O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Na kraji lesa, 27.10.2015 18:30, vevanek, (O přírodě)

... jsem narazila na tmavobělky

Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 18:30, vevanek, (O přírodě)

... je tam pro ně ideální prostředí, tlející tráva a listí, zbytky dřeva a kopřivy

Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 18:30, vevanek, (O přírodě)

... bylo jich tam asi 20, zcela neporušené a pořád rostou další.

Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 19:00, Patrik(m), (O přírodě)

Krátkonohá, popř. žlutavá

Re: Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 19:51, Zdeno(m), (O přírodě)

Žlutavá je jarní...

Re: Re: Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 20:12, basset(m), (O přírodě)

.. jak kde, možná jenom na seweru

Re: Re: Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 20:43, vevanek, (O přírodě)

Tak jsem si přečetla něco o tmavobělkách a žlutavá mívá další vlnu v listopadu a krátkonohá má třeň kratší než průměr klobouku. Tak to bude asi žlutavá, protože tyhle mají třeně dost dlouhé.

Re: Re: Re: Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 21:54, Zdeno(m), (O přírodě)

Jasně, na seweru je všechno jinak, opravdu jsem ji jindy než v dubnu a květnu neviděl...

Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 21:20, Hanýžka(m), (O přírodě)

T. krátkonohá neexistuje (podle molekul je to konvolut cca 3 jiných druhů). Jak píše Zdeno, žlutavá je spíš jarní. Možností je více, každopádně tmavobělky určovat od oka a fotky je nemožné (když pominu pár jasných druhů jako je t. bradavčitá).

Re: Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 22:21, vevanek, (O přírodě)

Já jsem laik a orientuji se jen s pomocí atlasu. Když krátkonohá neexistuje, tak proč ji uvádí v atlasu i Hagara, i Mikšík

Re: Re: Re: Re: Na kraji lesa, 27.10.2015 23:12, Tori(m), (O přírodě)

Hanýžky vysvětlení jsem pochopila asi takhle: Nálezy, které se (podle mikroznaků) určovaly jako t. krátkonohá, představují (podle DNA analýzy) několik různých druhů. Taky je třeba možné, že právě z toho důvodu se pojetí tohoto druhu u různých autorů liší. Takže se nejspíš bude muset ještě udělat nějaká podrobnější studie (morfologie, ekologie, fenologie) na větším množství materiálu, aby se zjistilo přesné vymezení těchto samostatných druhů, a bude se řešit taxonomie - který z těch nových druhů se ponechá jako M. brevipes v emendovaném (zpřesněném) pojetí.

Něco podobného je např. u čechratek - kromě čechratky podvinuté jsou tři další podobné druhy s trochu větším kloboukem, rostoucí hlavně v parcích a dříve od ní neodlišované (P. vernalis, P. obscurisporus, P. validus), které se liší hlavně mykorrhizními partnery, ale makro- i mikroznaky se dost překrývají.

(Ale to je jen, jak jsem to já pochopila, možná špatně.)

Re: Re: Re: Re: Re: Na kraji lesa, 28.10.2015 06:44, Hanýžka(m), (O přírodě)

Je to jednoduche, prislo se na to teprve nedavno. Clanek byl prijat do nejakeho casopisu (nevim presne, do ktereho) letos a ani nevim, jestli uz je i v papirove podobe dostupny. Bylo to prekvapive. Vim o tom,protoze to psal clovek, se kterym mam v praci spolecny pocitac a se spoluautorem to obcas resili i v nasem mykologickem klubu. Pokud bude nejaky pristi Antonin, na tuty to v nem nebude. :-) Z cehoz jste asi pochopili, ze autorem je Vladimir, molekuly delal Michal Tomsovsky.

Re: Re: Re: Re: Na kraji lesa, 28.10.2015 00:45, basset(m), (O přírodě)

.. i V. Antonín

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30