori(m), (O fotografování)

Něco okolo Cheilymenia granulata (syn. Coprobia gran.), velikost výtrusů i hlavaté parafýzy celkem sedí, nevýrazné chlupy taky. Nevím z hlavy, co tam je ještě za podobné druhy. Koukni na nahuby: odkaz.

Jinak u žlutěnek je potřeba podívat se i na chlupy (velikost, jestli se chlupy na okraji vs. ostatní liší i tvarem nebo jen délkou, jestli jsou přítomné hvězdovité chlupy a pokud jo tak jak jsou dlouhé jednotlivé "větve"). A bez LACB se u většiny druhů neobejdeš, většinou mají hodně jemnou ornamentiku, je potřeba barvit. Na zemi rostoucí žlutěnky se často dají zaměnit za oranžové plodnice kosmatek, odliší se spolehlivě jen reakcí výtrusů na kyselinu mléčnou (nebo LACB) - u žlutěnek se vnitřek výtrusu barví matně žlutě, u kosmatek zůstane bezbarvý (nebo světlemodrý).

Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 22:39, alesjirsa(m), (O fotografování)

Já si právě myslím, že chlupy tento druh vůbec neměl; přinejmenším jsem si jich v mikroskopu nevšiml. Na zemi to přímo nerostlo, spíš na nějakém hnoji nebo co to bylo za fuj. Jinak také nevím, za co by se to dalo zaměnit.

Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:23, alesjirsa(m), (O fotografování)

Ještě jsem se zastavil u té penízovky a zmikroskopoval ji:
Výtrusy elipsoidní, 7-9 x 5 µm.

Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:34, basset(m), (O fotografování)

V tom případě to je sametonohá, ta má právě tuto velikost výtrusů. Pružná má výtrusy větší až 12µm.

Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:41, alesjirsa(m), (O fotografování)

A může mít teda sametonožka kořenující třeň ?

Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:54, basset(m), (O fotografování)

Na nahuby.sk je řada mikroskopovaných sametonožek s kořenujícím třeněm

Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým fotoaparátem, 26.12.2015 21:55, alesjirsa(m), (O fotografování)

Dobře, díky.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30