O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Pařezník pozdní, 03.12.2015 20:10, Patrik(m), (Houby)

Tož jsem si řekl, že poslední dobou chodím v lese furt stejné trasy, tak jsem v lese změnil směr a šel jinam. Nejprve jsem se sice ztratil a vlezl jsem do části lesa, kde jsem nikdy nebyl. Vůbec to však nevadilo, protože jsem přesně věděl, kde zhruba jsem.
Dostal jsem se až do zajímavé podmáčené olšiny, kde potok krásně meandroval (fotku jsem však neudělal, protože můj pes upřeně hleděl a větřil cosi v blízké houštině a potom jsem slyšel něco jako skupinku divočáků). Těchto starých známých tam bylo hodně...

Re: Pařezník pozdní, 03.12.2015 20:10, Patrik(m), (Houby)

Mě by ale zajímalo, co je špatného na této fotce, na nahuby.sk, kde ji přeřadili o kategorii níž už se raději ptát nebudu, ale vaši kritiku lehce snesu a příště budu vědět...

Re: Re: Pařezník pozdní, 03.12.2015 20:23, Sley, (Houby)

Co je špatně na fotce, to netuším, ale říká se "pařezník", ne "pažezník"

Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 03.12.2015 20:43, TondazKralup(m), (Houby)

Už jsem mu ten paŽezník opravil,abys do toho nerejpal,když už tam mám to (m)

Re: Re: Pařezník pozdní, 03.12.2015 20:32, TondazKralup(m), (Houby)

Nevím, podle jakých kritérií to tam posuzují, ale zřejmě, že tam nejsou vidět rozlišovací znaky, nebo tak něco. Mně osobně ta fotka připadá normální, ale taková prostě nezajímavá. Takových jsou všude spousty. Mrkni třeba na pomrazky dole, které vložil Zdeno. Ty fotky prostě něčím zaujmou, i kdyby tam nebyly vidět třeba lupeny. Ta tvá fotka je jen obrázek, nebo prostě takovej reportážní snímek. Tu mou kritiku neber jako pohanu, spíše naopak, kdybych Ti to chválil, tak Ti naopak prokážu špatnou službu. Taky si kolikrát myslím, že jsem vyfotil nějaký zázrak, a když to pošlu na nějaký lepší fotoserwer, tak dostanu takovou čočku, že bych musel zahodit foťák i s rukama.

Re: Re: Pařezník pozdní, 03.12.2015 21:26, basset(m), (Houby)

Patriku, zásadní problém bude v tom, že ta fotka není ostrá. Na to jsou nahuby.sk dost hákliví. Jinak ji nepřeřadili o kategorii níže, ale do kategorie, kde jsou houbařské úlovky. Tato fotka je doopravdy spíše houbařský úlovek než fotografie houby (hub). Nikde není řečeno, že v kategorii houbařské úlovky jsou jenom ty horší fotky. Aby si předešel těmto "nedorozuměním" měl by si vždy sám dobře uvážit, do které kategorie fotku zařadíš.
Jo přeřazení do jiné kategorie nikdo nekomentuje a nikdo nezdůvodňuje, protože by moderátoři nedělali nic jiného. Je to jejich dobrá vůle, že to dělají. Občas se stane, že naopak fotku přeřazují do kategorie hub, i když dotyčný nemá status pokročilý.
Ještě jedna věc. Status pokročilý znamená, že dotyčný má možnost se rozhodnout, kam fotku vloží. Neznamená to, že všechny své fotky bude vkládat do hub. Vkládá je tam podle svého uvážení.
Doporučuji přečíst zásady vkládání fotek.

Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 04.12.2015 19:33, Patrik(m), (Houby)

No ale např. penízovky rodu Flamullina jsou taky všude hojné a přece jen je v kategorii huby jich je plno a nikdo je nepřeřazuje, zatímco mojí přeřadili hned. Co je špatně tu?z Jinak máš pravdu, někdy dbám na kvalitu a neuvědomuju si, že i když jsem daný druh nikdy před tím neviděl tak to ještě neznamená, že to je kdo ví jak EXTRA, přitom houbařský úlovek

Re: Re: Pařezník pozdní, 03.12.2015 23:01, Tori(m), (Houby)

Za sebe bych trochu ubrala modrou, hlavně v tmavých odstínech. Na těch hlívách to není tak poznat, samé středně tmavé odstíny, nejvíc to bývá vidět na bílých a černých plochách. Jinak objekty pokryté ledem se ostří docela blbě, já osobně to neumím, takže neradím.

Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 04.12.2015 19:28, Patrik(m), (Houby)

Děkuju za radu, příště budu vědět, ale s tou ostrostí to je jinak, než se zdá - stačí se podívat na fotku na nahuby: http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=550413&poradie=1&form_hash=53bd2ca4808b56da4e8f547dc5159d8a a srovnat

Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 04.12.2015 20:27, basset(m), (Houby)

Patriku, ta fotka na nahuby je doslova strašná. Prostě rozmazanou fotku už nedoostříš. Nejde to. Zkus si jí zobrazit v editoru a zvětšit, uvidíš totální rozpad obrazu - kostičkování ve velkém.
Ostření vlastně znamená, že se na rozhrani tmavého a světlého zvýší kontrast, tmavé se více ztmaví a světlé více zesvětlí. Pokud se to udělá vícekrát, dojdek tomu, že se začnou spojovat sousední pixely do stejné barvy a vznikne kostičkování s tím, že kostičky mají obrovský rozdíl ve světle. Tím dojde k rozpadu obrázku. Tam, kde byla kdysi plocha víceméně s plynulým přechodem barev mezi sousedními pixely je to najednou přeskok tmavá světlá tmavá světlá. Na hranách objektů vzniknou sousvislé řady tmavých a světlých pixelů.
Prostě špatně cvaknutou fotku "na place" už doma u počítače nejde zachránit. Na to současné software nestačí

Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 05.12.2015 01:01, Včelda, (Houby)

tak kolega se už představil - (tedy pěkně to vzal technicky) - že k tomu za sebe doplním snad jen toto - kritéria budou samozřejmě různá i kus od kusu, čili kdo z moderátorů to zrovna posuzuje, nicméně problém vidím v celkové kvalitě. Tedy ostrost žádná sláva, vyvážení modré špatné, detaily skoro nejsou, fotka působí abych tak řekl poněkud "rozpatlaně"... Ono se bude i hodnotit o který druh se zrovna jedná, takže ani tady si zrovna akcie fotky nestojí úplně vysoko. Kdybys takhle měl vyfocený Masečník, zřejmě by nikdo nic nenamítal

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 05.12.2015 01:09, Včelda, (Houby)

nicméně k tomu řazení Houby / Houbařské úlovky musím říct, že to nepovažuji za úplně šťastné. Umím si dobře představit, že například průměrná fotka Hřibu smrkového by asi měla patřit do té druhé kategorie, ale kde ja ta hranice, kdy už to patří spíše do hub úplně netuším...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 05.12.2015 15:00, Patrik(m), (Houby)

Se vším ostatním souhlasím, pouze s tou ostrostí ne. Vy se všichni díváte na fotku, kterou jsem vložil sem, jenomže ona se sem vložila špatně a rozostřila se, proto mně se ani nelíbí, když se na ní podívám tady. Ale když se podíváte na fotku vloženou sem a fotku, co jsem vložil na nahuby, hned jako první vás trkne, že ta na nahuby je ostřejší a tedy tak, jak má být. Kontrast jsem jinak upravoval, ale nechtěl jsem to přehánět, no, možná by to ještě trochu chtělo. Jinak zrovna tahle je focená na automatické ostření a lépe už to nešlo. Zjístil jsem, že když nastavím na foťáku F větší než 5.0, tak fotka už je výsledně celá neostrá. Nevím, čím to je.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 05.12.2015 15:05, Tori(m), (Houby)

Čistě ze zvědavosti - mohl bys někam na net hodit originální fotku, bez zmenšení, kontrastu, či jiných úprav?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 06.12.2015 11:51, basset(m), (Houby)

Já se díval a komentoval fotku na nahuby.sk. Fotka, kterou jsi vložil sem, se neměla čím a jak rozostřit. Má cca 199 kB a z velikosti tak plyne, že s ní žádný software ne serveru nic nedělal, protože neměl proč. Ale jak často píše Honzík, třeba se zkazila cestou po drátech a rozmazala se v nějakém "přechoďáku".

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 07.12.2015 20:26, Patrik(m), (Houby)

Vždyť původní fotka má velikost 2,76 MB a v PC jsem ji pro web neupravoval. Další věcí je, že kdybych každou fotku ukládal dvakrát (jednou upravenou, druhou neupravenou) tak už bych měl PC přefotkovaný a měl bych tam tisíce fotek, to je prostě nemožné. A navíc, pro mé účely stačí jediná fotka - ta upravená a konečná verze.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pařezník pozdní, 07.12.2015 20:48, basset(m), (Houby)

Patriku, Patriku. Pokud takto zacházíš s fotkami, tak jsou moje komentáře samozřejmě úúúúúúúplně mimo mísu. Časem poznáš, že to, co si právě napsal je nebetyčná blbost. HOWGH.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30