Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě od potoka., 02.12.2015 20:01, Herčus, (Houby)
Koukám na ty póry a taky z toho nejsem úplně moudrej... Když je smolokorka mladá, je obvykle šťavnatá, ráda roní kapky, nemá vlastně žádný póry, protože se začnou vyvíjet až později a okraj klobouku je zaoblený s plynule přecházející barvou z hnědé do bílé. Když je smolokorka stará, tak je tvrdá, kapky neroní, póry už jsou vyvinuté a jsou drobné (cca 5 pórů na 1 mm) a okraj klobouku, tedy přechod hnědé pokožky klobouku na bílý hymenofor už je ostrý a jasně oddělený. Póry mohou někdy být nahnědlě zbarvené, třeba po poškození... tolik informací z vlastních zkušeností a z mně dostupné literatury.
Nejdřív mě po prohlédnutí poslední fotky s "podvozkem" a přečtení doplňujících informací napadlo, že i přesto by to mohla být starší verze smolokorky a měkkou dužninu jsem si teoreticky odůvodňoval nedávnými vydatnými dešti, ale pak jsem stejně pátral dál, protože mi nesedí substrát třešně, což by bylo pro smolokorku netypický, ale asi ne nemožný, nevim, každopádně to je jedna zarážející věc, druhá zarážející věc je, že smolokorky mají rády spíš prostory přirozenýho charakteru, což stará třešeň podle mě neni a třetí a podle mě nejvíc zarážející věc jsou ty póry... Nikdy jsem u smolokorky nezjiišťoval, jak vlastně ty póry vypadaj a tak jsem musel chvíli hledat na netu, protože v mojí literatuře fotky pórů smolokorky nemam. No a ty póry mi přijdou takový jiný. Nejsem teda žádnej odborník přes choroše, tak nedokážu říct, co by to mohlo bejt jinýho než smolokorka, ale hledal jsem někde mezi Hlináky (něco jinýho než červenající, kterýho znam) a nepochodil jsem, hledal jsem mezi Rezavci (např. jsem chtěl vědět, jak vypadá Rezavec skořicový) a taky jsem nepochodil. Teď jsem si ještě pro jistotu omrknul pořádně březovník zespoda, ale ten prostě chce břízu a neni měkkej, takže jsem opět nepochodil. A dál už mě nic nenapadá, takže můj závěr je, že by to mohla být promočená postarší smolokorka buková s hodně dobře vyvinutejma pórama, ale je možný, že je to něco jinýho, co neznám :D